Van loondienst naar passief inkomen en financiële vrijheid: interview met Janneke van Financieel Vrije Vrouw
Jullie weten natuurlijk allemaal dat ik mijn baan in loondienst heb opgegeven om aan de slag te gaan met mijn eigen onderneming. Een groot doel daarvan voor mij is om meer financiële vrijheid na te streven zodat ik ook meer vrijheid ervaar. Janneke van den Brink, of misschien beter bekend als de Financieel vrije vrouw, is voor mij een grote inspiratiebron geweest. En deze keer ging ik met haar in gesprek om te praten over haar weg naar financiële vrijheid. Inmiddels wonen wij beide in Portugal en zijn we uit loondienst!
In deze blog neem ik mee in de stappen die zij heeft gezet om te komen waar ze nu staat. En deel ik hoe zij het leven nu ervaart. Wil je liever de podcast beluisteren? Klik dan hieronder op de link.
Van loondienst naar ondernemer
In 2017 is Janneke gestopt met werken. Janneke had inmiddels al verschillende banen op haar naam staan en voelde steeds vaker dat het niet meer goed voelde. De banen die zij had, voelde niet meer in alignment met de persoon die zij wilde zijn. En dus besloot zij om een platform te starten: Financieel vrije vrouw. Op dit platform leert Janneke vrouwen hoe zij moeten investeren. Zij is toen zelf ook gaan investeren en heeft iedereen meegenomen in haar proces. Janneke begon met beleggen in vastgoed en heeft daarna verschillende beleggingsvormen geprobeerd. Sommige mislukte of gingen minder goed, maar de vorm waarin zij belegde in vastgoed pakte goed uit. Inmiddels in Janneke financieel vrij en plukt zij hier dagelijks de vruchten van.
Hoe ervaart Janneke haar leven nu?
De keuze om het platform: financieel vrije vrouw op te richten, heeft natuurlijk alles in gang gezet. Janneke heeft hierdoor niet alleen financiële vrijheid kunnen creëren, maar heeft hierdoor ook op veel verschillende plekken in de wereld kunnen wonen. Janneke geeft aan dat dit altijd een grote drijfveer is geweest. Daarnaast heeft zij keihard gewerkt om nu de vruchten te kunnen plukken door passieve inkomstenstromen. Passief inkomen begint natuurlijk nooit passief en dat is wat veel mensen soms nog lijken te vergeten. Inmiddels heeft Janneke de vrijheid gecreëerd om te kunnen zeggen: ”ik werk het komende jaar niet, of minder, zodat ik bij mijn pasgeboren kind kan zijn”. Dit is echt het grootste geschenk van wat financiële vrijheid mij brengt. Dat je de keuzevrijheid hebt om bijvoorbeeld meer tijd met je kinderen door te brengen. En dat je dus kunt kiezen om te gaan werken en dat je niet per se moet werken. En dat je de keuze hebt om tijd door te brengen met de mensen waar je je tijd mee wilt spenderen.
Wat ging eraan vooraf?
Er was een reorganisatie op het werk van Janneke waardoor zij op straat kwam te staan. En ondanks dat zij een super goede baan had bij een beursgenoteerd bedrijf, knaagde er altijd iets. Janneke besluit om snel weer bij een andere baan aan de slag te gaan en dat ontevreden gevoel verdween maar niet. Zij beseft dat zij niet haar eigen dromen, maar die van haar werkgevers aan het nastreven was. Janneke besluit om naar Thailand te gaan en tijd voor zichzelf te nemen. Daar kwam zij tot het besef dat zij graag iets anders wilde doen en is aan de slag gegaan met een loopbaancoach. Zij stelde de vraag: wie zou je zijn als je 10 miljoen euro op de bank zou hebben staan? Wat doe je dan doen? Wie zou je dan zijn? Het is een cliché vraag, en tegelijkertijd geeft het zoveel antwoorden. Dus is Janneke zich gaan omscholen en gaan werken bij een makelaarskantoor. Zij wilde meer weten over beleggen in vastgoed en dacht dat werken bij een makelaarskantoor een goede zet zou zijn. Ook daar liep zij weer tegen bepaalde processen aan en is zij gestart met beleggen in vastgoed. Daarnaast is zij haar platform: financieel vrije vrouw toen gestart.
Groei van financieel vrije vrouw
In 2019 is Janneke gestart met het platform financieel vrije vrouw door in eerste instantie haar eigen proces te delen. Zij heeft een website gemaakt en is daar haar eigen ervaringen gaan delen. Janneke deelde over de stappen die zij heeft gezet, over de mentoren die zij heeft gehad om tot kennis te komen en hiervoor gebruikte zij dan affiliate marketing om inkomsten te krijgen. Toen COVID-19 ons land zijn intrede had gemaakt, kwamen er veel mensen thuis te zitten. Mensen kregen de ruimte om na te denken over hun huidige situatie en dit heeft ervoor gezorgd dat zij ook over hun banen zijn gaan nadenken. Want wat als je maar een inkomstenstroom hebt, dan ben je 1 weg verwijderd van armoede. In die tijd heeft het platform van Janneke een ontzettende groeispurt gehad.
