5 tips voor een goedkope low-budget reis

Waarom praten over reizen op een personal finance blog? Tsja.. Het is mijn grootste passie. Ik krijg al jarenlang deze vraag; ‘Hoezo kan jij alweer op vakantie?’ Nou, dat doe ik dus door deze 5 tips op mijzelf toe te passen zodat ik vaker een low-budget reis kan maken. Aangezien vrijheid mijn grootste drijfveer is en reizen daar voor mij bijhoort, deel ik graag mijn voor een low-budget reis tips in deze blog.

1. Bestemming kiezen voor een low-budget reis

Eerder had altijd een bestemming in mijn hoofd en week hier niet vanaf. Zo ging ik afgelopen november naar Cuba, wat al jaren in mijn hoofd zat. Het was fantastisch! Helaas betaal je dan wel de volle prijs voor een vliegticket. Wat ik nu doe, ik bedenk 5 bestemmingen waar ik naartoe wil voor een vakantie of citytrip. Ik bekijk per bestemming de ticketprijs en beslis dan pas waar ik naartoe ga. Uiteraard kijk je naast de ticketprijs ook al naar de verblijfsprijs.

2. Check het vervoer op bestemming voor een low-budget reis

Het is erg handig om in Nederland al te kijken wat de mogelijkheden zijn van het vliegveld naar de verblijfsplaats. Als ik alleen ben en ik reis naar een ‘lastig land’ (lees: India), dan boek en betaal ik van tevoren mijn taxi. Iemand staat klaar met een bordje met mijn naam en ik heb minder stress en kans op problemen na een lange vlucht. Op meerdere bestemmingen in Amerika zijn er gedeelde busjes die je van tevoren boekt voor zo een 18 dollar. Dit is een stuk goedkoper dan een Uber!

Ik heb de afgelopen jaren mooie reizen kunnen maken! Hier was ik in Havana.

3. Verdiep je in de dagelijks kosten op bestemming

Ik maak zelf van tevoren een snelle schatting van het budget. Verdiep je van tevoren in de dagelijkse kosten op de bestemming. Welk dagbudget kan je rekenen in het land? Ga je excursies doen? Duiken? Kosten voor het OV? Zo weet je wat je kan verwachten en of je genoeg geld voor hebt. Zorg daarnaast voor een ruim back-up bedrag voor onvoorziene problemen. Niet nodig denk je? Denk maar al die arme gestrande reizigers tijdens de lockdown.

4. Denk na over de overige kosten voor een low-budget reis

Om verder te gaan op het vorige punt, bedenk ook welke kosten er van tevoren al gemaakt moeten worden. Denk aan je ticket, reservering hostel/hotel/Airbnb, inentingen en reisverzekering. Heb je nog andere kleding nodig? Een koffer? Zonnebrand? Hoe ga je naar Schiphol? Hier maak ik een apart lijstje van en deze houdt ik naast mijn fix your finance sheet zodat ik weet hoeveel geld ik per maand kan besteden aan reizen. Dit is een excel sheet waarbij ik mijn in- en uitgaven in bijhoudt. Zo weet ik precies wat er in- en uitgaat en weet ik ook hoeveel geld ik aan een vakantie kan besteden. Je koopt hem hier.

5. Bespaar op eten en drinken

Wil je op eten en drinken besparen tijdens een low-budget reis? Neem zelf tupperware en bestek mee. Zo kan je wat in de supermarkt halen. Een Airbnb/hostel/appartement met keuken scheelt je onwijs veel geld! Ongemerkt ben je vaak heel wat geld kwijt aan eten en drinken. Daarnaast vergis ik me elke keer weer in de prijzen van eten en drinken op vliegvelden. Dit besteed ik liever op de bestemming zelf 🙂 Je mag gewoon verpakt eten en fruit meenemen door de douane. Ik neem zelf altijd brood en noten mee. Tegenwoordig mag je soms zelfs je gevulde waterfles door de douane meenemen. Zelf neem ik altijd een leeg flesje mee.

Uiteraard gaat alles in balans en moet je vooral genieten! Ik ben bewust van mijn budget op reis, maar ik zal de dingen die ik graag wil doen echt niet laten. Zoals altijd gaat het om keuzes en doen waar jij blij van wordt. Dit is voor mij de manier omdat ik dan wat vaker kan gaan.

Laat een reactie achter