Je Money Mindset veranderen

Ik heb vroeger altijd een hekel gehad aan geld. Ik had het idee dat het me tegenhield, ik de dingen niet kon doen die ik graag wilde en dat het me belemmerde. Voor mijn idee had ik altijd tekort. Deze mindset is door de jaren erg veranderd. Want, geld maakt dingen mogelijk, zoals vrijheid en het opdoen van ervaringen. Eigenlijk zijn we al rijk en beschikken we over alle basisbenodigdheden. Maar toch willen we meer. Wat is jouw relatie met geld en hoe kan je deze verbeteren?

Opvoeding
Als je terug denkt aan vroeger, hoe ben je opgevoed op het gebied van geld? Was er voor je idee genoeg geld of was het krap? Hoe gingen je ouders met geld om? Welke lessen heb je van hen geleerd? Bedenk je hoe dit je huidige relatie met geld heeft beïnvloed.
Als ik zelf terug kijk naar vroeger, herinner ik me dat we al vroeg bewust werden gemaakt van de waarde van geld. Zelf werken (vanaf 13e) voor je geld. Geen spullen kopen die je je niet kunt veroorloven. Zorgen voor een buffer. Ik ben erg blij dat ik zo een goede financiële opvoeding heb gehad. Ergens is dit ook de veilige manier, zonder risico’s te nemen qua investeren of ondernemen. Lezers van de klassieker ‘Rich Dad, Poor Dad’ zullen meteen begrijpen wat ik bedoel. Hierover binnenkort meer!

We wonen al in een rijk land
Vergeet niet dat je (heel waarschijnlijk) de basis al hebt. Na vele reizen en in meerdere landen gewoond te hebben, is dit me nog duidelijker geworden. We hebben onderdak, genoeg eten en drinken, goede (redelijk?) betaalbare medische zorg en goed onderwijs. En eerlijk, we worden best goed betaald. Kijk naar wat je wél hebt en wees hier dankbaar voor. Echt, zo slecht hebben we het niet.

Geld biedt kansen
Ik ben gaan inzien dat geld kansen biedt in plaats van dat het me beperkt. Natuurlijk is niet alles bereikbaar, maar geld maakt veel mogelijk. Door geld kun je mooie ervaringen opdoen, zoals het maken een reis. Geld kan je ook laten groeien, als je slim bent door bijvoorbeeld te beleggen. Is het dan eigenlijk niet zonde om geld uit te geven aan shirtjes, koffie en onnodige abonnementen als je er zo veel meer kunt doen?

Hoeveel is jouw tijd je waard?
Ik heb vaak genoeg geroepen dat geld niet belangrijk voor me is. Maar heel eerlijk, dat is het wél. Al die hard gewerkte uren, daar wil ik wat voor terug. Geld is belangrijk voor me omdat ik geen stress over geld in mijn leven wil. Ik wil wat achter de hand hebben voor onvoorziene omstandigheden, of gewoon, voor als ik minder wil werken of zelfs mijn baan wil opzeggen, zoals ik laatst heb gedaan. Als je erover nadenkt hoe hard en veel uur je werkt, is het dan niet zonde om dit allemaal uit te geven aan Thuisbezorgd.nl en terrasjes?

Meer lezen? Lees ook mijn blog over Consumeren.

Laat een reactie achter