Beleggen in ETF’s: waarom en hoe + mijn favoriete ETF

Beleggen in ETF’s is een populaire manier van beleggen onder zowel beginnende als gevorderde beleggers. Dat is niet voor niks: het is eenvoudig, de kosten zijn laag én je spreidt het risico. In dit artikel leg ik je uit wat een ETF is, hoe en welke je kan kopen en wat de risico’s en kosten zijn.

Betekenis ETF

Een ETF staat voor Exchange Traded Fund, ook wel een index tracker genoemd. Dit wordt vaak uitgelegd als een ‘mandje’, of verzameling van assets die een bepaalde index volgen. Deze assets kunnen van alles zijn; aandelen, obligaties, en sinds kort is er zelfs een Bitcoin/crypto ETF op de markt. In dit artikel praat ik over ETF’s in aandelen.

Beleggen in ETF’s is een populaire manier van beleggen. Ten eerste omdat het een gespreide manier van beleggen is omdat één ETF uit van alles bestaat. Door deze spreiding heb je een laag risico. Door het mandje aandelen te kopen hoef je niet veel onderzoek te doen naar de markt. Dat is een groot verschil met beleggen in losse aandelen. Allerlei (technische) analyses om een aandeel te onderzoeken; ik heb er eigenlijk niet veel tijd voor. Dit is de reden dat ETF’s het grootste deel van mijn portfolio uitmaken, naast losse aandelen en crypto.

Beleggen in ETF’s wordt in het algemeen gedaan als onderdeel van een lange termijn strategie. Het is een passieve manier van beleggen omdat je regelmatig bijkoopt. Dit wordt ook wel de ‘Buy& hold’ strategie genoemd. Historisch gezien hebben de ETF’s over de lange termijn goed gepresteerd. Een slechter jaar wordt gecompenseerd door een beter jaar. No stress!

Een ETF kiezen

Er zijn ontzettend veel ETF’s op de markt, wat het lastig maakt om de juiste uit te kiezen. Zo zijn er wereldwijde ETF’s, ETF’s van opkomende markten, maar bijvoorbeeld ook ETF’s in een bepaalde sector of in de mate van duurzaamheid. De juiste keuze is afhankelijk van jouw doelen maar ook waar jij in gelooft. Op Morningstar kun je informatie over elke ETF vinden. Daar zie je hoe de ETF is opgebouwd, super handig!

Ik vertel je graag over een populaire én mijn favoriete ETF: de Vanguard FTSE All-World.

Vanguard FTSE All-World

Deze ETF is geliefd onder de beleggers en ook ik ben fan. De Vanguard FTSE All-World ETF volgt de index duizenden bedrijven op de wereld. Je belegt dus wereldwijd. Deze ETF volgt de index van aandelen in verschillende sectoren, zoals in technologie, gezondheidszorg en financiële dienstverlening. Dit samen zorgt voor spreiding van het risico, wat het voor mij een fijne ETF maakt. Ongeveer de helft van de bedrijven is gevestigd in de VS, met de grootste posities in Apple en Microsoft. Deze ETF betaalt dividend uit per kwartaal.

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Dis
ISIN code: IE00B3RBWM25
Markt: EAM (Amsterdam Stock Exchange)

Met een de Vanguard All World VWRL ETF heb je voor een laag bedrag een ontzettend gespreide belegging in handen. Geen wonder dat dit een van de populairste ETF’s is. Omdat ik hier nog veel meer over te vertellen heb, maar nu een beetje afwijk van mijn onderwerp, ga ik hier een aparte blog aan wijden.

Rendement op ETF’s

Je zult nooit kunnen raden wat de beurs gaat doen en het rendement op je belegging zal zijn. Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat ETF’s historisch gezien op de lange termijn rond de 6 % rendement per jaar opleveren. Dit is uiteraard geen garantie voor de toekomst.

Met een klein bedrag per maand kun je al beginnen met beleggen in ETF’s. Als je dit vol houdt zal het steeds sneller groeien, vanwege het rente-op-rente effect, en kan je op de lange termijn een mooi resultaat bereiken.

Sommige ETF’s betalen dividend uit en sommige niet. Net als bij gewone aandelen heb je groei ETF’s en dividend ETF’s. Beide opties hebben voor- en nadelen. Kort gezegd ontvang je bij dividend ETF’s periodiek een uitbetaling in je portefeuille. Door de uitbetalingen stijgt de koers van deze ETF minder hard. Ook wordt er belasting ingehouden op dividend uitkeringen, omdat dit wordt gezien als inkomen. Bij een groei ETF ontvang je geen periodieke uitbetaling, maar zit jouw rendement in de koersstijging van de ETF.

Risico van beleggen in ETF’s

Beleggen brengt risico met zich mee. Dit geldt ook voor beleggen in ETF’s. Er zijn altijd ups en downs op de markt. Dat is historisch gezien altijd het geval, zelfs na een crisis. Zoals eerder gezegd komt er uit meerdere onderzoeken naar voren dat ETF’s historisch gezien op de lange termijn rond de 6 % rendement per jaar opleveren. Die slechte maand of jaar maakt dus niet zo veel uit. Dit maakt een ETF geschikt voor een lange termijn beleggingsstrategie.

In vergelijking met andere beleggingsvormen heeft investeren in ETF’s relatief gezien een laag risico. Je bent minder vatbaar voor beursschommelingen. Daardoor zal je ook minder rendement behalen, maar wel op een verstandige en stabiele manier. Dit maakt deze vorm voor sommige, vooral ervaren beleggers een wat ‘saaie’ manier van beleggen. Persoonlijk geeft het mij rust en kan ik in andere beleggingen hierdoor wat meer risico nemen.

Kosten

Iedere belegger weet dat het heel belangrijk is om je kosten laag te houden. Er zijn altijd kosten verbonden aan beleggen. Niks is gratis, helaas. Zo betaal je transactiekosten bij de broker. Ook heeft de uitgever van de ETF kosten. Om een voorbeeld te geven: in het geval van de VWRL All-World zitten deze kosten (0,22%) verwerkt in de koers.

Zelf beleg ik in ETF’s bij DEGIRO. Deze broker heeft een aanbod van producten dat je één keer per maand gratis (tegen bepaalde voorwaarden, op het moment van schrijven) kunt aankopen. Je betaalt geen transactiekosten. De ETF’s waar ik zelf in beleg zijn onderdeel van de kernselectie, zoals onder andere de Vanguard FTSE AW en de Vanguard S&P 500.

Deze ETF’s koop ik dus maandelijks aan. Zoals ik in eerdere artikelen al heb genoemd hebben kosten een grote invloed op je rendement op de lange termijn. Daarom is het aankopen zonder transactiekosten een groot voordeel!

Tip: let op dat je de ETF bij de Amsterdamse Stock Exchange koopt (EAM).

Voor- en nadelen van beleggen in ETF’s

Voordelen

  • Je hoeft niet op de hoogte te zijn van de markt of aandelen te onderzoeken, dit scheelt je tijd
  • Risico spreiding
  • Makkelijke en laagdrempelige manier van passief beleggen
  • Verwacht rendement op de lange termijn
  • Vanaf een klein bedrag kan je al ETF’s bezitten
  • Lage kosten

Nadelen

  • Geen plotseling hoog rendement
  • Geen eigen keuze in welke bedrijven je precies belegt
  • Zoals bij elke vorm van beleggen is er risico
  • Passieve manier van beleggen kan saai zijn

Wat doe ik?

Een groot deel van mijn beleggersportefeuille bestaat uit ETF’s. De Vanguard All World heeft de grootste positie van al mijn beleggingen. In mijn rubriek Cash van Jes laat ik regelmatig zien welke ETF’s ik koop, zie: Cash van Jes: oktober beleggingsupdate

Ik koop mijn ETF’s maandelijk bij en hou ze vast, oftewel, de welbekende ‘Buy and Hold’ strategie. Mijn ETF’s koop ik bij DEGIRO, met het grote voordeel dat ik in de meeste gevallen geen transactiekosten betaal.

Deze ETF’s heb ik:
Vanguard FTSE All-World
Vanguard S&P 500 UCITS ETF
VanEck VideoGaming & eSports

Op dit moment ben ik me aan het verdiepen in een Crypto ETF. Ook overweeg ik de Global Clean Energy, Real Estate en L&G Robo Global Robatics ETF’s. Op Instagram laat ik regelmatig zien wat ik koop en hoe mijn beleggingen het doen. Je volgt me hier!

Conclusie

Door het gemak begrijp ik goed dat beleggen in ETF’s zo populair is. Je koopt wat bij en met de tijd wordt dit (naar verwachting) meer waard. Dit maakt het voor sommige mensen een saaie manier van beleggen, voor mij een verstandige. Ik ben groot fan van beleggen in ETF’s vanwege gemak, risicospreiding en historisch gezien verwacht rendement. Daarnaast koop ik mijn ETF’s zonder transactiekosten bij DEGIRO wat mijn rendement op de lange termijn ten goede komt.

Kortom, ik zie beleggen in ETF’s als een goede basis van elke beleggersportefeuile om op termijn een mooi vermogen op te bouwen.

Meer lezen?

Emoties en beleggen: met deze tips beleg jij zonder stress
Beleggen bij DEGIRO: review en mijn ervaring
Waarom pensioenbeleggen een interessante optie is

Bron: Cijfers & info VWRL: Morningstar

Disclaimer: ik ben (nog :)) geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter