Is goedkope voeding gezond? Hebben goedkope supplementen nut? Interview met orthomoleculair therapeut Ismee

Misschien niet het eerste onderwerp dat je verwacht op Happy Rich Millennial: voeding en leefstijl. Toch ben ik van mening dat voeding van groot belang is op hoe we ons voelen, onze mindset en ons energielevel. Helaas is voeding duur en het geld dat we hier aan uitgeven willen we natuurlijk wel aan de juiste producten besteden. Ik vroeg Ismee van Ismee Pure Living of gezond goedkoop eten mogelijk is en wat voor tips zij met Millennials te delen heeft.

Wat is orthomoleculaire therapie en wat is het verschil met een diëtist?
Ismee: Orthomoleculaire geneeskunde is het optimaliseren van het lichaam om zichzelf te genezen. Dit wordt gedaan met lichaamseigen stoffen zoals vitamines, mineralen en andere nutriënten. Het verschil met een reguliere diëtist is dat orthomoleculaire therapie vooral de oorzaak behandeld. En dus niet alleen de klacht vermindert maar ook echt de klacht oplost. Meestal kom je bij een orthomoleculair therapeut met een aantal terugkomende klachten. De therapeut observeert niet alleen je voedingspatroon maar je gehele leefstijl. We zetten bepaalde voeding, beweging of supplementen in om het weefsel en de processen zichzelf te laten herstellen. Zo kunnen ook chronische ziektes worden voorkomen, verbeterd of zelfs genezen. Biologische onbewerkte voeding en natuurlijke en pure producten dragen bij aan niet alleen een gezond lijf maar ook een gezonde mindset.

Is goedkopere voeding per definitie minder gezond?
Ismee: Het is helaas een feit dat tegenwoordig in de supermarkt goedkopere producten pesticiden en antibiotica bevatten. De biologische producten zijn vaak duurder. Maar als je de gezondheidsrisico’s van pesticiden en antibiotica kent is het zeker de moeite waard hierin te investeren. Er is heel veel onderzoek gedaan en aan het grote gebruik van pesticiden hangen allemaal ziektebeelden waaronder een verhoogd risico op kanker, onvruchtbaarheid en neurologische aandoeningen zoals alzheimer en depressies. Daarnaast zijn er manieren om dit goedkoper te maken, door bijvoorbeeld groter in te kopen tijdens kortingen.

Orthomoleculair therapeut Ismee

En het tegenovergestelde: zijn duurdere merken gezonder en/of beter?
Ismee: Nee! Dit is een misvatting die ik in mijn praktijk ook vaak tegenkom. Het is zelfs zo dat veel A-merken meer chemische toevoegingen gebruiken dan B-merken. Zo zitten er bijvoorbeeld in kidneybonen uit blik van AH huismerk minder chemische toevoegingen dan in een blik van Bonduelle.

Is het je geld waard om meer uit te geven aan biologisch eten?
Ismee: Ja. Kijk, iets wat sowieso vaak veel geld kost zijn dierlijke producten. Dit hoef je niet elke dag te eten. Ondanks dat ik een Paleo voorstander ben, ook wel de oerleefstijl genoemd, en deze vaak wordt gezien als een carnivoor leefstijl, is dit niet het geval. Toen wij nog jagers en verzamelaars waren jaagden we ook maar eens in de vijf dagen. Dus ik eet daarom ook maar eens in de ongeveer vijf dagen vlees en vis. Dit scheelt natuurlijk ook al heel veel geld en als je het dan wel koopt kun je gemakkelijker een investering maken naar biologisch. Wat ik verder vooral biologisch eet zijn (seizoens)groenten. Waarom? Pesticiden. Het woord spreekt voor zich, het doodt schimmels en parasieten. Dit doet dus ook echt iets in je lijf. Echt iets om even bij stil te staan dus. En evengoed ook je biogroenten wassen!

Heeft het zin goedkope supplementen en/of vitamines bij bijvoorbeeld Kruidvat te kopen?
Ismee: Nee. Dit heeft echt nul zin. Waarom? Omdat veel goedkope supplementen
gewoonweg gemaakt zijn van slechte kwaliteit. Een mineraal met een slechte verbinding (dit bepaalt de opname) is een waardeloos mineraal en je lijf kan er simpelweg niets mee. En tegelijkertijd kunnen die mineralen gaan stapelen in je lijf wat weer voor klachten kan zorgen. Dat moet je dus niet hebben. Het heeft echt geen zin om dingen te slikken die niet werken. Zonde van het geld. Een goede investering op supplementen gebied is daarom essentieel. Er zijn echt veel meer aanbiedingen dan je denkt, een beetje extra onderzoek en goede merken kiezen gaat je daar echt bij helpen.

Wat is volgens jou de grootste marketingtruc waar wij intrappen? Bijvoorbeeld goedkoop eten/merk dat als gezond wordt neergezet maar eigenlijk niet is.
Ismee: Greenwashing. Deze misselijkmakende marketingstroom is zo gigantisch aan het worden. De meest opvallende is bijvoorbeeld: McDonalds. Het groene karakter met hout accenten in filialen. Wat een grap. Maar deze trend komt ook voor op een veel subtielere manier. Denk aan het merk: Beauty en Planet. Niets goeds aan, niet voor de planeet en al helemaal niet voor je gezondheid met alle chemische ingrediënten. Maar ook de vegan trend. Niet alles wat vegan is is gezond. Het feit dat margarine merken zoals Becel zich nu ook gaan marketen met ‘Helemaal plantaardig’. Ja, super leuk dat dat zo is maar dat maakt het écht niet gezond.

Is een goede gebalanceerde levensstijl met een klein budget mogelijk? Wat zou jij dan aanraden?
Ismee: Absoluut! De juiste keuzes maken. Vroeger besteedden wij 80% van ons inkomen aan onze voeding. Altijd één maar soms meerdere familieleden waren de HELE dag bezig met het klaarmaken van voedsel. Het feit dat voedsel nog maar zo’n klein aandeel in ons leven is en we allemaal chronische ziektes hebben die er eerder niet waren zegt wel dat er iets misgaat. Ik denk dat het belangrijk is dat die mindset een beetje verandert.
Ook ben ik er echt van overtuigd dat het koken met pakjes en zakjes niet goedkoper is dan volwaardige maaltijden maken met eigen kruiden. Je kunt alles tegenwoordig groter inkopen. Wat het wél gaat zijn: meer werk. Maar die investering is het altijd waard als het over je gezondheid gaat.

Heb jij hier praktische tips voor?
– Let op aanbiedingen (1+1)
– Koop groter in, bijvoorbeeld bij een lokale bio boer
– Maak maaltijden klaar en vries deze in, zo val je minder snel terug naar gemaksvoeding als je moe bent
– Eet minder. Klinkt misschien gek, maar wij eten veel te veel. Drie eetmomenten is echt meer dan voldoende. Snacks en tussendoortjes zijn niet gezond. Ook niet als je er alleen een tomaatje induwt. Zorg dat je je maaltijden clustert. Je mag best veel eten maar zorg dat je het tijdens die drie momenten doet en niet de hele dag loopt te eten.
– Eet seizoensproducten, deze zijn vaak goedkoper. Ook is dit beter voor je lijf.
– Erica vind ik echt een fijne bio winkel voor verzorging en schoonmaakproducten.
– Bestel verder gewoon lekker online daar zijn vaak de beste aanbiedingen te vinden.
– Vermijdt pakjes en zakjes, vermijdt e-nummers, suikers en so on.
– Focus op volwaardige voeding zoals: groenten, fruit, zaden, noten, eieren, peulvruchten en vis.

Millennials zijn druk. Heb jij tips om toch goed en betaalbaar te kunnen eten? Als jij een gerecht to go zou kopen wat zou je dan nemen?
Ismee: Wat er bijvoorbeeld bij de kiosk ligt vind ik echt heel slecht. Ik zou altijd voor noten gaan, ongezouten het liefst. Altijd voor water, koffie of thee en nooit voor suiker bende. En als je echt honger hebt zou ik kijken of er ergens een salade, couscous of bulgur te krijgen is. Bij nood een wrap! Maar geen broodjes.

Ik praat op mijn blog natuurlijk niet alleen over personal finance maar ook over mindset. Wat is jouw visie op ‘wat je eet wat je ben je zelf’? Is er een verband tussen voeding en mindset?
Ismee: Je bent wat je eet. Jouw cellen bestaan uit dat wat jij in je mond stopt. En bovendien voel je je zoals je je lichaam voedt. Als jij niet voor jezelf zorgt ga je dat niet alleen fysiek merken maar ook mentaal. Gezonde voeding en beweging zijn geen cadeautje voor je lijf. Dit zou normaal moeten zijn. Je hebt dit lijf gekregen om in te leven, daar zorg je voor. Gezondheid komt niet alleen uit voeding maar ook uit een leven leiden waar een balans is met rust en ontspanning en het drukke sociale leven en werk. Een balans tussen sport en rust. Een balans tussen zoet en zout. Een balans tussen vet een bot. De balans tussen de natuur ingaan en series kijken. Een balans tussen alles. Mentale gezondheid ontstaat ook in de darm, vergis je daar niet in. Zowel fysieke en mentale gezondheid is te beïnvloeden met je leefstijl. Kies daarom bewust, alle kleine beetje helpen al.

Meer weten? Volg Ismee haar Instagram waar ze elke dag super veel interessants post over voordelig en gezond eten, E-nummers, hormonen, paleo en haar burn out herstel. Ook heeft zij een eigen praktijk: Ismee Pure Living.

Meer lezen?

Geld sparen? Met deze 6 tips gaat het je gemakkelijk af
Geld sparen of beleggen? Zo weet je wat voor jou de beste keuze is
Mijn geld systeem – Hoe het mij lukt maandelijks te sparen en te beleggen

Laat een reactie achter