Cash van Jes: oktober beleggingsupdate

Het is weer tijd voor een nieuwe Cash van Jes. Deze keer een portfolio update van mijn beleggingen in oktober! Mijn aandeel is crypto is (onbedoeld) gegroeid.

De afgelopen maanden kocht ik Philips, Vanguard S&P 500, Ahold, fysiek goud en Bitcoin. Ik verkocht mijn obligaties (bonds) ETF. Ten opzichte van mei is mijn crypto aandeel van 35% naar 43% gegaan, vanwege de koersstijging. Hoewel ik persoonlijk in crypto geloof is het natuurlijk een erg risicovolle belegging en vind ik dit een groot aandeel. Op termijn wil ik dit aandeel verlagen. Omdat ik beleg voor de lange termijn met geld dat ik niet nodig heb ervaar ik hier geen stress door.

Oktober update

Verdeling:
45% ETF’s, 43% crypto, 9% aandelen, 2 % ETC en 1% fysiek goud.

Daarnaast heb ik nog wat kleine crypto posities die te klein zijn voor de grafiek, zoals Digibyte en Ecomi.

Wat is wat? (héél kort samengevat)
Een ETF is een Exchange Traded Fund; een ‘mandje’ aan verschillende aandelen. Deze heb ik bij DEGIRO.
Vanguard FTSE All-world ETF: wereldwijde aandelenmarkt
Vanguard S&P 500 ETF: 500 grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven
VanEck ETFS Video games + e-sports: wereldwijde ETF in videogaming en e-sports aandelen
IShares Physical Silver ETC: een ETC (Exchange Traded Commodity) volgt de index van grondstoffen, in dit geval van zilver

Pensioenbeleggen: maandelijks gaat er €50 naar mijn pensioenbeleggersaccount bij Brand New Day. Dit percentage neem ik niet meer mee in mijn overzicht omdat dit op een geblokkeerde rekening staat. Heb jij wel eens over je pensioen na gedacht? Pensioen, moet je daar al over nadenken?

Doel gehaald?
Vorige keer gaf ik aan dat ik het aandeel ETF’s in mijn portfolio wil vergroten. Dit is niet gelukt. Hoewel ik de S&P 500 heb bijgekocht kon ik niet tegen deze waarde stijging van mijn crypto op. Dit kan overigens ook zo weer veranderen. Het grootste deel van mijn crypto koop ik bij Bitvavo. Dit blijft dus nog steeds mijn doel op de lange termijn om een betere risico verdeling te hebben. Daarnaast wilde ik mijn groeiaandelen uitbreiden, dit is nog niet gelukt.

Meer lezen?
Beleggen in ETF’s: waarom en hoe + mijn favoriete ETF
Emoties en beleggen: met deze tips beleg jij zonder stress
Beleggen bij DEGIRO: review en mijn ervaring
Mijn geld systeem – Hoe het mij lukt maandelijks te sparen en te beleggen

Disclaimer: ik ben geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring en is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter