7 stappen om een wereldreis bij elkaar te sparen en, hoeveel kost een wereldreis eigenlijk?

Hoeveel geld heb je nodig voor een wereldreis? Deze vraag is mij vaak gesteld en hier is niet één bedrag voor te noemen. De kosten hangen van veel factoren af, zoals onder andere de duur van de reis, het land, en niet onbelangrijk; het type reiziger dat jij bent. Dan volgt de vraag, hoe spaar je dit bij elkaar? Vorig jaar had ik €15.000 bij elkaar gespaard, mijn baan opgezegd en ben ik op reis gegaan. Dat ik twee weken later alweer op Nederlandse bodem zou staan, had ik toen niet verwacht. In dit artikel vertel ik je hoe ik mijn spaardoel bepaalde en ik het bedrag bij elkaar spaarde. Dit stappenplan kun je voor elk spaardoel gebruiken!

Hoeveel kost een wereldreis?

1. Bepaal het spaarbedrag
Bij een lange reis komen extra kosten kijken, sommigen zul je voorafgaand aan je reis al maken. Deze kosten kun je van tevoren al inschatten om tot een realistisch spaarbedrag te komen. Deze bedragen zijn schattingen.

 • Heen en terug ticket (totaal €1.000, terug ticket koop je niet maar is handig om apart te houden)
 • Benodigdheden (€300 voor spullen, vaccinaties, medicijnen etc)
 • Reisverzekering Globetrotter (€700, afhankelijk van het aantal maanden dat je gaat)
 • Kosten die thuis doorlopen (bijvoorbeeld Nederlandse zorgverzekering voor x aantal maanden, totaal €1.000)
 • Visa (Mijn Indiase visum was €50)
 • Cash opnemen (€100, ik vind het prettig met wat contant geld te arriveren)

Hoppa, op de €3.000 zit je al ruim. Geen goedkope hobby, helaas!

Kijk naar het continent en land waar je naar toe gaat. Er zijn genoeg websites te vinden met een gemiddeld dagbudget per land. Azië is natuurlijk een stuk goedkoper dan Zuid-Amerika, maar of je dan naar Japan of Thailand gaat maakt een groot verschil. In dit geschatte dagbudget zit eten/drinken, vervoer en verblijf bij in, geclassificeerd van low budget tot een hoger budget.

Om jezelf in de juiste klasse te kunnen indelen is het handig om te weten wat voor reiziger je bent. Ik noem mezelf een low-budget + reiziger. Als ik een gave excursie tegenkom op reis wil ik dat kunnen doen. Andere zaken zoals vaak uit eten of mooie slaapplek vind ik minder belangrijk.

Zo kun je dit dagbudget omrekenen naar een maandbudget waar nog vliegtickets, excursies en avondjes uit bijkomen. Tijdens mijn reis zou ik vrijwilligerswerk gaan doen via Worldpackers. Ik zou werken in ruil voor accommodatie en eten. Hierdoor kon ik het budget verlagen. En heel belangrijk, neem een ruime buffer mee in de berekening, mocht er wat misgaan. Denk aan een gestolen telefoon of gemiste vlucht.

sparen wereldreis
De eerste week van mijn reis in was ik in Pushkar, India

2. Bekijk je uitgaven
Nu je je spaardoel hebt opgesteld is het tijd om te kijken hoeveel jij maandelijks kunt sparen. Neem kritisch je inkomsten en uitgaven onder de loep. Er zijn 4 punten waar je makkelijk geld op kunt besparen:

 • Abonnementen: Gooi alle abonnementen eruit. In de zomer kan je misschien buiten sporten in plaats van de sportschool.
 • Uitjes en shoppen: In deze Corona tijd raar om te zeggen, maar mijn strategie was om de meeste terrasjes, etentjes en winkels te vermijden. Ik kwam erachter bij het analyseren van mijn uitgaven dat hier ongemerkt best wat geld naar toe ging. Zeg tegen je vrienden dat je voor je reis aan het sparen bent. Je kunt ook gewoon thuis koken en borrelen.
 • Boodschappen: Hier valt zo veel op te besparen. Die losse Albert Heijn bezoekjes lopen per maand aardig op. Doe een of twee keer per week boodschappen bij de Dirk. Kook voor twee dagen en koop niks voorgesneden of vers klaargemaakt zoals kant- en klaar salades. Veel duurder!
 • Woning: Dit hangt af van je situatie, maar ik besloot het groots aan te pakken. Ik ging weer even bij mijn ouders wonen. Huur in Amsterdam (en waar niet tegenwoordig?) loopt aardig op. Hier moest voor mij wel een knop om, ik was gewend aan mijn eigen plek. Een andere optie is buiten de stad te gaan wonen, of je kamer een maandje onder te verhuren en bij iemand te verblijven.
Ik gebruik mijn Fix Your Finance sheet voor inzicht en besparen! Shop de sheet hier.

