Zo veel kostte mijn stage in New York en dit leerde ik ervan

Stagelopen in New York; ik deed het een jaar lang als event supervisor op een high-end locatie. Een gave en tegelijk bizarre ervaring die wel eens lastig is om uit te leggen als mensen ernaar vragen. Ik had niet verwacht dat deze stage veel invloed zou hebben op mijn kijk naar de wereld en zelfs deze blog. Uiteraard krijg ik ook vaak de vraag ‘Hoe veel kost zoiets nou?’. Wat deze stage mij heeft gekost en wat ik ervan leerde deel ik hier graag.

Ik werkte als event supervisor in de New York Botanical Garden in de Bronx. Een prachtige locatie waar ik vooral op bruiloften werkte. Ik werkte 40-60 uur per week en had, zoals de meeste Amerikanen, 10 vakantie dagen per jaar. Daarnaast schreef ik mijn scriptie. Maar, naast heel hard werken kon ik ook hele gave dingen doen. Ik was tenslotte in New York! Het is hoe dan ook een fantastische stad, vooral buiten het centrum. Harlem, Brooklyn, Chelsea, ik zou er zo weer naar toe gaan. Om te bezoeken dan he, wonen is mooi genoeg geweest.

De lessen
Er gebeuren zo veel bizarre dingen op deze evenementen, dat ik er verhalen over kan schrijven. Zo brak een oudere meneer zijn heup op de bruiloft van een ex-Miss New York. Daar sta je dan. De bruiloft was af, bijna iedereen was weg. Ik werd gebeld. Fix het maar. Zo zijn er nog talloze gebeurtenissen waarvan ik nu denk ‘hoe dan’. Mensen die me wilden ‘suen’, of boos werden dat ik geen tafel kon creëren in een vol restaurant “Verzin maar een tafel, want ik wil er een’. Maar ook het personeel dat volgens een hiërarchie werkt. Dat zijn geen horecatijgers zoals we in Nederland gewend zijn: ‘De vloer vegen? Dat staat niet in mijn job description, hoor.’ De shifts van gemiddeld 10 uur waren zeker vermoeiend. Er waren vrije dagen dat ik op de bank lag bij te komen, maar ook dagen dat ik op pad of uit ging!

Er waren ook andere, misschien wel onverwachte, gebeurtenissen tijdens mijn jaar in New York. Ik zag echte armoede. In de winter met -14 zaten er moeders met kinderen op straat. Mijn locatie, de New York Botanical Garden, was in de Bronx. Hier was echte armoede en veel honger. Op de bruiloften waren gasten echt Upper East Side en het personeel uit de Bronx. Een heel groot contrast. Na de bruiloft werd ál het eten weg gegooid, en dat was echt veel. $10.000 aan bloemdecoraties? De prullenbak in. Zo veel geld voor een evenement, en voor wat? Was het een viering van de liefde of een show? Hierdoor begon ik na te denken over consumeren. Ook ervoer ik meerder malen hoe het is om niet gerespecteerd te worden als vrouw of als buitenlander. Ik werd een keer weggestuurd bij de dokter omdat ik niet de juiste verzekering zou hebben. Ik zag tijdens het werk iemand doodziek maar voor wie ik geen ambulance mocht bellen. Dit doet echt wat met je en laat je beseffen hoe veel we in Nederland eigenlijk voor lief nemen.

De kosten
Dan de kosten voor een jaar stage in New York. Mijn stage was een paar jaar geleden dus het zou kunnen het zou kunnen dat het intussen veranderd is. Ik had een J1 visum.

Visum:
€3000 visumaanvraag (inclusief een jaar zorgverzekering)
€600 geld aan sponsor (dit is een schatting)
€140 visum in paspoort (je weet wel, dat papiertje)
Totaal: €3740

Vliegticket:
€550 vliegticket heen
€500 vliegticket terug
Totaal: €1050

De eerste maanden betaalde ik €1250 per maand aan huur, later €900. Voor een kamertje. De eerste in hartje New York, de tweede in de Bronx. Dan had je nog dure boodschappen, vervoer en noem maar op. Een glas wijn voor 12 dollar en een koffie voor 6 dollar. Oh oh New York!

€3000 voor een visum is natuurlijk ontzettend veel geld. Maar, ik had de hele jaar geen zorgverzekering nodig (12×110=€1320), dat maakt het toch wat beter.

Maar nu komt het: ik verdiende ook!
Mijn stage was betaald. Anders had ik het nooit gedaan, omdat een onbetaalde stage in New York voor mij financieel simpelweg niet gekund had. Ik verdiende voor 40 uur werken omgerekend €2200 per maand. Dan was het best krap om rond te komen. Maar ik werkte ook veel weken overuren, welke ik 150% uitbetaald kreeg. Ik werkte regelmatig 60 uur, dan verdiende ik zo’n €2900 per maand. De eerste weken kreeg ik een cheque en moest ik naar de bank om het geld te innen, zo gek!

Los van de visumkosten heb ik het hele jaar rond kunnen komen van mijn stage-inkomsten. Ik lette toen ook al wel op mijn geld waardoor ik het jaar kon afsluiten met een backpack trip door Californië, een trip naar New Orleans en een bezoek aan een vriendin in Montreal. Zoals verwacht kwam ik helemaal blut thuis, maar daar heb ik nooit spijt van gehad.

Dan nog een belangrijk punt! Ik kreeg een jaar later terug in Nederland nog belastinggeld terug. Dit was een paar duizend euro.

Hier kon ik nog lachen in de chaos. Er komt nogal wat voorbereiding kijken bij een bruiloft voor 200 personen.

Vergelijking met stage in Nederland
Ter vergelijking: ik had een aanbod gekregen voor een stage in Amsterdam met een stagevergoeding van €420 per maand. Dan had ik moeten bijlenen bij DUO voor onder andere mijn huur. Stel ik had €600 per maand bijgeleend dan had ik een €7200 hogere studieschuld gehad.

Conclusie: het was me een jaar
Dit is een ervaring die ik nooit zal vergeten en absoluut heeft bijgedragen aan wie ik nu ben. In een andere cultuur een jaar keihard werken en je plek proberen te vinden. Dealen met lastige mensen. Over grenzen gaan en daarvan leren. Voor jezelf opkomen. Maar ook bewust worden van dingen in de wereld die niet mooi zijn. Armoede, honger, ongeluk, materialisme, wegwerpcultuur. En wat voor een cultuur, met een contrast tussen Upper East Side en de Bronx. Echte rijkdom en pure armoede zitten letterlijk niet ver van elkaar af in dezelfde stad.

Financieel gezien was New York, vergeleken met Nederland, geen slechte keuze voor een stage omdat het een betaalde stage was. Ik heb in het begin wat geld geleend maar de rest van het jaar alles van mijn salaris kunnen betalen. Ik heb zelfs allerlei mooie plekken kunnen bezoeken en heel veel geleerd. Uiteraard had ik veel minder kosten gehad dan als ik stage in Nederland had gelopen, maar dus ook een lage vergoeding. Ik had in ieder geval niet deze mooie (reiservaringen) opgedaan. Zo zie je maar dat in Nederland stage lopen niet per definitie voordeliger is, wat ik wel had gedacht.

Laat een reactie achter