Column in de krant: Willen jongeren snel rijk worden of is er meer aan de hand?

Op dit moment schrijf ik columns voor het Noordhollands Dagblad over Millennials & Geldzaken. Lees hier mijn column van deze week.

Willen jongeren snel rijk worden?

Jongeren zijn erg vatbaar voor het idee om snel rijk te worden. Mede vanwege de FIRE hype om snel financieel onafhankelijk te worden, maken sommige jongeren risicovolle keuzes op financieel gebied. Helaas zijn dit vaak jongeren zonder financiële kennis die worden gegrepen door dit idee. Ligt dat aan de jongeren zelf?

Sommige influencers met een groot bereik op social media beïnvloeden jongeren om bepaalde digitale munten of dure cursussen te kopen, waar de influencers zelf veel geld mee verdienen. Op hun Instagram laten zij hun mooie huis zien met de belofte dat iedereen dit kan bereiken in korte tijd. Veel jongeren zijn zo geld kwijtgeraakt. Heus, als iemand zegt dat je snel rijk kunt worden zou er een belletje moeten gaan rinkelen. Zijn deze jongeren dan naïef, of makkelijk beïnvloedbaar? Als je fan bent van iemand, geloof je waarschijnlijk alles wat diegene zegt. Als je daarnaast ook nog stress om geld ervaart en op school weinig over geld leert kan ik me dat best voorstellen.

Steeds meer jongeren ervaren stress om geld. Afstuderen met een hoge studieschuld, hoge huur en praktisch geen mogelijkheden tot het kopen van een huis. Geen relaxte manier om je volwassen leven te starten. Als je dan een succesverhaal hoort van iemand die al in zijn twintiger jaren financieel onafhankelijk is, met een mooi huis en auto, begrijp ik de verleiding.  

En eerlijk, wat wordt ons op school geleerd over geld? Over de latere gevolgen van je studieschuld in ieder geval niks. Je kunt zonder enig advies of informatie je studielening op maximaal zetten. Of leren hoe je met geld omgaat, verantwoordelijk beleggen, of een belastingaangifte doen? Ook niet. Zo maken steeds meer jongeren financiële keuzes die ze achteraf misschien liever anders hadden gedaan. Nu ben je grotendeels afhankelijk van de opvoeding van je ouders en hun relatie met en kennis over geld. Ook raak je meer afhankelijk van het vermogen van je ouders, als je je studieschuld binnen proporties wilt houden.

Omdat er geen leenstelsel meer is wordt de studieschuld steeds hoger, die afgelost zal moet worden. Daarnaast heeft de schuld ook nog eens grote invloed op het kopen van een huis. Recent verschenen er krantenkoppen over het verzwijgen van de studieschuld bij een hypotheek aanvraag. Deze jongeren kregen veel kritiek, maar zijn zij de schuldigen? Ik zeg niet dat verzwijgen een goede praktijk is, maar men kijkt niet naar het onderliggende probleem, en zeker niet naar een oplossing. Als starter is een huis kopen praktisch onmogelijk, laat staan met een studieschuld van € 30.000. Wat voor opties zijn er dan?

Misschien willen jongeren wel snel rijk worden, maar misschien zoeken ze ook een oplossing om hun volwassen leven te starten zonder schuld. Omdat er weinig hulp en kennis vanuit instanties komt, zoals scholen en DUO, zoeken zij antwoorden op social media. Met meer ondersteuning en kennis zouden ze misschien andere keuzes maken.

Meer lezen?
Column in de krant: Waarom kopen Millennials zoveel?
Column in de krant: succes meet je niet in geld of baan

Laat een reactie achter