Tips om te besparen op boodschappen

Als er iets is (naast huur) waar ik veel geld aan uit heb gegeven zijn het wel boodschappen. Al die losse bezoekjes aan de Albert Heijn tellen aardig op per week. Als je even niet oplet geef je hier met gemak honderden euro’s per maand aan uit. Gelukkig is dit met een beetje planning makkelijk te voorkomen.

Denk aan je doel
Heel eerlijk, een boodschappenbudget is best een beetje saai. Maar, denk eraan waarom je het doet! Stel dat je €200 per maand bespaart op je boodschappen, dan heb je €2400 in een jaar bespaard. Eigenlijk zonder veel moeite. Hallo, vakantie! Hallo, beleggingen die vanzelf groeien! Zo wordt het besparen ineens een stuk interessanter.

Weet hoeveel je uitgeeft
Hoeveel geef je per maand uit aan boodschappen? Pak je bankieren app erbij en tel alles bij elkaar op. Schrik je hiervan of valt het je mee? Onderneem ook meteen actie: stel een streefbedrag in voor komende maand. Zelf geef ik rond de €150 per maand uit aan boodschappen. Als ik niet oplet ga ik hier snel overheen. In Corona tijden is het budget wel wat hoger hoor, dan is lekker eten een van de weinige dingen die je kunt doen 🙂

Kook in bulk
Mijn grootste bespaartip is om altijd meer porties te bereiden, oftewel in bulk te koken. Dit kost je praktisch even veel geld en moeite, of je nou voor 1 of 2 dagen kookt. Zelf hoef ik niet elke dag wat anders te eten. En eerlijk, ik vind het juist luxe als ik uit werk geen boodschappen hoef te doen en niet hoef te koken. Dit bespaart me ook tijd. Mocht je twee dagen hetzelfde eten te saai vinden kun je de porties ook invriezen en een week later opeten. Ik kook vaak de pasta/rijst er wel gewoon vers erbij.

Tip: Vaak maak ik voor de lunch een salade. Deze maak ik dan voor twee dagen, maar beide dagen met een andere dressing. Fijn voor de afwisseling! Ook soep is een aanrader. Gezond, lekker, vullend en te maken in grote porties.

Hallo vriezer
Gebruik de vriezer! Handig voor het invriezen van porties, maar ook voor het invriezen van brood. Sommige producten zijn van goede kwaliteit die je bevroren kunt kopen. Zo heb ik bijvoorbeeld zalm, doperwten, spinazie en vriesfruit standaard in de vriezer liggen.

Besparen op boodschappen
Tip: shakshuka is een heel lekker en goedkoop vegetarisch gerecht!

Weekmenu
Maak een weekmenu. Ik doe dit zelf niet de hele week, mijn plannen wisselen vaak, maar zeker van maandag t/m woensdag of donderdag. Op deze manier doe je ook minder vaak boodschappen, waardoor je geen impulsaankopen doet. Sowieso: hoe minder vaak je naar de winkel gaat hoe beter.

Maak een weekbudget
Vertaal je maandbudget naar een weekbudget. Dit geeft veel beter overzicht en richtlijn in de week. Ik ga uit van een maandbudget van €160, delen door vier weken naar zo een €40 per week. Maar, als er bijvoorbeeld vrienden komen eten of mensen op bezoek komen doe ik niet moeilijk en zit ik er overheen! Dat vind ik dan helemaal niet erg.

Kies je winkel
Ik ga altijd naar de Dirk, Vomar of Lidl Bij mijn vorige huis was de Albert Heijn het meest dichtbij, ik moest mezelf dan zo motiveren op de fiets naar een andere winkel te gaan. Vaak ga ik ook naar een markt en koop ik al het groente en fruit daar. Het kost misschien wat meer moeite maar dit bespaart je zoveel geld!

Maak het zelf
Snij alles zelf. Waarom zou je meer voor gesneden producten betalen als je het ook even zelf kunt snijden? Dit kost je misschien een paar minuten. Oke, misschien is pompoen de enige uitzondering voor mij. Daar begin ik niet aan. Maar champignons, kip en so on kun je echt wel zelf snijden. Dit geldt trouwens ook voor kant-en klare salades.

Proteine
Na twee jaar vegetarisch te zijn geweest eet ik weer wat vlees en vis. Hierdoor is mijn budget wat hoger geworden. Ik eet nu twee-drie keer per week een stukje vlees of vis. Ik vind het zelf niet nodig om elke dag een groot stuk vis of vlees te eten. Mocht je goedkoop proteïne binnen willen krijgen denk dan eens aan linzen!

Eet je dan wel gezond?
Er wordt wel eens gedacht dat ik minder gezond eet omdat ik niet veel aan boodschappen uitgeef. Onzin! Ik drink weinig alcohol en geen frisdrank. Dat scheelt natuurlijk al, qua gezondheid en budget. De keuze om weinig alcohol te drinken is overigens omdat ik niet zo een fan ben, niet vanwege het geld. Verder eet ik veel groente, fruit en volkoren producten. Ook maak ik alles zelf, zoals sauzen. Mensen eten tegenwoordig ook veel meer dan dat ze eigenlijk nodig hebben.

Ik weet zeker dat deze tips je heel wat geld kunnen besparen! Zoals ik al zei in het begin, het is een beetje saai. Maar dat maakt het ook weer heel makkelijk, denk aan de leuke dingen die je met het gespaarde geld kunt doen! En eerlijk, het besparen op boodschappen is wel een van de redenen dat het mij lukt maandelijks te besparen en te beleggen.

Meer lezen?
Geld sparen? Met deze 6 tips gaat het je gemakkelijk af
Mijn geld systeem – Hoe het mij lukt maandelijks te sparen en te beleggen
Beleggen bij Brand New Day: review en ervaring in 2022

1 reactie

  1. Amber op 3 januari 2022 om 15:58

    Top ideeen om op mijn boodschappen te besparen, ga er gelijk mee aan de slag!

Laat een reactie achter