Geld verdienen met een blog? Zó doe je dat

Online geld verdienen wordt steeds populairder: het geeft je immers de mogelijkheid om overal ter wereld te werken. Terwijl je geniet van een zonnetje, schrijf je artikelen en genereer je een inkomen. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan, weet ik uit ervaring. Toen ik bijna twee jaar geleden besloot een blog op te zetten, vroeg ik me vooral af: ‘Op welke manier kan ik geld verdienen met een blog?’ Inmiddels weet ik hoe je dat doet en dus geef ik in dit artikel antwoord op de vraag.

Ook deel ik een aantal strategieën waarmee je een een inkomen kunt genereren met je blog. 

Geld verdienen met een blog

Dat mensen starten met een blog, is uiteraard niet enkel om geld te verdienen. Zo ben ik Happy Rich Millennial vooral gestart omdat ik anderen wil inspireren en helpen om hun financiële doelen te behalen en te gaan beleggen. Toch betekent dat niet dat ik geen geld wil verdienen met mijn blog. Integendeel. Het afgelopen jaar heb ik hard gewerkt om de inkomsten uit m’n blog te laten groeien en inmiddels durf ik te zeggen dat ik steeds beter weet hoe dat moet. 

Laat ik vooropstellen dat het een misvatting is dat mensen denken dat het gemakkelijk is om met een blog geld te verdienen. Het vereist heel wat energie, tijd en liefde om uiteindelijk een goedlopende blog te runnen. Maar geloof mij, dat is het allemaal waard. Want eerlijk is eerlijk: geld verdienen met een blog over je grootste passie is toch een droom die uitkomt?

Ben je benieuwd hoeveel geld het kost om een blog te runnen? Ik schreef er een artikel over die je hier kunt lezen.

De eerste stappen

Hoewel dit artikel niet gaat over hoe je een blog opzet, is het toch goed om kennis te hebben over hoe je moet starten. Wie geld wil verdienen met een blog, moet allereerst een domeinnaam kopen. Met die domeinnaam kun je vervolgens – via bijvoorbeeld WordPress.org – aan de slag met het bouwen van een blog. Staat je website eenmaal als een huis? Dan kun je aan de slag met diverse strategieën om geld te verdienen. Aangezien ik vrij impulsief begon aan mijn blog, koos ik er in eerste instantie voor om mijn website te hosten bij WordPress.com. Achteraf gezien was dat niet de slimste zet: het is duur en beperkt je in de mogelijkheden met je website. Ik ben daarom overgestapt naar WordPress.org, waar meer mogelijk is tegen een lagere prijs. 

Ook is het belangrijk na te denken over het onderwerp van je blog én je doelgroep. Mijn allerbelangrijkste tip daarbij is: kies een onderwerp waar je laaiend enthousiast over bent en andere over wil inspireren en/of informeren. In mijn geval is dat money, beleggen en mindset voor millennials, een breed onderwerp waar ik urenlang over kan praten en veel kennis over heb. Daardoor lukt het me om zonder moeite tijd en energie te stoppen in het succesvol maken van m’n blog. Doen wat je leuk vindt is uiteindelijk de key to success.

Bezoekers trekken

Wie een inkomen wil genereren met een blog, kan kiezen voor diverse strategieën. Het is aan jou of je kiest voor een of meerdere manieren om geld te verdienen met je blog. Toch hebben de diverse strategieën – die ik later in dit artikel zal bespreken – allemaal dezelfde basis: de bezoekers van jouw blog. Wie geen bezoekers heeft, kan immers geen geld verdienen. Zo geldt de regel dat je ongeveer 3.000 websitebezoekers per maand moet hebben, om te starten met het genereren van een inkomen. Dit is wel afhankelijk van eventuele andere platformen die je gebruikt. Zo verdiende ik bij zo’n 1.000 websitebezoekers de eerste affiliate inkomen, zo een € 50- € 100, omdat ik ook al een lange tijd een Instagram-account runde en daar meer volgers dan websitebezoekers had.

Maar hoe kom je aan die websitebezoekers? Ik moet zeggen dat dat tijd en energie kost. Je moet immers bekendheid creëren rondom je blog zodat mensen jouw website bezoeken. Dit kun je doen door het promoten van je blog via diverse kanalen. Een andere manier is het SEO-proof maken van je website waardoor je hoger geplaatst wordt in Google. Dit doe je onder meer door regelmatig, en voor langere tijd, blogs te schrijven waardoor jouw website op steeds meer zoektermen wordt gevonden.

Tip: zorg dat de basis van je website SEO-proof is door je te verdiepen zoekmachineoptimalisatie. Achteraf gezien ben ik daar te laat mee begonnen, waardoor mijn website bepaalde instellingen had die de ranking van mijn website in Google dwarsboomden. Ik ben daardoor ongetwijfeld veel bezoekers misgelopen. 

Geld verdienen met blog
Veel schrijven!

Diverse strategieën

Nu je weet hoe je meer bezoekers naar je website kunt trekken, is het tijd om te duiken in de diverse manieren om geld te verdienen met je blog. Hieronder ga ik dieper in op de verschillende strategieën voor het genereren van een inkomen met een blog:

Affiliate marketing en blogs

Je hebt vast weleens gehoord van affiliate marketing, een marketingstrategie waarbij je door het promoten van producten en/of diensten een commissie ontvangt over iedere verkoop die door jou tot stand is gekomen. Affiliate marketing is een relatief eenvoudige manier van het generen van een inkomen en is dan ook een van de meest voorkomende manieren waarop bloggers geld verdienen. Daarbij is het wel goed om te weten dat deze manier van geld verdienen enkel rendabel is wanneer je website (veel) bezoekers heeft). Als er niemand op de link klinkt, verdien je namelijk ook geen commissie. Ook moet je blog worden goedgekeurd. Er moet dus eerst iets worden neergezet!

Affiliate marketing werkt als volgt: je verwijst via een persoonlijke link in een artikel naar een bepaald product en/of dienst. Wanneer een bezoeker van jouw website vervolgens op die link klinkt en het product of de dienst aanschaft, krijg je daar een commissie over. Hoe hoog die commissie is, verschilt per bedrijf. Ook dien je rekening te houden met verschillende regels vanuit de overheid. Zo is Autoriteit Financiële Markten sinds kort het promoten van diensten en/of producten op beleggingsgebied aan het veranderen. 

Zelf maak ik gebruik van het platform Daisycon, een platform waarbij je affiliate linkjes voor diverse bedrijven kunt aanmaken. Die linkjes kan ik vervolgens op mijn blog zetten.

Advertenties en blogs

Een andere manier om geld te verdienen met je blog, is het tonen van banners op je website. Er zijn diverse platformen die display advertentieruimte aanbieden (zoals Ezoic) waardoor diverse advertenties op jouw blog worden getoond. Wanneer een bezoeker op de advertentie klikt, verdien je een bepaald bedrag. Deze strategie is dan ook een passieve manier van inkomen verdienen. Echter geldt ook hier weer dat je bezoekers moet hebben wil je er daadwerkelijk inkomsten uithalen. Het gebruik van Google Adsense wordt door veel bloggers afgeraden vanwege lage opbrengsten. Momenteel ben ik aan het kijken of ik advertenties kan draaien voor op mijn blog. Wel wil ik dit minimaal houden.

Online producten of cursussen en blogs

Een andere manier om geld te verdienen met je blog, is door het creëren en vervolgens verkopen van een cursus of online product. Ga na wat jouw expertise is en bedenk hoe jij waarde kunt leveren aan anderen via een online product. Het creëren van bijvoorbeeld een cursus kost natuurlijk tijd, maar zal uiteindelijk ook zorgen voor een passieve inkomstenstroom. 

Hoewel het opzetten van een online product dus energie en tijd kost, zijn de cijfers rondom het verdienen van een cursus hoopgevend. De e-learning industrie stijgt enorm en er wordt verwacht dat er in 2025 een totaal van 280 miljard euro wordt uitgegeven aan online cursussen. Het aanbieden van een online cursus via je website is dan ook een goede investering op de langere termijn.

Het opzetten van een online cursus begint uiteraard bij het bedenken van de inhoud. Ga vervolgens ook na op wat voor een manier je de cursus wil aanbieden: via video’s of juist tekst? Als de inhoud eenmaal staat, is het zaak om de cursus te implementeren in een online leeromgeving, zoals Learndash. Staat ook dat als een huis? Dan kan het promoten van je cursus beginnen!

Een online product maken: de perfecte manier voor passief inkomen?

Persoonlijke coaching en blogs

Het kan ook zo zijn dat jouw doelgroep meer behoefte heeft aan persoonlijke begeleiding in plaats van een online cursus. Mocht dat het geval zijn, dan kun het inzetten van persoonlijke coaching overwegen. Het is een strategie waarbij je jouw expertise over bepaalde onderwerpen kunt overbrengen aan anderen. Ga na waar je jouw doelgroep mee kunt helpen en bouw daar een programma om heen.

Uiteraard is het ook bij deze strategie zo dat het niet zo is dat – wanneer je programma eenmaal staat – je aan de lopende band klanten krijgt. Het promoten van je aanbod is net zo belangrijk. Dat doe je bijvoorbeeld door het schrijven van artikelen rondom jouw programma of het promoten via diverse social mediakanalen.

Betaalde samenwerkingen en blogs

Een andere strategie voor het verdienen van een inkomen met je blog, is het aangaan van bepaalde samenwerkingen. Uiteraard is het goed om daar kritisch in te zijn: past het bedrijf waarmee je wil samenwerken bij de kernwaarden van jouw blog? Mocht dat het geval zijn, dan kun je op diverse manieren een betaalde samenwerking kunnen aangaan. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van blog over een product en/of dienst. Zo’n artikel wordt ook wel een advertorial genoemd. 

Een betaalde samenwerking vereist een goede pitch vanuit jezelf. Ga op zoek naar bedrijven die bij jouw blog passen en bedenk wat voor een betaalde samenwerking je met ze aan kunt gaan. Een geschreven artikel op je eigen website? Of juist het zo nu en dan benoemen van een product en/of dienst? De keuze is reuze en het is dan ook goed om in gesprek te gaan met het bedrijf. Bespreek je wensen en kom tot een samenwerking die bij beide partijen past.

Indirecte strategie: mailinglijst en blogs

Een strategie die er uiteindelijk indirect voor zorgt dat je geld verdient met je blog, is het opzetten van een mailinglijst. Heb je eenmaal een royale mailinglijst? Dan kun je door middel van mails een nieuwe cursus en/of nieuwe artikelen onder de aandacht brengen, die je uiteindelijk geld opleveren door bijvoorbeeld de verkoop van een cursus. Let op: verdiep je in de wet- en regelgeving rondom een mailinglijst. Je mag namelijk niet zomaar iemand een mail sturen.

Uiteraard is het bij deze strategie eerst zaak dat je een mailinglijst creëert. Verzamel dan ook mailadressen door waarde te leveren aan jouw doelgroep door middel van artikelen, tips en posts op social media. Ook kun je een freebie maken, een gratis werkgever. Daarbij geef je iets gratis weggeeft in ruil voor een e-mailadres. Hier kun je zien hoe ik dat aanpak. Hoe meer kennis je deelt, hoe sneller bezoekers geneigd zijn hun mailadres achter te laten voor een eventuele nieuwsbrief. 

In dit overzicht zie je in een oogopslag hoeveel tijd de diverse strategieën kosten en hoeveel geld ze opleveren (op een schaal van 0-10):

Strategie om geld te verdienen met je blogHoeveel tijd kost het (op schaal van 0–10)?Hoeveel geld levert het op (op een schaal van 0–10)?
Affiliate marketing33
Display advertenties23
Online producten77
Persoonlijke coaching99
Betaalde samenwerkingen86
Mailinglijst5Enkel indirect

Wat doe ik?

Uiteraard zet ik ook diverse strategieën in om geld te verdienen met mijn blog. Zo zet ik onder meer affiliate marketing in via mijn artikelen. Wel ben ik daar kritisch in en ben ik enkel aangesloten bij bedrijven waarvan ik hun dienst en/of product ook zelf gebruik en daar tevreden over ben. 

Ik verkoop twee online producten, waaronder mijn Fix Your Finance sheet. Ook heb ik een mini cursus naar meer financiële vrijheid. Wil je er meer over weten? Klik dan hier.

Daarnaast heb ik af en toe een betaalde samenwerking lopen met een bedrijf dat perfect aansluit met de kernwaarden van Happy Rich Millennial. Vorig jaar ben ik ook benaderd voor een samenwerking met een andere broker. Ik was bekend met deze broker en niet tevreden, dus dit heb ik afgewezen. Als laatste ben ik ook druk bezig met het uitbreiden van een mailinglijst. Dit is namelijk een interessant middel om vanuit te kunnen verkopen.

Conclusie

Er zijn dus diverse strategieën die je kunt hanteren om geld te verdienen met je blog. De ene strategie kost meer tijd dan de andere strategie. Ook verschilt het per strategie hoeveel geld je er mee verdient. In ieder geval kan geconcludeerd worden dat geld verdienen met je blog zeker kan en geen hogere wiskunde is. Wél is het goed je te realiseren dat het tijd en energie kost om een inkomen te genereren rondom je blog. Het aantrekken van nieuwe bezoekers en het uitzetten van diverse strategieën is nou eenmaal niet binnen een paar uur gedaan.

Welke strategieën je uiteindelijk kiest, is afhankelijk van je wensen en behoeften. Mocht je nog niet zoveel websitebezoekers hebben, dan raad ik je aan je eerst daarop te focussen voordat je start met het generen van een inkomen.

Meer lezen?

Voorkom deze vijf beginnersfouten als je start met ondernemen
Een passief inkomen genereren met dividendaandelen en ETF’s
Mijn 2022 plannen en doelen + investeringen om 2022 een succes te maken

Disclaimer: dit artikel bevat een affiliate link.

5 reacties

 1. Mara op 11 januari 2022 om 08:24

  Wat super interessant dat je dit zo deelt en dat je je bevindingen deelt met anderen (en niet alleen voor jezelf houdt 😉 ). Een inspiratie ben je!

 2. Nicole Orriëns op 11 januari 2022 om 10:32

  Ik werk als fulltime blogger en vind het echt geweldig. Het is een fijne manier om geld te verdienen vanuit huis, met doen waarvan je houdt : )))

  • Jessy op 11 januari 2022 om 19:13

   Kan ik me voorstellen!!

 3. Opnieuwbegonnen op 11 januari 2022 om 12:34

  Wat fijn, dat zuinigaan jouw website deelt. Misschien is het wel zo aardig om websites van collega bloggers te noteren.

  • Jessy op 11 januari 2022 om 19:18

   Dankjewel en welkom! Goed idee om een blog te maken over mijn favoriete accounts/bloggers! Ik doe dit wel altijd in mijn inspiratie mail en op Instagram, maar hier niet. Thanks! 🙂

Laat een reactie achter