4 dingen om op te letten bij het tekenen van een arbeidscontract

Ten eerste, je hebt een nieuwe baan, gefeliciteerd! Je mag het contract komen ondertekenen. Voordat je dit doet, moet je al voorbereid zijn.Toen ik bijbaantjes had naast mijn studie keek nooit zo erg naar het contract dat ik kreeg. Ik checkte het salaris en tekende. Nu ik mijn eerste (starters) contracten heb getekend besef ik me dat dit héél belangrijk is.

Ik ben hier eigenlijk best slordig mee om gegaan en heb best geluk gehad. Meerdere keren ben ik al aan het werk gegaan zonder een contract te hebben. Stel dat er een ongeluk gebeurd? En krijg je eigenlijk je overuren uitbetaald?

Algemene tips:

 • Zorg altijd dat je de tijd hebt om zelf rustig het contract te bekijken en vragen te kunnen stellen aan iemand in je omgeving of het bedrijf zelf. Als je wordt uitgenodigd om het contract te komen tekenen, vraag of je deze alvast op de mail kunt ontvangen.
 • Ik laat zelf altijd iemand in mijn directe omgeving naar het contract kijken. Met twee paar ogen zie je altijd meer!
 • Zorg dat het contract getekend is en dat jij een getekende versie hebt. Als het bedrijf geen haast maakt/ erg druk is neem zelf initiatief! Zonder getekend contract heb je niks om op terug te vallen.
 • Zorg dat alle mondelinge afspraken zijn opgenomen in het contract. Is er bijvoorbeeld mondeling af gesproken dat je overuren uitbetaald worden dan geef je aan dat je dit graag in het contract terug ziet.

Waar let je op in het contract zelf?

 • Vakantiedagen. Hoeveel vakantiedagen krijg je? Je hebt recht op minimaal 20 vakantiedagen op basis van een fulltime contract.
 • Staan de regels betreft overuren in het contract? Het is sowieso handig om dit tijdens het 2e gesprek te bespreken. Af en toe wat overuren maken is prima, maar als dit vaak voorkomt wil je uitbetaald of TvT (tijd voor tijd) krijgen, dat je een keer wat minder uur werkt. Zorg dat je weet wat de policy hierover in het bedrijf is.
 • Proeftijd. Is er een proeftijd? Dit is per bedrijf verschillend en niet verplicht.
 • Opzegtermijn. Belangrijk om te weten.
 • Vakantiegeld.
 • Ziekte. Wat zijn de regels en uitbetaling bij ziekte?
 • Reiskostenvergoeding.
 • Pensioen. Sommige bedrijven sparen een pensioen voor hun werknemers, andere niet. Dit is niet verplicht, maar wel fijn. Het pensioen dat je opbouwt komt later bovenop de AOW die je krijgt wanneer je met pensioen gaat.

Dit zijn tips op basis van mijn ervaring. Mocht er iets belangrijks ontbreken in het contract kun je vragen dit in het contract op te laten nemen. Ik ben natuurlijk geen jurist of een expert, dus dit artikel is gebaseerd op mijn ervaringen.

Er zijn meerdere goede bronnen te vinden op het internet:

HelloLaw Handige artikel met tips door juristen.
AcioLaw Artikel met de meest gemaakte fouten op het gebied van arbeidscontracten

Laat een reactie achter