6 tips om je ochtendroutine te verbeteren + mijn routine

Voel jij je gestrest in de ochtend? Dan kunnen mijn tips je misschien helpen met een betere start van je dag. Ik denk dat als je ’s ochtends even tijd voor jezelf neemt, je de dag rustig en goed begint. Als ik in de ochtend gehaast ben heb ik het gevoel dat ik minder controle heb over mijn dag. Het doel van mijn routine is voor mij: uitgerust, bewust en energiek de dag beginnen.

1. Zet je telefoon als je gaat slapen op vliegtuigstand. Wanneer je wekker afgaat laat je je telefoon nog even aan de kant. (Heel) waarschijnlijk is er niks belangrijks aan de hand. Ga niet bij het wakker worden meteen door je Instagram scrollen. Zo is je aandacht meteen in de ochtend weer bij je telefoon en is je fijne moment voor jezelf weg.

2. Drink pas na 1,5 uur na het wakker worden een kop koffie. Huh? Hier kwam ik laatst achter en ik ben dit meteen gaan testen. Van later koffie drinken zou je namelijk meer energie en minder dips krijgen dan wanneer je direct bij het opstaan een kop koffie neemt. Je lichaam maakt bij het wakker worden genoeg cortisol aan. Dit is het hormoon dat je slaap-waak ritme regelt, en dus zorgt dat je op de juiste momenten wakker of juist slaperig wordt. Als jij meteen koffie gaat drinken verstoor je dit natuurlijke proces waardoor je juist moeier wordt. Cafeïne zorgt dat je productie van cortisol afneemt waardoor je snel energie dips krijgt. Nu ik pas na 9 of 10 uur met mijn eerste kop koffie begin voel ik me energieker dan eerst. Ook heb ik minder vaak een dip rond 10 en 11 uur.

3. Ochtendmeditatie. Sinds een paar maanden doe ik elke ochtend een ochtendmeditatie. Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen wat is, maar het een tijdje uitproberen is echt de moeite waard. Dankzij meditatie heb ik meer controle over mijn gedachten. Typ ‘ochtendmeditatie’ in bij Spotify en er komen allerlei leuke en korte meditaties voorbij. Doel ervan benoemen?

Foto door Elly Fairytale op Pexels.com

4. Ochtendwandeling of yoga. Dit wissel ik vaak af. Ik woon vlakbij een park waar ik wandel of aan yoga doe (bij regen binnen). Wij mensen zijn zo veel binnen op een dag, terwijl frisse lucht en natuurlijk licht ontzettend gezond voor ons zijn, zowel lichamelijk als mentaal. Daarnaast is even de natuur in erg ontspannend. Dit is zelf wetenschappelijk bewezen!

5. Eerder opstaan. Voor de hand liggend, maar als je niet bereid bent om eerder op staan gaat er niks veranderen. Dus ga je je maar weer snel en gehaast klaarmaken, je ontbijt naar binnen proppen en rennen om de bus te halen? Of kies je voor rust. Bang voor te weinig slaap? Dit heb je echt zelf in de hand. Gewoon op tijd naar bed gaan, bij voorkeur op een vaste tijd.

6. Een intentie zetten. Dit is nieuw voor mij dit jaar maar tot nu toe erg motiverend. Hoe wil je dat de dag gaat verlopen? Wat wil je anderen geven vandaag? Zie ook een van mijn favoriete quotes hieronder waar ik ’s ochtends bij stil sta:

‘You are responsible for the energy you bring into this room’

Met welke energie kom jij de woonkamer/je werk/ je opleiding binnen? Denk hier bewust over na wanneer je je dag begint. Jij bent verantwoordelijk voor deze energie en niemand anders.

Mijn routine

7:00 Wekker en glas water
7:10 Ochtendmeditatie (genoeg te vinden op Spotify)
7:30 Yoga of wandelen in het park (bij regen doe ik yoga binnen)
8:00 Ontbijt (zonder koffie)
8:15 Klaarmaken
8:30 Op de fiets naar werk

Ik heb meerdere routines uitgeprobeerd en uiteindelijk is dit mijn favoriete vaste routine geworden. Sinds ik deze routine op de lange termijn uitvoer voel ik echt dat ik mijn dag beter begin. Het lijkt net of ik lichter en blijer ben. Daarnaast heb ik ook het gevoel dat ik rustiger ben en beter met stress om kan gaan. In het weekend is mijn routine eigenlijk bijna hetzelfde.

Sidenote: de bekende (tegen) reactie is natuurlijk, ‘Maar ik heb geen tijd. Maar ik wil niet eerder opstaan. ‘ Tsja, is natuurlijk ook goed maar dan heeft dit geen zin voor jou. Maar dan is mijn vraag aan jou, wat kun je er nou op achteruit gaan?

Laat een reactie achter