Kritische blik op wat wij meekrijgen
Rond 2017 las Janneke het boek Rich Dad Poor Dad en ook voor haar was dit de eerste stap tot een ontwakening over hoe het huidige systeem in elkaar zit. Daarna is zij Master Your Mindset en Think and Grow Rich gaan lezen. Deze boeken hebben haar kijk zo erg veranderd dat zij in actie is gekomen. Janneke besefte dat het heel vreemd is dat we op school alleen worden opgeleid om als ‘loonslaaf’ in loondienst te werken. Waarin je dus heel erg afhankelijk bent van maar één inkomstenstroom en daarmee dus ook kwetsbaar. Valt deze inkomstenstroom weg, dan ontvang je geen geld en ben je afhankelijk van de overheid. Er wordt ons niets geleerd over hoe je doormiddel van bijvoorbeeld beleggen of andere passieve inkomstenstromen, meerdere inkomstenstromen kunt creëren waardoor je minder kwetsbaar bent voor armoede. Dit vond Janneke zo fascinerend en zij merkte dan ook een ontwakening bij zichzelf en de mensen om haar heen.
Is financiële vrijheid egoïstisch om na te streven?
Janneke geeft aan dat het niet egoïstisch is om na te streven en dat het vooral een manier is om echt te doen waar je gelukkig van wordt. Op het moment dat je voldoende financiële middelen hebt om jezelf te kunnen onderhouden, heb je ook voldoende ruimte om jezelf te ontplooien. Daardoor zul je niet alleen doen waar je ook echt gelukkig van wordt, maar kun je ook echt waarde aan de maatschappij toevoegen.
Het is niet het streven dat je na het behalen van financiële vrijheid niets meer gaat doen. Het is veel groter dan dat. Want hoe mooi zou het zijn als je door die financiële vrijheid echt kunt gaan doen waar je gelukkig van wordt? Of ruimte te hebben om projecten op te starten waarmee je inspeelt op de behoeften van een ander? Of waardoor je bijvoorbeeld een mantelzorger voor je ouders kunt zijn mocht dit nodig zijn?
Ik ben van mening dat je hiervoor wel enigszins egoïstisch moet zijn om aan je eigen bedrijf te werken. Of om tijd te investeren in het leren van nieuwe vaardigheden om extra inkomstenstromen op te bouwen. Je moet soms nee kunnen zeggen tegen sociale gelegenheden en enigszins egotistisch zijn om daar op een later moment de vruchten van te kunnen plukken.
Hoe je zelf verantwoordelijkheid neemt voor financiële vrijheid
Financiële vrijheid willen is één ding, het creëren voor jezelf is het tweede. Zoveel mensen willen financiële vrijheid, maar zijn niet bereid om de zekerheid op te geven en het risico te nemen. Janneke en ik hebben heel vaak opmerkingen gekregen als: wat als je je huis verkoopt en je er niets meer voor terug krijgt? Of wat als je je baan opzegt en je geen inkomsten meer hebt? Wat als… Al deze vragen zijn gebaseerd op angst waardoor je niet in actie komt. Janneke en ik hebben beide onze ondernemingen zelf gecreëerd door tijd te investeren in het leren van nieuwe vaardigheden. Beiden konden wij nog niet locatie-onafhankelijk werken en beiden hebben wij actie ondernomen om dit wel werkelijkheid te laten worden. Je moet hiervoor wel het risico durven nemen en de mogelijkheden benutten die er zijn.
De huidige maatschappij is gewend aan gemak
De huidige maatschappij is zo gewend geraakt aan gemak. Heb je zin in sushi? Dan staat er binnen een kwartier een bezorger met sushi op de stoep. Heb je zin in een reep chocola? Dan wordt deze binnen enkele minuten geleverd. Wil je dat je buikspieren beter zichtbaar zijn? Dan kun je hier verschillende behandelingen voor doen waardoor je niet de trainingsuren hoeft te investeren. Heb je het koud in huis? Dan zet je de kachel aan. En ga nog maar even door.. Onze maatschappij is zo ingericht op het verkrijgen van zoveel mogelijk gemak, dat we niet meer gewend zijn aan dingen die oncomfortabel voelen. En dat is nu juist waar je het verschil kunt maken. Een baan opzeggen is niet comfortabel, een huis opzeggen is niet comfortabel, in je eentje op reis gaan voor de allereerste keer, is niet comfortabel. Het levert je alleen wel ontzettend veel op!
Is de reis naar financiële vrijheid eenzaam?
Janneke geeft aan dat zij zich in de eerste tijd heel erg eenzaam heeft gevoeld. Zij is in die tijd veel vrienden kwijt geraakt. Zij kreeg opmerkingen als: ”je moet blij zijn met wat je hebt” of ”je bent veranderd”. Janneke was blij met de verandering en toch voelde het als een eenzaam proces. En ik kan dat volledig beamen. Het kan eenzaam zijn als je de keuze voor jezelf maakt om voor jezelf te kiezen en daarmee anderen teleur te stellen. Ik zelf heb bijvoorbeeld veel afspraken met andere mensen afgezegd. De ene vriendin begreep dat volledig omdat ik voor mijzelf koos. Terwijl de ander dit niet begreep en wij steeds meer verwijderd van elkaar raakte.
Janneke geeft ook aan vooral verrast te zijn dat op het moment zij successen behaalde, zij ook weer vrienden kwijtraakte. Terwijl het gezegde eigenlijk is; in slechte tijden kom je erachter wie je echte vrienden zijn.
Conclusie
Financiële vrijheid nastreven is een mooi doel, mits je het als middel gebruikt. Geld nastreven zal je nooit gelukkig maken, mits je het als middel gebruikt om te doen waar je gelukkig van wordt. En dat is het allerbelangrijkste wat je kunt doen: doen waar je blij van wordt.
Wil je nu ook meer financiële vrijheid om écht te doen waar je gelukkig van wordt? En weet je niet waar je moet beginnen? Je kunt nog meedoen met mijn cursus: financiële vrijheid voor beginners! Hier vind je meer informatie.