Is crypto betrouwbaar en hoe investeer en bewaar je je munten veilig?

Investeren in cryptomunten wordt steeds populairder. De spaarrente bij banken is laag en dus gaan mensen op zoek naar andere manieren waarmee ze hun geld kunnen laten groeien. De cryptomarkt leent zich daar goed voor, maar… Is het wel veilig om te investeren in crypto? En zo ja, hoe koop en bewaar je cryptomunten op een veilige manier?

In dit artikel duik ik in de veiligheid van crypto: van de betrouwbaarheid van crypto tot veilig investeren in Bitcoin, Ethereum en andere cryptomunten.

Is crypto veilig?

Laat ik vooropstellen dat veiligheid een subjectief begrip is. Iets wat ik veilig kan vinden, kan jij juist zien als onveilig. Vandaar dat ik in dit artikel zowel de meningen van voorstanders als tegenstanders van de cryptomarkt behandel.

Cryptocurrency is kort samengevat digitaal geld waarbij je – vanwege het gedecentraliseerde karakter – je eigen bank bent. Dat betekent dan ook dat je voor de volle 100 % verantwoordelijk bent voor je investeringen en niet kunt teruggrijpen op een bank, omdat die er simpelweg niet is. Een veelgehoord advies luidt dan ook dat investeren in crypto in principe veilig is, mits de gebruiker zich bewust is van de risico’s.  

Wil je meer lezen over wat cryptovaluta precies inhoudt? In dit blog lees je wat crypto inhoudt en hoe je erin investeert.

Voor- en tegenstanders van crypto

Sommige mensen zweren bij cryptomunten en hebben vanwege de lage spaarrente en het bijdrukken van biljetten zelfs kritiek op traditionele banken. Anderen noemen crypto juist weer onveilig vanwege het compleet digitale karakter en het feit dat er – in tegenstelling tot geld bij een bank – geen vangnet is. Om te bepalen in hoeverre cryptocurrency veilig is, lees je hieronder twee perspectieven, van zowel voorstanders als tegenstanders van cryptocurrency. Het is aan jou om te beslissen of je cryptovaluta betrouwbaar vindt of niet.

Crypto veilig

Waarom crypto veilig is volgens voorstanders

Een van de grootste argumenten van de voorstanders van cryptovaluta, is die over de transparantie. Iedere transactie van cryptomunten, die via de blockchain-technologie wordt gedaan, is te controleren. Anders is dat bij banken, waar transacties voornamelijk achter gesloten deuren plaatsvinden en er dus weinig zicht op is vanuit de burger. Daarnaast wordt het blockchain-netwerk door velen als betrouwbaar gezien vanwege het feit dat cryptomunten op het netwerk versleuteld en beschermd worden. Dat betekent dat persoonlijke gegevens niet openbaar gedeeld worden en de cryptomunten veilig zijn opgeborgen waardoor het voor oplichters lastig is om geld te stelen.

Het laatste argument dat mensen aanhalen als het gaat om de veiligheid van cryptovaluta, gaat over het gedecentraliseerde karakter van cryptocurrency. Over de hele wereld bestaan er miljoenen knooppunten waarin alle transacties van cryptomunten worden bijgehouden. Dat betekent dat wanneer een bepaald knooppunt wordt gehackt of niet meer werkt, andere knooppunten dat kunnen opvangen waardoor je gegevens en valuta alsnog worden bewaakt. Uiteraard betekent dit niet dat cryptocurrency daardoor met geen mogelijkheid te hacken is.

Nog even in het kort de redenen die genoemd worden waarom cryptovaluta veilig is:  

  • Transacties zijn openbaar, wel anoniem, en kunnen gecontroleerd worden.
  • Persoonlijke gegevens en transacties worden bewaakt en beschermd door het blockchain-netwerk en dus is het voor oplichters lastig om geld te stelen.  
  • Cryptovaluta is gedecentraliseerd op basis van miljoenen knooppunten waardoor de gehele technologie nooit als een kaartenhuis kan instorten.  

Waarom crypto onveilig is volgens tegenstanders

Voornamelijk banken en overheden zijn sceptisch over cryptocurrency, met name vanwege de manier waarop de waarde wordt bepaald. De koers van cryptomunten wordt namelijk bepaald door vraag en aanbod. Er is geen onderliggende waarde zoals een bedrijf. Dit is bij aandelen wel het geval. Is er weinig vraag? Dan zakt de prijs. In theorie betekent dat dan ook dat wanneer iedereen besluit te stoppen met investeren in cryptovaluta, de waarde van de cryptomunten drastisch zakt. Die drastische prijsverlaging is gelijk ook een ander argument van tegenstanders van cryptovaluta. De koers van cryptomunten is vrij volatiel (wisselvallig) in vergelijking met fiat geld zoals de euro of de dollar en kan dus procentueel fors stijgen of juist dalen. Kortom, er is een hoger risico.

Een ander argument dat veelal wordt gebruikt door de tegenstanders, is het feit dat cryptovaluta niet gereguleerd is. Waar de voorstanders dit als een voordeel zien, zien de tegenstanders de decentralisatie als een nadeel. Ben je je wachtwoord kwijt of loop je tegen een probleem aan? Dan kun je niet terecht bij bijvoorbeeld de AFM (Autoriteit Financiële Markten), die toezicht houdt op de meeste financiële markten in Nederland. Hetzelfde geldt als je hebt geïnvesteerd in een cryptomunt dat een scam blijkt te zijn. Ook dan ben je je geld kwijt en kun je niet rekenen op een vangnet. Dit is bij spaargeld wel het geval, het Depositogarantiestelsel (DGS) beschermt je spaargeld (tot € 100.000-,) op je betaalrekening als je bank failliet gaat.

Nog even in het kort de redenen die genoemd worden waarom cryptovaluta onveilig is:  

  • De waarde van cryptomunten wordt bepaald door vraag en aanbod waardoor het risico bestaat dat – wanneer mensen geen vertrouwen meer hebben in de markt – de koers drastisch daalt.
  • Cryptomunten zijn in vergelijking met fiat geld volatiel waardoor je een hoger risico hebt je geld kwijt te raken dan wanneer je belegt met euro’s of dollars.
  • Het netwerk waarop cryptovaluta draait is niet gereguleerd waardoor je niet kan rekenen op steun van de overheid of een instituut als er iets misgaat.

Crypto veilig kopen en bewaren

Na het lezen over in hoeverre cryptovaluta veilig is, kun je besluiten er wel of niet in te investeren. Mocht je dat wel doen, dan is het goed om dat op een veilige en betrouwbare manier te doen. Uiteraard is het ook belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s. Gebruik, zoals altijd, alleen geld dat je kunt missen. Al eerder schreef ik een blog over de manieren waarop je kunt investeren in crypto en waar je op moet letten. Mocht je dat stappenplan willen lezen, dat kan hier.

Om zo veilig mogelijk te investeren in cryptovaluta en je cryptomunten ook veilig te bewaren, deel ik hier meerdere tips:

  • Verdiep je in de cryptomunt waarin je je wil investeren en maak een weloverwogen keuze.
  • Kies een betrouwbare broker waar je je cryptomunten koopt.
  • Maak enkel gebruik van veilige apparaten (laptop, telefoon etc.) waarop je alle updates hebt gedaan, een goede antivirussoftware gebruikt en de mogelijkheid hebt om een VPN te gebruiken. Daarnaast is het verstandig om iedere keer weer je computer of telefoon te vergrendelen als je ‘m niet gebruikt. 
  • Maak gebruik van een 2-factor authentication (2FA) zodat het voor hackers lastiger wordt om toegang te krijgen tot jouw cryptomunten.
  • Wellicht een inkoppertje, maar zorg voor sterke en unieke wachtwoorden. Nog beter is om een password manager te gebruiken.
  • Bewaar je je cryptomunten liever niet online? Dan kun je ook gebruik maken van een hardware wallet, een soort usb-stick voor je cryptomunten. Ik heb mijn hardware wallet bij Harwarewalletonline gekocht en ben er erg tevreden over. Ook bij Bol.com kun je terecht voor een hardware wallet. 

Wat doe ik?

In het kader van risico’s spreiden, heb ik ervoor gekozen te beleggen in diverse soorten markten. Ik heb de risico’s van de diverse markten goed tegen elkaar afgewogen en op basis daarvan mijn beleggingsportefeuille samengesteld. Zo ik investeer in ETF’s, aandelen, ETC’s, fysiek goud en ook cryptomunten. Ik geloof in crypto en verwacht dat dit steeds groter gaat worden.

Een deel van mijn investeringen in crypto staan op een hardware wallet, namelijk het bedrag wat ik heb geïnvesteerd in Bitcoin. De rest van de cryptomunten die bezit, heb ik verdeeld over meerdere brokers. Ook moet ik bij de brokers waar ik gebruik van maak gebruikmaken van Google Authenticator en 2-factor authentication.

Een deel van mijn crypto koop ik bij en houd ik aan (HODL), een deel stake ik en leen ik uit. Dit brengt meer risico mee.

Lees hier meer over passief inkomen genereren met crypto .

Conclusie

Er zijn zowel voorstanders als tegenstanders van cryptovaluta, en iedereen heeft zo z’n eigen mening over of cryptocurrency veilig is of niet. Het is dan ook aan jou te bepalen of je je goed voelt bij het investeren in cryptomunten. Ongeacht of je de cryptomarkt vertrouwt, is het altijd goed om je eigen research te doen. Mocht je besluiten te investeren, zorg dan dat je bovenstaande tips gebruikt zodat je veilig investeert in cryptomunten en ze vervolgens goed beschermd en bewaard.  

Meer lezen?

Investeren in crypto? Zo doe je dat en hier moet je op letten
Een passief inkomen genereren met crypto: 3 x zo doe je dat
Goud kopen? Om deze redenen kun je overwegen te beleggen in goud
Beleggen in ETF’s: waarom en hoe + mijn favoriete ETF

Disclaimer: Ik ben (nog) geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring en is geen advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter