Pensioenbeleggen en jaarruimte, hoe zit dat?
Eerder schreef ik al dat pensioenbeleggen misschien niet het meest sexy onderwerp is, maar o zo belangrijk! Als je me al even volgt weet je dat ik sta voor vermogen opbouwen voor op de lange termijn. Daar is je pensioen een belangrijk onderdeel van. Want, hell no dat jij na al die jaren hard werken later niet rond kan komen. Dus, gebruik een van die regenachtige december avonden om je pensioen op orde te krijgen. Vandaag bespreek ik een belangrijk onderdeel van pensioenbeleggen: de jaarruimte. Ik leg je precies uit wat dit is en hoe je dit kunt berekenen.
Mocht je nieuw zijn in de wondere wereld van pensioenbeleggen, dan raad ik je aan mijn andere artikelen over pensioen en pensioenbeleggen eerst te lezen.
Wat is de jaarruimte?
De jaarruimte is het bedrag dat je van de Belastingdienst maximaal op de pensioenrekening mag storten, omdat je naar verwachting te weinig pensioen hebt opgebouwd. Door je jaarruimte ieder jaar te benutten, vul je je inkomen dat je later ontvangt uit AOW en werkgeverspensioen aan tot 70% van je werkelijke inkomen. Veel mensen weten namelijk niet dat hun werkgeverspensioen ontoereikend is en hebben dus een pensioengat.
Het pensioenbedrag dat je inlegt mag je aftrekken van je belastbaar inkomen (Box 1). Je betaalt dus geen inkomstenbelasting over dit bedrag. Op het moment dat je het pensioen laat uitkeren betaal je over die uitkering wél inkomstenbelasting. Maar, omdat je na je AOW leeftijd in een lager belastingtarief valt, geeft dit belastingvoordeel. Daarnaast betaal je over je pensioeninleg geen vermogensbelasting (Box 3).
Vanwege dit fiscale voordeel is er een maximaal bedrag dat je mag storten van de Belastingdienst. Stort niet meer dan je jaarruimte, dat kan weer nadelig zijn. Minder storten mag natuurlijk wel.
Jaarruimte berekenen
Nu vraag je je waarschijnlijk af, heb ik jaarruimte? Jaarruimte is persoonlijk en voor iedereen anders, dit is namelijk gebaseerd op je inkomen en het eventueel opgebouwde pensioen in een kalenderjaar. Om je jaarruimte van 2021 te berekenen heb je gegevens nodig uit 2020.
Wat heb je nodig:
- Bruto inkomen 2020
- Je pensioenaangroei/ Factor A uit je Pensioenoverzicht
- Een online tool of formule
Bruto inkomen 2020
Ten eerste heb je je bruto-inkomen nodig van 2020. Deze kun je vinden in je belastingaangifte van vorig jaar. In loondienst kijk je bij ‘Inkomen uit loondienst in Nederland’. Als ZZP’er gebruik je uit de aangifte: Winst uit onderneming vóór ondernemersaftrek’.
Pensioensaangroei/ Factor A uit je Pensioensoverzicht
Ten tweede heb je een ander document nodig; het Uniform Pensioen overzicht. Hierop staat het totale bedrag dat je het afgelopen jaar hebt opgebouwd bij je werkgever. Dit wordt ook wel de pensioen aangroei of Factor A genoemd. Hoe hoger je Factor A hoe lager je jaarruimte. Heb je geen werkgeverspensioen en dus geen UPO? Vul dan in de jaarruimte-tool bij Factor A “0” in.
Mocht je niet meer weten bij wie je vorig jaar pensioen hebt opgebouwd kun je inloggen op Mijnpensioenoverzicht. Hier log je in met je DigiD. Uiteraard kan je ook je werkgever vragen om informatie vragen.
Mocht je in het jaar 2020 meerdere werkgevers hebben gehad tel je alle Factor A/pensioenaangroei bij elkaar op.
Jaarruimte berekenen met een tool of formule
Nu je de benodigde informatie hebt kun je gaan berekenen of je jaarruimte hebt. Er zijn allerlei tools te vinden, ik gebruik zelf die van Brand New Day. Ook zijn de formules online te vinden, maar zelf vind ik een tool net zo handig.
Bereken hier hoeveel jaarruimte je hebt.
Jaarruimte als ZZP’er
Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor het sparen van je pensioen, heel belangrijk dus! Als je geen pensioen opbouwt bij een werkgever heb je sowieso jaarruimte. In dat geval is het absoluut verstandig je te verdiepen in hoe je pensioen kunt gaan opbouwen. Voor het berekenen van je jaarruimte als ZPP’er moet je in de berekening meenemen of je hebt gebruik gemaakt van de Oudedagsreserve.
Jaarruimte en reserveringsruimte
Jaarruimte en reserveringsruimte, is dat niet hetzelfde? Nee! De reserveringsruimte is de totale som van de niet benutte jaarruimte van de afgelopen 7 jaar. Had je de afgelopen jaren wel jaarruimte, maar heb je dat niet gebruikt? Dan kan je dit inhalen door je reserveringsruimte te gebruiken. Mocht je eerder geen gebruik hebben gemaakt van de jaarruimte mag je dit tot maximaal 7 jaar achteraf doen. Let op: er is een maximale reserveringsruimte.
Om je reserveringsruimte te kunnen berekenen heb je jouw inkomensgegevens en pensioenopbouw van de afgelopen 7 jaar nodig. Er zijn allerlei tools online te vinden om vervolgens je jaarruimte te berekenen. Ik gebruik de reserveringsruimtetool van Brand New Day.
Wanneer je jaarruimte storten?
Uit je berekening blijkt dat je jaarruimte hebt, en nu? Dan kan je besluiten daar iets mee te gaan doen. Je kunt het bedrag, of een deel van het bedrag, storten op een pensioenrekening. De jaarruimte van 2021 kun je storten t/m 31 december. Een bedrag dat je na deze datum stort geldt als storting voor je jaarruimte in 2022.
Ook kan ik je van harte aanbevelen om met de informatie van 2021 alvast je jaarruimte voor 2022 te berekenen. Je kunt dit bedrag door 12 delen en dan weet je precies wat je maandelijks kunt gaan storten. Net zo makkelijk!
Mocht het blijken dat je geen jaarruimte hebt is dit eigenlijk goed nieuws, je werkgever is al voldoende pensioen aan het sparen. Het kan trouwens ook zijn dat je te weinig verdient (gelijk of minder dan de AOW-franchise).
Jaarruimte en de belastingdienst
Wat doe ik?
Ondertussen ben ik alweer twee jaar aan het pensioenbeleggen. Omdat ik vorig jaar niet het gehele jaar pensioen bij mijn werkgever heb opgebouwd heb ik dit jaar jaarruimte. Ik heb dit jaar maandelijks €50 per maand ingelegd bij Brand New Day. Dit bedrag ga ik komend jaar verhogen omdat ik uit loondienst ga. Daarnaast ga ik volgend jaar kijken hoe het zit met mijn reserveringsruimte en bijstorten.
Conclusie
Het is even uitzoeken, maar dan heb weet je precies hoe je pensioen ervoor staat en of je actie kunt ondernemen. Ook weet je meteen voor de komende jaren hoe je je pensioen moet regelen. Je zal later veel profijt hebben van het feit dat je nu hier wat tijd (en geld) in hebt gestoken. Zeker als ZZP’er is dit een super belangrijk onderwerp. Naar mijn mening, hoe eerder je begint hoe meer je geld kan renderen!
Ga jij voor eind december nog gebruik maken van je jaarruimte? Kijk snel op de website van Brand New Day!
Meer lezen?
Waarom pensioenbeleggen een interessante optie is
Pensioen, moet je daar al over nadenken?
Pensioenbeleggen en belastingvoordeel: hoe zit dat nou
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Ik belegde al bij Brand New Day voordat ik met Happy Rich Millennial begon.
Disclaimer: ik ben (nog :)) geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.