Mijn geld systeem – Hoe het mij lukt maandelijks te sparen en te beleggen

Hoe organiseer jij je financiën? Gooi jij alles op een grote hoop? Lukt het je om te sparen? Afgelopen jaren heb ik op verschillende manieren mijn geld georganiseerd en uiteindelijk een systeem gevonden dat voor mij goed werkt.

‘Pay yourself first’ principe

Het systeem dat ik gebruik gaat uit van het ‘Pay yourself first’ principe. Mocht je thuis zijn in de personal finance boeken dan ben je dit principe ongetwijfeld tegen gekomen. Het ‘Pay yourself first’ principe betekent dat, zodra je je salaris ontvangt, jij jezelf gaat ‘uitbetalen’ met vaste bedragen naar je spaarrekening en/of spaarpotjes. Het voordeel van dit principe is dat je op deze manier het sparen tot een prioriteit maakt, in plaats van te sparen wat er aan het eind van de maand over is. Grote kans dat je in dat geval heb gemerkt dat je niet veel tot geen geld overhoudt.

Hier zie je hoe ik mijn systeem met rekeningen heb ingedeeld

Overzicht

Wanneer je dit systeem op wilt zetten is het belangrijk om een idee te hebben van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Zo kun je bekijken hoeveel je kunt missen. Zelf gebruik ik hier mijn Fix your Finance Excel sheet voor. Hier hou inzicht in mijn spaarpercentage, uitgaven per categorie, spaardoelen en vermogensgroei.

Op deze manier krijg ik inzicht in mijn maandelijkse uitgaven

Tip: Vind je het lastig om niet aan je spaargeld te komen? Dan kun je overwegen een aparte spaarrekening bij een andere bank te openen. Je kunt dan vanuit je ‘hoofd’ bank een automatische incasso instellen. Op deze manier krijg je niet steeds je spaarsaldo in beeld.

Tip: Je kunt je buffer ook opbreken. Omdat ik een simpel huishouden heb (ik heb geen kinderen of een eigen woning) heb ik een algemene buffer. Ik kan me voorstellen met kinderen en een eigen huis dat je meer spaarpotten of buffers hebt, bijvoorbeeld voor onderhoud van het huis.

Hier zie je de stappen die ik onderneem wanneer mijn salaris wordt gestort

Wanneer mijn salaris gestort is wordt een deel via automatische overboeking geregeld. Daarna verdeel ik het geld met automatische overboekingen over de potjes en rekeningen. Wat ik over hou op mijn lopende rekening is het maandbudget. Mocht ik te kort hebben of onverwachte uitgaven doen, haal ik dit van mijn spaarrekening, dat is niet erg natuurlijk. Toch voelt het mentaal als een grotere stap waardoor ik me eerder aan het maandbudget hou.

Tip: Vind je het moeilijk om overzicht in je maandbudget te houden? Je kunt ook besluiten deze te splitsen in een week budget, bijvoorbeeld door de spaarpotjes die in de meeste bankieren apps beschikbaar zijn.

Beleggen

Naast sparen is beleggen voor mij ook een prioriteit. Let op: beleg alleen met geld dat je niet nodig hebt. Ik heb eerst een spaarbuffer en spaarrekening opgebouwd voordat ik hiermee ben begonnen. Ik heb een pensioenbeleggingsaccount bij Brand New Day. Deze afschrijvingen gaat automatisch. De bedragen kunnen altijd aangepast worden.

Daarnaast heb ik een account bij DEGIRO waar ik elke maand handmatig aandelen en ETF’s aankoop. Dit kan niet geautomatiseerd worden en daarnaast vind ik het leuk om hier zelf mee bezig te zijn. Ook heb ik een account bij Bitvavo met een klein bedrag geïnvesteerd in Bitcoin en andere crypto munten.

Meer leren over beginnen met beleggen? Download mijn gratis ebook onderaan de pagina.

Conclusie

Door het ‘Pay yourself first’ principe te gebruiken lukt het mij om maandelijks te sparen en te beleggen. Vaste bedragen geven mij overzicht en rust, terwijl mijn spaar- en beleggersrekeningen langzaam maar consistent groeien. Door vaste bedragen te reserveren voor je spaardoelen en deze meteen aan het begin van de maand apart te zetten kun je het sparen tot een prioriteit maken.

Volg je mij al op Instagram? Hier deel ik dagelijks tips en inspiratie!

Meer lezen?

Cash van Jes: Augustus 2022 beleggingsportefeuille update
Geld sparen of beleggen? Zo weet je wat voor jou de beste keuze is
Beleggen met weinig geld? Het is mogelijk en wel op deze manieren
4 redenen waarom je nu al over je pensioen na moet denken

Disclaimer: ik ben (nog :)) geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring en is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter