Studieschuld versneld aflossen, sparen of beleggen? + Mijn keuze

Stel, je bent goed met je financiën bezig en je houdt elke maand wat geld over. Wat ga je hier eigenlijk mee doen? Ga je je studieschuld versneld aflossen, ga je sparen of ga je beleggen? Er is geen goed antwoord. Het gaat er om wat jij het beste vindt voor jouw situatie. In dit artikel deel ik de voor- en nadelen van de verschillende opties en vertel ik je hoe ik het zelf aanpak.

Inzicht in studieschuld

Laten we beginnen bij het begin, weet jij hoe je er precies voor staat? Je begint met je te verdiepen in je huidige situatie. Log in bij DUO en bekijk je studieschuld. Hoeveel is het bedrag, hoeveel rente betaal je over de schuld, en hoeveel los je af per maand of ga je aflossen na de aanloopfase (twee jaar na afstuderen)?

De hoeveelheid rente die je over je studieschuld betaalt hangt af van het afstudeerjaar van je studie. Je rekenpercentage kun je hier berekenen. Na de aanloopfase van twee jaar moet je beginnen met de maandelijkse aflossing bij DUO. Het bedrag dat je per maand gaat betalen is onder andere afhankelijk van de hoogte van je schuld en je huidige inkomen.

Studieschuld versneld aflossen

Naast het bedrag dat je maandelijks bij DUO aflost is er de mogelijkheid om meer op je studieschuld af te lossen. Hier betaal je geen kosten of boete voor en je kunt zelf het bedrag bepalen.

Waarom wel?
– Mentale impact: simpel, je wilt van je schuld af. Het is niet jouw geld en je wilt het terugbetalen. Bij hoge schulden gaat het ontzettend lang duren voordat je het afbetaalt wanneer je elke maand een klein bedrag aflost.
– Mocht je over een paar jaar een huis willen gaan kopen is het interessant om je studieschuld versneld te gaan aflossen. De hoogte van de studieschuld heeft namelijk invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Maar, in sommige gevallen is meer spaargeld weer beter dan een lagere studieschuld. Dit is dus iets om met een adviseur te bespreken.
– Mocht in de toekomst de rente op de studieschuld verhoogd worden kan het gunstig zijn om sneller af te lossen.

Waarom niet?
– Zoals vaak wordt gezegd is een studieschuld de beste schuld die je kunt hebben, omdat je nauwelijks tot geen rente betaalt. Er is dus geen haast bij om deze versneld af te lossen. Daarnaast heb je ruim de tijd om de schuld af te betalen. Het geld dat je nu overhoudt kun je gebruiken voor zaken die meer rendement opleveren, of om spaargeld op te bouwen.

Versneld aflossen of sparen

Met sparen bedoel ik verder sparen nadat je je spaarbuffer bij elkaar hebt gespaard. Het is belangrijk een ruime spaarbuffer achter de hand te hebben voor tegenvallers, zoals een kapotte auto. Maar ook voor grote crisissen, waarvan de Corona crisis helaas een actueel voorbeeld is! Bij het Nibud kun je hier de aanbevolen minimum buffer berekenen, afhankelijk van jouw situatie.

Studieschuld beleggen
Foto door cottonbro op Pexels.com

Waarom wel:
– Vanwege plannen die je hebt voor komende jaren voor grote uitgaven, zoals bijvoorbeeld een huis of een reis.

Waarom niet:
– Je ontvangt tegenwoordig geen rente op je spaargeld. Daarnaast wordt door de inflatie (jaarlijkse prijsstijging van diensten en goederen) je geld ook minder waard.

Studieschuld aflossen of beleggen

Daarnaast is er de optie om te gaan beleggen. Zoals in mijn eerdere artikelen over beleggen is het belangrijk dat je pas gaat beleggen als je spaarbuffer rond is. (Lees hier mijn artikelen over beginnen met beleggen)

Waarom wel?
– De kans op rendement is groter dan bij sparen. Met beleggen kun je op lange termijn je geld laten groeien.

Waarom niet?
– Aan beleggen zit meer risico verbonden dan aan sparen
– Wanneer je het geld op de korte termijn nodig hebt, kun je dit beter sparen

Mijn keuze

Ik los mijn studieschuld op dit moment niet versneld af. Ik los alleen het vastgestelde bedrag af bij DUO. Dat wil zeggen dat ik ongeveer €50 per maand aflos. Met mijn resterende schuld van €2800 zou ik nog 4,5 bezig zou zijn. Laatst was ik van plan meer af te lossen, maar vond ik dit toch niet zo handig aangezien ik geen rente betaal en nu met mijn beleggingen wel een paar procent rendement heb.

Update: ik heb het afbetalen van mijn studieschuld uitgesteld. Je mag deze met 5 jaar uitstellen.
Lees mijn volledige uitleg en redenen: Studieschuld en de aflosvrije periode van 5 jaar: is uitstellen een goed idee?

Conclusie

Ik denk dat het afhangt van het mentale/emotionele gedeelte hoe het voor jou voelt om de schuld te hebben. Daarnaast hangt het ook van de hoogte van de studieschuld af. De mijne is niet zo hoog omdat ik vanwege geldoverwegingen geen master heb gedaan. Als jij duidelijk hebt wat je plannen zijn de komende jaren kun je voor jezelf een plan opstellen met jouw prioriteiten.

Meer lezen?

Emoties en beleggen: met deze tips beleg jij zonder stress
Beleggen bij Brand New Day: review en ervaring

Disclaimer: ik ben (nog :)) geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Beleggen brengt risico’s met zich mee.

2 reacties

  1. Anne op 16 december 2021 om 19:17

    Toen ik las dat je maar 2800 studieschuld had, moest ik wel een traantje laten. Ik begon met ongeveer 54000 studieschuld, ik heb nu 2200 euro afgelost. Ik ben alvast begonnen met aflossen, ookal hoeft het nog niet, maar ben met 200 euro per maand pas over 21,7 jaar klaar…

    • Jessy op 17 december 2021 om 15:03

      Goed bezig Anne! Ik heb wel al wat afgelost maar inderdaad is mijn schuld een stuk lager. Ik heb daar wel bewuste keuzes in gemaakt, ik heb geen master gedaan omdat ik geen hoge schuld wilde en altijd 3 avonden gewerkt naast mijn studie. Omdat mijn laatste jaar een betaalde stage in New York was hoefde ik niet bij te lenen, wat ik wel had moeten doen als ik in NL was gebleven. Achteraf had ik toch graag een master gedaan, nu ben ik zelf een studie aan het bekostigen.

Laat een reactie achter