Beleggen en belasting, hoe zit dat? Vermogensbelasting box 3

Moet je belasting betalen over je beleggingen in Nederland? Hoe zit het met crypto en pensioenbeleggen? En wat geef je dan aan op je aangifte inkomsten belasting? Crypto ook? In dit artikel vertel ik je alles over beleggen en belasting.

In dit artikel kom je cijfers van 2021 en 2022 tegen. De aangifte inkomstenbelasting die je zult gaan doen vanaf maart 2022, gaat namelijk over je inkomen en vermogen over 2021. Voor het opgeven van je vermogen over 2021 ga je uit van je vermogen op 1 januari 2021. Voor gericht advies over je persoonlijke situatie verwijs ik je door naar een belastingadviseur.

Vermogensbelasting box 3

In Nederland tellen je beleggingen mee als vermogen voor de inkomstenbelasting. Er wordt namelijk verwacht dat je inkomen haalt uit je vermogen. Je vermogen valt in Box 3: ‘Inkomen uit sparen en beleggen’. Hieronder vallen al je beleggingen, van aandelen tot goud en crypto. De waarde van je beleggingen geef je op in je aangifte inkomstenbelasting.

Box 3: Inkomen uit sparen en beleggen. Wat valt er in deze box? Zie hier enkele voorbeelden:

  • Beleggingen
  • Tweede huis
  • Spaargeld
  • Schulden

In Box 3 vallen je bezittingen en schulden die niet in Box 1 vallen, zoals je spaargeld, leningen en bijvoorbeeld een hypotheek van een tweede huis. Zaken zoals je eigen woning (waar je in woont) vallen in box 1.

Lees hier meer over wat er valt onder Box 3 bezittingen.

Kortom: Bezittingen – schulden = vermogen

Iedereen heeft over een bepaald bedrag van zijn of haar vermogen een vrijstelling. Over dit deel van je vermogen hoef je geen belasting te betalen, het zogenaamde heffingsvrij vermogen. In 2021 is het heffingsvrije vermogen € 50.001. Heb je minder dan € 50.001 aan vermogen? Dan betaal je dus geen belasting hierover. Wanneer je boven deze grens uitkomt, betaal je over dit gedeelte wel belasting over je vermogen.

Het deel waarover wel belasting wordt berekend, heet grondslag sparen en beleggen.

Kortom: Bezittingen – schulden – heffingsvrij vermogen = grondslag sparen en beleggen

Over deze grondslag wordt een fictief rendement berekend. Dit is een schatting van het verwachte rendement, bepaald door de Belastingdienst. Dit is dus niet perse je echte rendement. Afhankelijk van de hoogte van je grondslag sparen en beleggen wordt er een percentage aan berekend rendement vastgesteld.

Bron: Belastingdienst – tabel 1

Over dit fictieve rendement betaal je 31% (2021) inkomstenbelasting.

Dus: tot €50.001 betaal je geen belasting over je beleggingen.

Indien je een fiscaal partner hebt is de vrijstelling €100.002. Let op: als je samenwoont ben je niet per definitie fiscaal partner.

Belasting berekenen voorbeeld

Hier geef ik een voorbeeld in 4 stappen met de cijfers van 2021.

Stap 1: Rendementsgrondslag

Totale vermogen – schulden = rendementsgrondslag

Voorbeeld situatie op 1 januari 2021:

  • Aandelen € 30.000
  • Crypto € 20.000
  • Spaargeld € 25.000
  • Studieschuld € 12.000

Voor de schulden mag je alleen dat deel aftrekken dat hoger is dan de schuldendrempel van €3.200 per persoon. Het voorbeeld wordt bij elkaar opgeteld tot één bedrag € 75.000 – (€12.000 – € 3.200 = € 8.800) = € 66.200. Zie hieronder het rekenvoorbeeld:

Rekenvoorbeeld beleggen en belasting
Bovenstaand voorbeeld in een tabel weergegeven

Stap 2: Rendementsgrondslag – heffingsvrij vermogen = grondslag sparen en beleggen

Van deze € 66.200 gaat de € 50.001 aan heffingsvrij vermogen af. De grondslag sparen en beleggen is dan € 16.199.

* Pensioenbeleggen wordt niet meegerekend in de grondslag
* Vrijstelling groene beleggingen zie hieronder

Stap 3: Fictief rendement

Grondslag sparen en beleggen x fictief rendement = belastbaar inkomen box 3

In de tabel 1 zie je een fictief rendement van 1,898%.

