Investeren in crypto? Zo doe je dat en hier moet je op letten
Beleggen in crypto wordt steeds populairder. De Bitcoin koers stijgt naar ongekende hoogte en ook andere cryptomunten doen het goed. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen investeren in crypto, maar… Hoe doe je dat eigenlijk? Welke stappen moet je doorlopen? Hoe investeer je op een veilige manier? En waar moet je het op letten? In dit artikel geef ik glashelder antwoord op al deze vragen én vertel ik in welke cryptomunten ik investeer.
Goed om te weten: dit artikel gaat over het beleggen in crypto voor de lange termijn. Andere manieren van beleggen in crypto bespreek ik in een apart artikel.
Wat is cryptovaluta?
Voordat we dieper ingaan op het investeren in cryptomunten, is het eerst goed te begrijpen wat cryptovaluta precies is. Het is immers belangrijk om te weten waarin je investeert. In de Van Dale wordt crypto als volgt uitgelegd: ‘Een wettig betaalmiddel dat bestaat uit digitaal geld waarmee op internet voor producten en diensten betaald kan worden, waarbij bij een geldtransactie gebruikgemaakt wordt van versleutelde informatie; virtueel geld.’
Crypto is dan ook samen te vatten als een online betaalmiddel dat werkt op een technologie genaamd blockchain. Blockchain is een systeem waarin data opgeslagen wordt in een keten van datablokken. Het is als het ware het archief van een cryptonetwerk dat alle transacties tussen gebruikers vastlegt. Al die transacties worden vastgelegd zonder tussenkomst van een derde partij, zoals de bank. Dat maakt dan ook dat crypto gedecentraliseerd is.
Investeren in crypto
Beleggen in crypto wordt steeds populairder en dat is uiteraard niet zonder reden. Momenteel stijgen verschillende cryptomunten naar hun zogeheten All Time High (nieuwe recordhoogte) en is het voor mensen steeds aantrekkelijker om erin te beleggen. Toch is het goed je bewust te zijn van de risico’s.
Beleggen in het algemeen gaat gepaard met risico’s. Je kunt immers je inleg verliezen en dat is bij investeren in crypto niet anders. De prijs van een cryptomunt stijgt en daalt continu. De waarde van een cryptomunt komt namelijk tot stand door de markt van vraag en aanbod. Kopen veel mensen een bepaalde munt? Dan stijgt de prijs. Wordt de munt verkocht? Dan daalt de prijs. Ik heb dan ook goed onderzoek gedaan naar bepaalde cryptomunten, voordat ik besloot erin te investeren.
Het rendement van crypto
Hoe hoog het rendement van het investeren in cryptomunten is, is erg afhankelijk van de munt en de periode. Zo steeg de Bitcoin tussen 26 juni 2015 en 26 juni 2020 met maar liefst 3.456,98 %, aldus beleggingssite Buyshares. Wie toen op de eerste dag van die periode een Bitcoin heeft gekocht, had dus op 26 juni 2020 een flink rendement. Echter is er binnen die periode – tussen 2017 en 2018 – ook een daling geweest van 40 %. Wie in het begin van die periode een Bitcoin heeft aangeschaft en deze aan het einde van de periode verkocht, heeft dus verlies geleden. Het is dan ook lastig een eenduidig antwoord te geven op hoe hoog het rendement van cryptomunten is.
Zó beleg je in crypto
Nu je weet wat cryptovaluta inhoudt en je bewust bent van de eventuele risico’s, is het tijd om aan de slag te gaan. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je kunt investeren in crypto.
Stap 1. Het kiezen van de cryptomunt
De eerste stap die gezet moet worden wanneer je besluit te investeren, is het kiezen van de cryptomunt die je wil kopen. Er zijn talloze cryptomunten op de markt en dus kan het lastig zijn de juiste keuze te maken. Zo kun je kiezen voor de bekendste munt: Bitcoin, maar ook voor zogeheten altcoins als Ethereum en Cardano. Met altcoins wordt iedere cryptocurrency bedoeld behalve Bitcoin. Voordat ik investeerde, heb ik me ingelezen in verschillende munten en heb ik vervolgens een weloverwogen keuze gemaakt.
Stap 2. Bedrag bepalen
Wanneer je hebt besloten in welke cryptomunt(en) je wil investeren, is het zaak te bedenken welk bedrag je wil beleggen. De regel die ik voor mezelf in acht neem is dat ik enkel geld investeer dat ik op langere termijn niet nodig heb. Ook kun je ervoor kiezen maandelijks een bepaald bedrag te investeren.