Sparen voor een wereldreis

3. Kies je spaarbedrag per maand
Wanneer je goed inzicht hebt in je uitgaven weet je wat haalbaar is om te sparen. Als je weet wanneer je op reis wilt gaan en hoeveel geld je nodig hebt kun je uitrekenen hoeveel je per maand moet sparen. Omdat je nu inzicht hebt in je uitgaven per maand weet je op dit haalbaar is. Zo niet, dan heb je misschien meer tijd, een strenger budget of meer inkomsten nodig.

4. Kijk of je kunt bijverdienen
Ik heb super veel spullen op Marktplaats en Vinted verkocht. Is even werk, maar zo bij elkaar is het een lekker bedrag. Kan je nog ergens anders bijverdienen? Een dagje extra werken? Avondje oppassen? Alle beetjes helpen om je doel te realiseren.

5. Maak je doel visueel
Maak je spaardoel visueel. Schrijf het doel en bedrag ergens groot op en hang het aan de muur. Of een afbeelding van een zonnig oord. Lees een boek over je droombestemming. Er zijn ook spaarkleurplaten, waar je bij elk gespaard bedrag een vakje inkleurt. Zo zie je de vooruitgang en je doel voor je.

6. Hou het leuk voor jezelf
Ik had halverwege het sparen een dip. Het is natuurlijk best saai, alleen maar sparen. Op een gegeven moment werd ik redelijk spaar obsessed en wilde ik niks uitgeven. Tsja, daar word je ook geen leuker persoon van ;). Ik heb toen even een pauze genomen en ben een weekend naar Barcelona gegaan.

Wat ik leuk vond om te zien is dat ik een stuk creatiever werd. Lekker thuis koken en het eten meenemen naar het park. Borrelen op je balkon in plaats van het terras. Mijn vrienden waren stiekem best blij met me, gaven ze voorzichtig toe. En, boek op een gegeven moment je vliegticket, dan wordt het ‘echt’!

7. Hou rekening met onverwachte uitgaven
Ik moest onverwacht belastinggeld terugbetalen en ook kwam er een onverwachte autorekening bij. Ach ja, je kunt niet alles plannen. Laat je niet ontmoedigen en ga rustig verder.

Tip: Als jij voor een lange tijd gaat reizen is het handig om een maandbudget op te stellen. In het begin lijkt namelijk of je super veel geld hebt, maar je zult zien dat je snel te veel uitgeeft. Zet je bedrag voor je retour ticket apart. En, verdeel het gespaarde bedrag over verschillende potjes in je bankieren app.

€15.000 gespaard!
En zo haalde ik mijn doel van €15.000. Consistent op je uitgaven letten, of je nou veel of weinig verdient, is erg belangrijk, omdat de kleine uitgaven een groot verschil maken. Saai eigenlijk hè? Als je iets graag wilt moet je doorzetten. Met een startsalaris is het mij altijd gelukt om te sparen, ook toen ik niet thuis woonde, dat was voor mij een kwestie van keuzes maken.

Hoewel ik uiteindelijk maar twee weken heb gereisd vanwege Corona was ik erg blij met het spaargeld, omdat ik dit het afgelopen jaar goed heb kunnen gebruiken. Maar, ik zou zo weer overnieuw beginnen en kan niet wachten om een nieuwe poging te doen!

Meer lezen?
Mijn geld systeem: hoe lukt het mij om maandelijks te sparen en te beleggen?
Hoe combineer je het opzetten van een online side hustle met een baan? Mijn ervaring en tips
Hoe begin je met beleggen? Deel 1

1 reactie

 1. dejongebelegger op 28 maart 2021 om 09:12

  Kan niet wachten om weer te mogen gaan!

Laat een reactie achter