Een blog of website beginnen, hoeveel kost dat?

Een blog of website beginnen, welke kosten komen daar bij kijken? In principe ben je met een domeinnaam en hosting klaar, maar er zijn andere producten of diensten mogelijk die kunnen bijdragen aan de professionaliteit en groei van je blog. Zo veel mogelijkheden! Hier deel ik mijn kosten en redenen waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt.

Het starten van een blog begint met een domeinnaam en de hosting. De hosting is eigenlijk de server ruimte. Hier heb je meteen veel keuze in. Dit kan gratis, maar dan krijg je zoiets: www.voorbeeld.wordpress.nl en heb je minder mogelijkheden. Kortom, niet professioneel. Daarnaast heb je weinig mogelijkheden met website visueel gezien maar ook voor het gebruik van plug-ins of verkoop.

De vermelde prijzen zijn inclusief BTW.

Hosting en domeinaam

– Domein naam bij Mijndomein.nl €18,15 per jaar. Dit is inclusief een mailadres/box met je websitenaam en hosting.
– Website thema/builder: €165 euro per jaar. Een betaald thema/builder is niet verplicht. Er zijn ook goedkopere opties of gratis thema’s. Het voorbeeld van een betaald thema is dat je een mooiere website kan maken visueel gezien. Je kunt echt pagina’s bouwen. Daarnaast heeft een betaald thema een betere vindbaarheid en laadtijd.

Nu heb je een website. Gefeliciteerd! Als je een hobby blog wilt beginnen is dit in principe genoeg. Om je blog of website te professionaliseren zijn er nog meer opties mogelijk.

Mailingprogramma

Het is aan te raden een mailinglijst op te bouwen. Hier zijn zowel gratis en betaalde versies voor. Vanwege gedoe met privacy van gebruikers en beperkte mogelijkheden ben ik overgestapt van Mailchimp naar Convertkit. Na eerst met de gratis versie gewerkt te hebben ben ik vorige maand overgestapt naar de betaalde versie omdat je meer mogelijkheden hebt qua automatiseren.
– Convertkit: €24,50 per maand

Ontwerp en huisstijl

Na een jaar besloot ik een logo te laten maken. Je kunt ook een hele huisstijl laten maken, of helemaal niks en zelf wat maken. Als je bijvoorbeeld een interieur blog hebt kan ik me voorstellen dat dit belangrijker is.
– Logo ontwerp: €250

Technische hulp / technische VA

Na een jaar zelf ploeteren ben ik begonnen met het inschakelen van technische hulp. Dit is een afweging om te maken omdat het prijzig is om iemand in te huren. Maar, wat ik in een dag probeer uit te vinden of op te lossen hebben zij in een uurtje gedaan. Omdat ik een baan heb naast mijn blog heb ik weinig tijd en besteed ik het liever uit.
– Technische Virtual Assistent: €65-70 per uur.

Beeldmateriaal/stock foto’s

Je mag niet zomaar allerlei foto’s van het internet plukken en op je blog zetten. Je hebt namelijk te maken met auteursrecht. Er zijn verschillende databases beschikbaar waar je foto’s uit kunt halen, zowel gratis als betaald. Momenteel gebruik ik de gratis database voor mijn foto’s (Pexels). De foto’s kunnen wel op meerdere plaatsen voorkomen en zijn niet origineel. Voor het idee van de kosten zet ik hier een voorbeeld:
– Shutterstock gebruik van 10 foto’s per maand: €29,50 per jaar.

Blog beginnen
Voorbeeld van een stockfoto

Apparatuur

Dit hangt denk ik af van je genre van je website hoe goed de kwaliteit moet zijn van je apparatuur. Zelf gebruik ik een oude laptop en een oude Iphone. Nodig aan vervanging toe, dat dan wel. Daarnaast heb ik een Ringlamp met statief gekocht (€30-€50) voor het maken van filmpjes op Instagram. Mocht je productfoto’s nodig hebben zou je een goede camera aan te raden zijn.

Zakelijke kosten

Als je jouw blog omzet in een bedrijf waar je producten en diensten gaat aanbieden komen er meer kosten bij kijken. Denk aan een zakelijke rekening, boekhouding en betaalsysteem. Maar ook bij zaken als een online leer omgeving, webshop komen ook kosten kijken. Dit ben ik overigens achter de schermen aan het opzetten (spannend!), dus over deze kosten zal ik binnenkort meer delen.

Mijn websitekosten per jaar

Als ik mijn kosten per jaar bereken kom ik op het volgende uit:
– Domeinnaam: €18,15
– Website thema: €165
– Convertkit: €294
Totaal: €447,15 per jaar, €37,26 per maand
Als ik de technische hulp meereken (uitgaande van gemiddeld een uur om de maand) kom ik uit op €867,15 per jaar.

Conclusie

Je kunt dus voor €18,15 per jaar een eigen website hebben. Dan is deze wel vrij basic met minimale functionaliteiten. Het hangt van je plannen met je website af wat je verder nodig hebt. Omdat ik weinig tijd heb wil ik zo veel mogelijk automatiseren en indien nodig uit besteden. Mijn tip, begin simpel en kijk of je het leuk genoeg vindt om mee door te gaan!

Meer lezen?
Geld verdienen met een blog? Zó doe je dat
Hoe combineer je het opzetten van een online side hustle met een baan? Mijn ervaring en tips

Laat een reactie achter