Stap 3. Kies een broker en stort geld
Op het moment dat je cryptomunten wil kopen, moet je dat doen via een zogeheten broker. Er bestaan verschillende brokers, waar je diverse munten kunt kopen. Iedere broker heeft weer zijn eigen aanbod met cryptomunten en dus is het goed van tevoren te checken welke broker de munten bezit die jij wil kopen. Ook variëren de kosten en betaalmogelijkheden (bijvoorbeeld kunnen storten met iDeal) per broker. Eenmaal een broker gekozen? Dan kun je een account aanmaken en je identiteit verifiëren waarna je vervolgens een bedrag kunt storten. Let op: dit kan een aantal dagen duren.
Stap 4. Koop cryptomunten
Nadat je geld hebt gestort bij een broker, ben je klaar voor de vierde en tevens laatste stap. Het is tijd om daadwerkelijk cryptovaluta te kopen! Kies bij de broker waar je geld hebt gestort de cryptomunt die je wil kopen. Selecteer vervolgens de munt, vul een bedrag in en klik op ‘kopen’. Je eerste investering in crypto is nu een feit. Het is goed om te weten dat je je investering er ieder moment van de dag weer uit kunt halen en de cryptomunt kan omwisselen naar euro’s.
Crypto tips:
Aangezien ik al een langere tijd investeer in crypto, geef ik graag nog wat extra tips:
- Spreid je beleggingen, zie hieronder een voorbeeld van mijn portefeuille
- Houd je hoofd koel, ga niet zomaar verkopen bij een dip
- Lees je in en verdiep je in verschillende cryptomunten
- Gebruik alleen geld dat je niet nodig hebt
- Zorg voor een goede beveiliging
Voor- en nadelen van beleggen in crypto
De voordelen
- Laagdrempelige manier van passief beleggen
- Vanaf een klein bedrag kun je crypto’s kopen
- Naar verwachting veel rendement op korte termijn
De nadelen
- Er is een relatief hoog risico
- Betalen met crypto is (bijna) nergens nog mogelijk
- Transactiekosten zijn – vergeleken met ETF’s – hoog
Wat doe ik?
Naast dat ik investeer in ETF’s, aandelen, ETC’s en fysiek goud, heb ik ook cryptomunten in mijn bezit. Zo bestaat 43 % van mijn beleggingsportfolio uit crypto. Daarvan is 24 % Bitcoin, 14 % Ethereum en 5 % Cardano. Daarnaast bezit ik ook nog wat Economi en Digibyte en allerlei kleine munten. Naast het feit dat ik crypto een goede belegging vind, geloof ik absoluut in de toekomst en de visie van crypto.
Mijn cryptomunten bezit ik al langere tijd en houd ik dan dus ook vast. Ik ben daarmee – zoals dat in de beleggingswereld heet – een Hodler. Met Hodl – afgeleid van het Engelse woord hold, wat vasthouden betekent – wordt het langere tijd vasthouden van cryptomunten genoemd. Over het algemeen verkoop ik mijn munten dus niet en koop ik steeds een beetje bij. Dat wordt ook wel Dollar Cost Averaging genoemd: een strategie waarbij je het vermogen in bepaalde munten opbouwt door regelmatig – tegen verschillende waardes – extra te beleggen in crypto.
Naast dat ik mijn cryptomunten bezit en regelmatig extra beleg, stake ik bepaalde munten ook. Met staking wordt het vasthouden van cryptomunten in je wallet over een bepaalde periode genoemd. In ruil daarvoor krijg je een beloning in de vorm van een percentage van de desbetreffende cryptomunt. Je kunt dit het beste vergelijken met het ontvangen van rente op je gewone betaalrekening. Hierover volgt een apart artikel.
Conclusie
Dat investeren in crypto makkelijker is dan het klinkt, heb ik hopelijk duidelijk gemaakt aan de hand van het stappenplan. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat het zonder risico is. Toch is beleggen in cryptovaluta is in mijn ogen een vrij gemakkelijke en rendabele manier van investeren en het is dan ook niet voor niks dat een groot deel van mijn beleggersportefeuille bestaat uit cryptomunten.
Meer lezen? (H3)
Een passief inkomen genereren met crypto: 3 x zo doe je dat
Cash van Jes: oktober beleggingsupdate
Beleggen in ETF’s: waarom en hoe + mijn favoriete ETF
Disclaimer: ik ben (nog :)) geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.