€ 16.199 x 1,898% = € 307,46 aan belastbaar inkomen

Stap 4: Hoogte van belasting

Belastbaar inkomen box 3 x 31% = te betalen inkomstenbelasting in Box 3

€ 307,48 x 31% = € 95 aan te betalen inkomstenbelasting

Beleggen en belasting

Aangifte inkomstenbelasting

De waarde van je beleggingen geef je op in je aangifte inkomstenbelasting. Vanaf maart 2022 mag je aangifte doen over het vorige jaar; 2021. Je gaat dan uit van de waardes van 2021 op de peildatum, 1 januari 2021.

Bij sommige bedrijven krijg je een jaaropgave. Ik ontvang deze bij DEGIRO en Brand New Day. Soms wordt dit ook al ingevuld op het aangiftebiljet. Easy! De rest ben je verplicht om zelf in te vullen.

Tip: maak op 1 januari een overzicht met screenshots van al je beleggingen. Zeker van crypto is dit handig omdat er niet altijd een duidelijk overzicht is. Zet een reminder in je agenda!

Tip 2: Ga je aan het eind van het jaar net de heffingsvrije grens over? Maak kosten! Sommige mensen betalen bijvoorbeeld hun zorgverzekering vooruit om net onder de grens te blijven.

Crypto en belasting

Regelmatig krijg ik de vraag of je crypto moet opgeven als vermogen. Het antwoord is ja. De Nederlandse overheid ziet crypto als vermogen en moet worden opgegeven. Je beleggingen in crypto vallen onder je vermogen in box 3.

Je geeft de waarde op de peildatum 1 januari. Hiervoor gebruik je de koers bij je broker. Koersschommelingen de rest van het jaar maken niet uit voor het opgeven van de waarde.

Het is aan te bevelen de ontwikkelingen wat betreft crypto en belasting in de gaten te houden. Gezien dit relatief nieuw is kunnen er veranderingen in de regelgeving plaatsvinden. Op dit moment (januari 2022) hoeft de opbrengst van het minen niet te worden aangegeven, tenzij die hoger is dan de kosten.

Mocht je plotseling grote winsten van je crypto omzetten in euro en dit laten uitbetalen, dan kan de Belastingdienst hier vragen over gaan stellen. Dit is een belangrijke reden om je crypto dus jaarlijks op te geven.

Belasting en crypto

Belastingvrij beleggen

Belastingvrij beleggen, wie wil dat niet? De vraag ‘Kan je belastingvrij beleggen’ wordt dus regelmatig gesteld. Boven je heffingsvrije vermogen ga je belasting betalen. Wel zijn er andere opties met maximaal belastingvoordeel, zoals groen beleggen en pensioenbeleggen.

Groen beleggen en belasting

Voor groene beleggingen geldt een vrijstelling van €60.429 (2021). Groene beleggingen zijn beleggingen in fondsen die zich richten op milieubescherming. Op deze manier probeert de overheid beleggen in groene fondsen te stimuleren.

Let op: Dit geldt alleen voor beleggingen uit de lijst van de overheid, zoals bijvoorbeeld ABN AMRO Groen Fonds. Kortom, fiscaal erkende groene fondsen.

Pensioenbeleggen

Opgebouwd vermogen voor je pensioen in eigen beheer wordt niet belast. De overheid probeert namelijk eigen pensioenopbouw te stimuleren. Dit is alleen het geval als het op een geblokkeerde specifieke pensioenrekening staat. Omdat ik graag gebruik maak van dit belastingvoordeel heb ik een geblokkeerde pensioenbeleggen rekening bij Brand New Day.

Lees hier mijn artikelen over pensioenbeleggen:
Waarom pensioenbeleggen een interessante optie is
Pensioenbeleggen en belastingvoordeel: hoe zit dat nou

Conclusie

Vanaf € 50.001 begin je met belasting betalen over je vermogen. Zoals je hebt gezien in het voorbeeld betaal je bij een klein vermogen weinig belasting. Al je beleggingen moet je opgeven bij de belastingdienst. Dit geldt ook voor crypto. Ook bij een klein bedrag aan beleggingen. Pensioenbeleggen is een interessante optie voor het verkrijgen van belastingvoordeel.

Meer lezen?

Emoties en beleggen: met deze tips beleg jij zonder stress
Investeren in crypto? Zo doe je dat en hier moet je op letten
Beleggen bij DEGIRO: review en mijn ervaring

Bronnen:
Belastingdienst
WFT Vermogen 2021

Disclaimer: Ik ben (nog) geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Voor advies over belastingen voor je eigen situatie verwijs ik je door naar een belastingadviseur. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter