Hoe combineer je het opzetten van een online side hustle met een baan? Mijn ervaring en tips

Side hustle: je hoort deze term steeds vaker voorbij komen, maar eigenlijk betekent het gewoon bijverdienen. Sinds april ben ik gestart met mijn blog en daarnaast werk ik als junior financieel consulent. Ik zeg je eerlijk, de combinatie valt niet altijd mee, vooral nu ik merk dat mijn blog begint te groeien en de Instagram DM’s binnen blijven komen. Maar, zo leuk om resultaten te zien! In dit artikel deel ik mijn ervaring en tips met je.

De afgelopen jaren heb ik naast mijn baan meerdere bijbaantjes gehad, van het bijhouden van een mailbox voor een eerdere werkgever tot af en toe in een koffiezaak bijspringen. Dit zijn natuurlijk fijne extraatjes, maar ik liep al even met het idee om voor op de lange termijn een side hustle op te zetten wat ik echt leuk vind om te doen en waar ik energie uit haal.

In april begon ik mijn blog. Deels omdat ik het oprecht leuk vind met mensen over geldzaken te praten, kennis te delen en aan het denken te zetten. En natuurlijk deels met het idee er op de lange termijn wat mee te verdienen. 

Wees realistisch
Bij de start van mijn blog waren mijn verwachtingen realistisch. Je verdient namelijk niet zomaar met een blog, en zeker niet als je er maar een paar uur per week aan kunt werken. In november verdiende ik mijn eerste affiliate inkomsten, in totaal die maand ongeveer €80.  Mensen klikken niet zomaar op een link en kopen niet zomaar een product. Hiervoor moeten ze jou ‘kennen’ en zien dat je weet waar je het over hebt. 

Wees ook realistisch in hoeveel tijd je vrij hebt voor je blog en hoeveel tijd het vraagt om een blog te onderhouden. Er moeten regelmatig artikelen online komen, social media bijhouden, Clubhouse, mailtjes beantwoorden and so on. Als je niet full-time je aandacht aan je blog kunt besteden zal de groei minder snel gaan dan je misschien in gedachten hebt. Mijn tip is om alleen een blog naast een baan te beginnen als je lange termijn plannen hier mee hebt. 

 • Groei blog door het schrijven van kwalitatief goede artikelen en SEO-     
 • Groei op Instagram door regelmatig (kwalitatiefs) te posten en zichtbaar te zijn in stories
 • Werken aan een verdienmodel (recent pas, ik heb een lange tijd eerst aan de blog en socials gewerkt)

Ik heb een dag per week om aan mijn blog te werken. Zo deel ik deze dag grofweg in om aan de belangrijkste dingen te werken:

 • Blogs schrijven: 4 uur
 • Instagram: 1,5 uur (posts schrijven, stories opnemen)
 • Verdienmodel: 4 uur

Alle andere duizenden dingen die ik wil doen laat ik. Frustrerend, maar meer dan dit kan ik nu niet. Een andere optie is meer uitbesteden, daar lees je later meer over. Naast deze ‘blog dag’ hou ik in de rest van de week ook mijn Instagram bij, door bijvoorbeeld de DM’s te beantwoorden en stories te plaatsen. Onderschat niet hoeveel tijd dit je kost. 

Echt tijd te kort? Neem een week vakantie op om aan je blog te werken. Misschien ga je liever op vakantie, maar dit komt ook neer op keuzes maken.  En omdat we, gezien Corona, toch niet veel kunnen doen probeer ik mijn tijd nuttig te besteden.

Consistentie en kwaliteit
Als je iets voor de lange termijn wilt opbouwen moet je een lange tijd consistent zijn.  Leuker en makkelijker kan ik het niet maken. Een Instagram account opbouwen vanaf 0 volgers is niet leuk. Ik heb consistent 1-2 keer per week waardevolle content gepost waar ik aandacht aan heb besteed. Hier en daar like en comment ik en soms ga ik actief mensen volgen. Maar hier heb ik niet veel tijd voor (en ik vind dit niet zo leuk), dus doe ik dat een kwartier per dag. Nu heb ik ongeveer 1150 volgers.

Een blog opbouwen betekent consistent artikelen posten. Ik post er vanaf de start van mijn blog twee per maand. Meer is helaas niet mogelijk omdat het me veel tijd kost een blog te schrijven. Omdat het o.a. over geldzaken en beleggen gaat wil ik 100% zeker weten dat mijn informatie klopt. Dus daar gaat onderzoek aan vooraf, vervolgens schrijven en herschrijven, en dan laat ik het nog nalezen en verbeter ik de feedback. Ik ga echt voor kwaliteit boven kwantiteit. Hoe meer blogs er online staan hoe meer mensen je in Google kunnen vinden, dus op de lange termijn zal je blog hoe dan ook gaan groeien. 

Tip: denk aan het werken met (betaalde) gastbloggers of vaste medebloggers, om meer content op je blog te krijgen. Maar, uiteraard alleen als zij kwaliteit leveren.

Investeren en uitbesteden
Als je snelle groei wilt en geen online business of blog ervaring hebt zou je andere investeringen kunnen overwegen. Ik had geen ervaring met online marketing, online business, schrijven, SEO en websites bouwen. En toch besloot ik een blog te beginnen ???? als je er zelf maar in gelooft!

Omdat je naast je baan weinig tijd hebt kun je er voor kiezen dingen uit te besteden i.p.v. die zelf proberen uit te zoeken. Tijdens de eerste lock-down heb ik zelf de eerste versie van mijn blog gebouwd. Ik had toen de tijd om Youtube tutorials te bekijken en alles zelf uit te zoeken.

Omdat ik hier nu geen tijd meer voor heb besteed ik wat zaken uit. Het is spannend om geld te investeren, maar een voordeel van het hebben van een baan is dat je je minder zorgen hoeft te maken of je de rekeningen kunt betalen. Op dit moment wordt achter de schermen een nieuwe website gebouwd. Dit heb ik besloten uit te besteden. Ik kan het zelf niet en heb geen tijd om het uit te zoeken als ik echt iets moois wil.

Ook ben ik een paar maanden bij mijn ouders gaan wonen. Het geld dat ik bespaarde op de huur investeerde ik in mijn blog. Ik schakelde onder andere hulp in van een online business coach en een grafisch ontwerper. Ook volgde ik een coaching sessie op het gebied van Pinterest marketing.

Mocht ik wat meer geld hebben zou ik nog meer uitbesteden, bijvoorbeeld social media content of betaalde gastbloggers. Dit is een lange termijn doel, omdat ik merk dat dit erg veel tijd kost.

Expert status en persoonlijkheid
Bezoekers gaan niet op je affiliate links klikken of je product kopen als je meteen een verkooppraatje houdt of vanaf dag 1 producten verkoopt. Dit doen ze eerder wanneer ze het gevoel hebben je te kennen en ze je zien al expert. Als je huidige baan met het onderwerp van je blog te maken heeft zou ik veel delen wat je allemaal doet. Zo deel ik bijvoorbeeld over welke onderwerpen ik studeer.

Wie ben jij en waarom heb jij hier verstand van? Wie zit er achter de blog? In het begin had ik geen persoonlijke foto’s en verhaal op mijn Instagram. Dit heb ik na een maand compleet omgegooid. Omdat je niet veel tijd hebt, maar toch jezelf regelmatig wilt laten zien kun je wat foto’s, posts, en stories vooruit schrijven. Ik heb een content kalender met een planning. Zo kan ik, wanneer ik tijd heb, meteen beginnen met schrijven.

Conclusie
Het opzetten van een blog naast een baan is mogelijk, maar het gaat niet vanzelf. En, je gaat er zeker niet zomaar geld mee verdienen. De vrije tijd die je hebt moet je goed besteden en je zal keuzes moeten maken in hoe je snelste je doel kunt bereiken. Het voordeel van het hebben van een baan naast je blog is dat je misschien wat geld hebt om wat zaken uit te besteden. Laat anderen doen waar ze goed in zijn terwijl jij je op andere zaken kunt richten. Je blog zal niet vanzelf een succes zijn, maar met doorzettingsvermogen en consistentie ga je een heel eind komen!

2 reacties

 1. dejongebelegger op 26 februari 2021 om 09:02

  Goed en transparant artikel! ????????

 2. Cashmetken op 26 februari 2021 om 11:36

  Leuke blog!
  Ik ben ook een half jaar geleden begonnen met een blog over persoonlijke financiën en beleggen.
  Het vraagt inderdaad veel tijd maar het levert ook erg veel op aan positiviteit en reacties.
  Het verdienmodel volgt vanzelf als de blog goed is. Doorzetten en blijven verbeteren!

Laat een reactie achter