Een passief inkomen genereren met crypto: 3 x zo doe je dat

Een passief inkomen genereren met crypto: het klinkt voor velen te mooi om waar te zijn. Toch is het mogelijk om geld te verdienen terwijl je slaapt. Sterker nog, er zijn verschillende manieren waarop je een passief inkomen kunt verdienen met crypto. Je moet echter wel weten hoe je dat op een veilige en verantwoorde manier doet. In dit artikel vertel ik daarom alles wat je moet weten over het genereren van een passief inkomen met crypto.

Een passief inkomen verdienen met crypto

Wie een passief inkomen wil verdienen met crypto, doet er goed aan de basis te begrijpen. Want wat wordt er precies bedoeld met het genereren van een passief inkomen? Kort samengevat betekent passief inkomen een manier van geld verdienen dat niet is gekoppeld aan tijd of arbeid. Het is een inkomen dat je verdient zonder ervoor te werken. Wanneer je een passief inkomen met crypto verdient, betekent het dus dat je niet continu je cryptomunten koopt en verkoopt. 

Het woord ‘passief’ geldt echter wel pas wanneer je enkele stappen hebt doorlopen. Je moet immers eerst een aantal handelingen uitvoeren voordat je daadwerkelijk kunt starten met het verdienen van een passief inkomen. Wel is het zo dat je – wanneer je de juiste stappen hebt doorlopen – je niet meer hoeft te werken voor het geld wat je dan genereert. Het meeste werk zit ‘m immers in het opzetten van het passieve inkomen. Ook goed om te weten: een passief inkomen genereren is niet gratis en vereist een inleg. 

De risico’s

Voordat je start met het investeren in crypto, en daarmee een passief inkomen wil verdienen, is het goed om je bewust te zijn van de risico’s. Beleggen en investeren gaan nou eenmaal gepaard met risico’s, hetzelfde geldt voor cryptocurrency. Over het algemeen worden cryptomunten namelijk gezien als volatiel. Dat betekent dat de waarde van een cryptomunt flink kan schommelen en je dus de kans loopt om je inleg te verliezen. 

In het geval van het genereren van een passief inkomen met crypto, gaat het vaak ook om het vastzetten van bepaalde cryptomunten voor een langere tijd (hier kom ik later in het artikel nog op terug). Wees je daarom ook bewust dat – mocht je kiezen voor een manier waar een vergrendelingsperiode aan gekoppeld is – je je munten voor een bepaalde periode niet kunt verkopen. 

Het is dan ook goed om – voordat je daadwerkelijk van start gaat – onderzoek te doen naar bepaalde cryptomunten en de manier waarop je een passief inkomen wil genereren. Voordat ik ergens in investeer, lees ik me daarom altijd goed in. 

Zo genereer je een passief inkomen

Er bestaan verschillende manieren om geld te verdienen met crypto zonder dat je je munten continue verhandelt. Hieronder deel ik dan ook drie verschillende manieren waarop je een passief inkomen met crypto kunt genereren. 

Staking

Een van de meest bekende manieren van een passief inkomen genereren, is door munten te staken. Met het staken van munten wordt het vastzetten van een cryptomunt bedoeld waardoor platforms bepaalde netwerkfuncties uit kunnen voeren. Als beloning verdien je een bepaald percentage van de munt die je staket. Deze manier is te vergelijken met de rente op een spaarrekening. Ook daar ontvang je een beloning als je spaargeld op de bank laat staan. 

Afhankelijk van de cryptomunt, is het mogelijk de munt te staken of niet. Afhankelijk van het soort munt en platform dat je gebruikt, kan het zijn dat je vastzit aan een vergrendelingsperiode. Dat betekent dat je munten vastzet voor een bepaalde periode waarbij je dus niet tussentijds je vermogen kunt verkopen. Het is dan ook goed om je er bewust van te zijn dat – mocht de waarde van de munt dalen – je ‘m niet kunt verhandelen en dus mogelijk verlies lijdt. Daarnaast verschilt het per cryptomunt op welk platform je kunt staken. Sommige munten hebben hun eigen stakingsplatform (zoals Olympus en Klima), andere munten (zoals Cardano en Ethereum) kun je ook staken bij een broker zoals Binance.

Indicatie van opbrengst: afhankelijk van de munt die je staket en het platform dat je gebruikt, krijg je met staking tussen de 3 en 12 % aan rente. De rente op Bitcoin is gemiddeld 1-3 % en op altcoins gemiddeld 4-7%. 

Lending

Ook lending is te vergelijken met het verkrijgen van rente over je spaargeld. Met lending leen je je crypto voor een bepaalde periode uit via een peer-to-peer-transactie (digitale transactie zonder tussenkomst van een derde). Na die periode ontvang je een rentepercentage als beloning voor het feit dat je een ander gebruik hebt laten maken van jouw crypto. Uiteraard ontvang je dan ook weer je cryptomunten terug. Ook hierbij geldt dat je – gedurende de vergrendelingsperiode – je munten niet kunt verkopen. 

Wanneer je een Hodl’er bent – iemand die zijn of haar cryptomunten niet verkoopt en voor langere tijd vasthoudt – is lending een relatief gemakkelijke manier om passief inkomen te genereren. Je verkoopt je cryptomunten immers toch niet en kunt ze dan – om extra geld te verdienen – net zo goed lenen aan een ander. Uiteraard wel met de risico’s in je achterhoofd. 

Indicatie van opbrengst: afhankelijk het platform waar je gebruik van maakt en de cryptomunt die je uitleent, krijg je met lending tussen de 3 en 12 % aan rente. 

Nodes

Een andere manier van het genereren van een passief inkomen met crypto, is het opzetten van een node. Met een node wordt letterlijk het knooppunt binnen een cryptonetwerk bedoeld waardoor de betrouwbaarheid en veiligheid van transacties wordt gewaarborgd. Het is als het ware een computer die deelneemt aan een blockchainnetwerk en de betrouwbaarheid van transacties controleert. Wie een node opzet, draagt dan ook bij aan het valideren van transacties en het beveiligen van de blockchain.

Anders dan bij staken, waar je met ieder bedrag kunt starten, is bij het investeren in een node een grotere inleg vereist. Daar tegenover staat – in de meeste gevallen – ook een hogere beloning. Hoewel het opzetten van een node vrij technisch is, zijn er ook bepaalde munten waarmee iedereen zonder technische kennis, een node kan opzetten. Zo kun je op het platform van StrongBlock relatief simpel een node opzetten, waarna je dagelijks een percentage uitbetaald krijgt in de gelijknamige cryptomunt. 

Let op: in de meeste gevallen kun je het bedrag dat je investeert om een node op te zetten, niet terugkrijgen. Je bent de eerste periode dan ook je investering aan het terugverdienen. Dat is anders dan bij staking en lending, waar je je cryptomunten nooit voorgoed kwijt bent. 

Indicatie van opbrengst: afhankelijk het platform waar je een node opzet, liggen de beloningen tussen de 10 en 20 %. Bij StrongBlock ligt dit op zo’n 20 %. 

Een overzicht van de drie verschillende manieren van passief inkomen verdienen

ManierStakingLendingNode opzetten
WatVastzetten zodat het platform netwerk updates kan uitvoerenCrypto uitlenen aan een derdeEen knooppunt in een blockchain netwerk opzetten zodat het platform transacties gevalideerd worden en de blockchain beveiligd wordt.
RisicoMinste risico van de drie optiesIets risicovolle dan staking en minder risicovol dan opzetten nodeGrootste risico, geld moet je terugverdienen
Opbrengst Tussen de 3 en 12 % (afhankelijk van het platform)Tussen de 3 en 12 % (afhankelijk van het platform)Tussen de 10 en 20 % (afhankelijk van het platform)
BedragVanaf klein bedragVanaf klein bedragAlleen vanaf grote bedragen
MoeilijkheidsgraadBeginnerBeginnerGevorderd

Wat doe ik?

Hoewel ik van plan ben me te verdiepen in het opzetten van nodes, focus ik me nu alleen nog op het lending en staken van bepaalde munten. Dat doe ik onder meer op de platforms Bitvavo en Binance. Ik heb ervoor gekozen niet mijn complete portfolio aan cryptocurrency te staken, maar juist maar een deel. Het deel van mijn portfolio wat niet gestaket is, houd ik voor een langere periode vast in mijn Bitvavo account (Hodl). Het andere deel staat in mijn Binance account, omdat daar de opbrengsten hoger zijn.

Let op! Hoewel op de site van Bitvavo de optie staken staat, is dit eigenlijk lending. Je munten worden uitgeleend.
Dit is terug te lezen in de voorwaarden.

Conclusie

Dat je met crypto een passief inkomen kunt genereren, blijkt wel uit bovenstaand artikel. Echter vereist het vaak iets meer kennis dan wanneer je enkel investeert in bepaalde cryptocurrency. Dat betekent overigens niet dat het onmogelijk is. Wie zich verdiept in de verschillende manieren van passief inkomen genereren, kan wel degelijk inkomen verdienen zonder daar werk voor te hoeven doen. Daarbij geldt dat staking en lending eenvoudiger zijn dan het opzetten van een node.  

Uiteraard is het ook goed je bewust te zijn van de risico’s van het genereren van een passief inkomen met crypto. Munten kunnen nou eenmaal dalen in waarde, waardoor je een deel van je inleg kwijt bent. Wil je gebruik maken van staking en lending? Wees je er dan van bewust dat je in sommige gevallen cryptomunten voor een bepaalde periode moet vastzetten en je ze dus niet kunt verkopen. Bij het opzetten van een node kun je je investering niet meer terugkrijgen. 

Mocht je een passief inkomen willen genereren met crypto en gebruik willen maken van Bitvavo, dan heb ik goed nieuws voor je. Via deze link betaal je namelijk voor de eerste €1000-, geen handelskosten bij het openen van een nieuwe rekening.

Wil je leren meer financiële vrijheid waarvan beleggen mogelijk een onderdeel is? Ik ontwikkelde een mini cursus: meer financiële vrijheid voor beginners.

Meer lezen?

Investeren in crypto? Zo doe je dat en hier moet je op letten
Beleggen in ETF’s: waarom en hoe + mijn favoriete ETF
Een passief inkomen genereren met dividendaandelen en ETF’s

Disclaimer: ik ben (nog :)) geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. De opbrengsten zijn een indicatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter