Wat is duurzaam beleggen?
Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Beleggen terwijl je bijdraagt aan een betere wereld, klinkt goed toch? Maar, wat is duurzaam eigenlijk? Meestal denken we aan ‘groen’ en goed voor het milieu, maar duurzaam beleggen gaat verder dan dat. Denk aan mensenrechten binnen het bedrijf of het uitsluiten van bijvoorbeeld bedrijven in de wapenindustrie. Ik vertel je er meer over!
Duurzaam beleggen is beleggen in duurzame financiële producten. Je kijkt hierbij verder dan alleen het maken van rendement, maar ook naar de impact van het bedrijf waarin je belegt op de wereld. Het woord ‘duurzaam’ is erg breed en kan op verschillende manieren worden ingevuld. Naast zaken als milieu kan er ook worden gekeken naar de sociale impact, zoals bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf. Eigenlijk bieden de meeste banken en brokers tegenwoordig wel duurzame opties aan.
Hoe kun je duurzaam beleggen?
Uitsluiting van bepaalde industrieën
Onder duurzaam beleggen kan het uitsluiten van bepaalde industrieën vallen. Je besluit niet te beleggen in bedrijven waar jij niet achter staat vanwege de impact op de wereld. Denk aan bijvoorbeeld de tabaks- en wapen industrie. Ook kunnen bedrijven en zelfs landen worden uitgesloten vanwege milieuvervuiling en het schenden van mensenrechten.
Duurzame projecten en crowdfunding
Een manier van duurzaam beleggen is het beleggen in microkredieten. Je investeert in kleine bedrijven en financiële instellingen in opkomende markten. Dit wordt meestal gedaan middels crowdfunding. De ondernemers ontvangen microkredieten en gebruiken dit om hun bedrijf op te zetten. Het verstrekken van microkredieten heeft vaak een positieve impact op de hele gemeenschap, door bijvoorbeeld het creëren van werkgelegenheid tot het geven van toegang tot voedsel en drinkwater.
Een van deze bedrijven is Lendahand. Dit bedrijf heeft een AFM vergunning. Lendahand richt zich voornamelijk op zaken als het bestrijden van armoede, gendergelijkheid, schoon water en sanitair.
Duurzaam beleggen op de beurs
Ook kun je kiezen voor beleggen in aandelen en ETF’s van duurzame bedrijven. De afgelopen jaren komen er steeds meer duurzame ETF’s op de markt.
Hier zie je enkele voorbeelden (geen advies):
- iShares Global Clean Energy UCITS ETF – in deze ETF zit bijvoorbeeld een hoog percentage zonne-energie en waterstof bedrijven
- iShares Edge MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF – ESG gecertificeerde bedrijven
- Lyxor Global Gender Equality (DR) UCITS ETF
Daarnaast zijn er uiteraard allerlei duurzame bedrijven om in te leggen, bijvoorbeeld:
- Ebusco – elektrische bussen
- Solaredge technologies, First Solar – zonne-energie
- Bedrijven in elektrische auto’s, windmolens etc.
Zorg zoals altijd voor voldoende spreiding van je beleggingsportefeuille!
Duurzame (pensioen)fondsen
Ook zijn er steeds meer duurzame fondsen beschikbaar. Tegenwoordig houden veel pensioenfondsen (door de maatschappelijke druk) zich bezig met duurzaamheid. In dit geval is het vooral het uitsluiten van ‘slechte’ bedrijven.
ESG keurmerk
Hoe meet je duurzaamheid? Het ESG keurmerk (Environmental Social Governance) heeft diverse criteria om duurzaamheid van beleggingen en beleggingsfondsen te meten. Er wordt specifiek gekeken naar de gevolgen van de bedrijfsvoering op het milieu, de mens en maatschappij. Daarnaast wordt er gekeken naar het rendement en risico van de belegging.
Duurzaam beleggen en rendement
Hoe zit het eigenlijk met het rendement op duurzaam beleggen ten opzichte van ‘regulier’ beleggen? Ik kwam veel argumenten tegen online, maar geen harde bewijzen. Daarnaast is het erg afhankelijk wat je precies meet en met elkaar vergelijkt. Daarom geef ik wat argumenten van beide manieren van beleggen waar je zelf over na kunt denken.
- Bedrijven met een hoge ESG score kunnen een hoger rendement hebben op termijn door betere prestaties vanwege bijvoorbeeld hoge tevredenheid van werknemers en innovatie.
- Aan de andere kant kun je je als belegger eerder laten leiden door het ‘goed doen’, in plaats dat je kijkt naar harde feiten.
- Gezien de huidige wereldsituatie zijn beleggingen in alternatieve energiebronnen erg interessant.
Ik denk dat de vraag is: wat is voor jou duurzaam? Ook is er een kritische blik gemoeid bij duurzaam beleggen. Want wat is echt duurzaam? En wat is de intentie van het bedrijf, naast goede marketing?
Duurzaam beleggen en belasting
Voor groene beleggingen geldt een vrijstelling van €61.215 (2022). Groene beleggingen zijn beleggingen in fondsen die zich richten op milieubescherming. Op deze manier probeert de overheid beleggen in groene fondsen te stimuleren.
Let op: Dit geldt alleen voor beleggingen uit de lijst van de overheid, zoals bijvoorbeeld ABN AMRO Groen Fonds. Kortom, fiscaal erkende groene fondsen.
Wat doe ik?
Eerlijk gezegd was ik nooit zo bezig met duurzaamheid en duurzaam beleggen, maar dit is het afgelopen jaar erg veranderd. Wel vind ik het een lastig meetbaar onderwerp. Een keurmerk kan helpen, maar dan is het nog maar net waar naar gekeken wordt. En wat is de intentie van een bedrijf? Echt impact maken of goede marketing?
Wel geloof ik dat naast de positieve impact duurzame beleggingen interessant kunnen zijn, vooral de alternatieve energiebronnen. Dit is iets om in de gaten te houden gezien de stijgingen van de energieprijzen. Los van duurzaamheid worden deze energiebronnen steeds noodzakelijker, wat het interessant maakt als belegging.
Recent ben ik begonnen met Ishares Global Clean Energy UCITS ETF bij DEGIRO. Ook heb ik bij Brand New Day een duurzaam beleggingsfonds. Daarnaast een paar Ebusco aandelen en hou ik het bedrijf First Solar (zonne-energie) in de gaten om in te gaan beleggen.
In de toekomst hoop ik te gaan investeren in microkredieten. Niet perse om het rendement, maar omdat ik oprecht geloof dat je veel impact in een community kunt maken door mensen zelf hulp aan te bieden en in hun kracht te zetten. Dat is een duurzame oplossing.
Conclusie
Er zijn talloze opties om duurzaam te beleggen. Het is belangrijk zelf na te gaan wat voor jou duurzaam is en wat je doel is met duurzaam beleggen. Het blijft lastig om duurzaamheid en de echte impact ervan te meten. Wel denk ik dat alle beetjes helpen. Vergeet niet om altijd het risico te spreiden en je beleggingsdoel in de gaten te houden. Wil je meer weten over hoe je meer financiële vrijheid voor jezelf kunt inbouwen? Doe dan mee met deze mini cursus: meer financiële vrijheid voor beginners.
Meer lezen?
Beleggen bij Brand New Day: review en ervaring in 2022
Beginnen met beleggen? Met deze acht tips maak je een knallende start
Goud kopen? Om deze redenen kun je overwegen te beleggen in goud
Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.