Beleggen bij DEGIRO (2022 update): review en mijn ervaring

Alweer ruim een jaar twee jaar beleg ik in aandelen en ETF’s, Exchange Traded Funds, bij DEGIRO. Hoog tijd om mijn ervaringen met je te delen! In dit artikel leg ik uit wat DEGIRO is, wat de mogelijkheden en kosten zijn, en wat in mijn mening de voor- en nadelen zijn van beleggen bij DEGIRO. Mocht je nog niet bekend zijn met beleggen raad ik je aan eerst mijn artikel Beleggen voor beginners te lezen.

DEGIRO

DEGIRO is een online broker, oftewel beleggingsplatform, die is gevestigd in Amsterdam.  Deze broker is in 2008 opgericht door oud-medewerkers van Binck bank en is sinds 2013 toegankelijk voor particuliere beleggers. Inmiddels is deze broker uitgegroeid tot een grote speler binnen Europa.

DEGIRO is een execution-only broker. Dit betekent dat het beleggingsplatform alleen orders uitvoert en geen advies geeft of voor je belegt. Je boekt dus handmatig geld over en kiest en koopt vervolgens handmatig je producten. Bij DEGIRO is het aanbod in effecten erg groot. Een effect is een verzamelnaam van producten die op de beurs verhandeld worden. Zo worden er onder andere aandelen, obligaties en ETF’s van markten over de hele wereld aangeboden. Ook is er de mogelijkheid een pensioenbeleggingsrekening te openen. Het handelen in crypto currency is niet mogelijk bij DEGIRO. Wel zijn er intussen enkele crypto ETN’s (Exchange Traded Notes) beschikbaar bij DEGIRO.

In juli 2020 heeft DEGIRO een boete gekregen van het AFM omdat de broker zijn klanten aan een te hoog risico had blootgesteld.

Het dashboard

Mocht je een beginnende belegger zijn dan kan het dashboard je op het eerste gezicht misschien overweldigen. Maar, je hebt snel door hoe alles werkt. Het dashboard is gebruiksvriendelijk en het overzicht van je portefeuille is duidelijk weergegeven. Je portefeuille geeft een overzicht van onder meer de totale waarde en het behaalde rendement.

Beleggen DEGIRO
Hier krijg je een idee hoe het dashboard van DEGIRO eruit ziet (bron:DEGIRO)

Tip: ik kan je aanraden om na het openen van je rekening een tutorial te bekijken op Youtube, om het dashboard te leren kennen. Dit scheelt je uitzoek werk en je kunt meteen aan de slag. Ik kan je de kanalen van Langzaam Rijker of De Belegger van harte aanbevelen.

Daarnaast heeft DEGIRO een mobiele app die ik erg fijn in gebruik vind. De app is vergelijkbaar met de website; overzichtelijk en werkt goed. Je kunt via de app direct met iDEAL geld in- en uitboeken. De app kun je met een twee-stap verificatie  beveiligen.

DEGIRO kernselectie

DEGIRO heeft een aanbod van producten dat je één keer per maand gratis (tegen bepaalde voorwaarden, op het moment van schrijven) kunt aankopen. In dit document vind je de lijst. De ETF’s waarin ik zelf beleg zijn onderdeel van de lijst, zoals onder andere de Vanguard FTSE AW ETF en de Vanguard S&P 500. Die koop ik dus maandelijks aan. Zoals ik in eerdere artikelen al heb genoemd hebben kosten een grote invloed op je rendement op de lange termijn. Daarom is het aankopen zonder transactiekosten een groot voordeel!

Beleggen DEGIRO
Op de afbeelding hierboven zie je een voorbeeld uit de kernselectie lijst. De eerste kolom bevat het ISIN nummer. Dit is de unieke code van elke effect. Daarna de product naam, valuta en in de laatste kolom de beurs.

Zorg dat je het product op de juiste markt aankoopt. Je kunt alleen gratis kopen wanneer je deze op de juiste beurs koopt, zoals in het document staat aangegeven. Voor de Vanguard FTSE AW ETF en de S&P 500 is het belangrijk dat je deze op de Nederlandse beurs koopt wanneer je gebruik wilt maken van de kernselectie. Selecteer dan ook de AEX; de Amsterdamse beurs. Wanneer je aandelen in een andere valuta koopt betaal je bij elke broker valuta kosten.

Beleggen DEGIRO

Hier zie je een overzicht van mijn eigen ETF’s bij DEGIRO. Intussen heb ik mijn obligaties verkocht en heb ik er een zilver ETC (commodity) bij.

Beleggen DEGIRO

Hier zie je een afbeelding uit mijn app als ik een ETF wil kopen. Je hebt meerdere manieren waarop je het product kunt kopen. Bijvoorbeeld met de Limit Order bepaal je het maximale bedrag dat je wilt betalen. Bij een Market Order betaal je de marktprijs.

Meer weten over beleggen in ETF’s? Lees hier mijn eerdere blog:
Beleggen in ETF’s: waarom en hoe + mijn favoriete ETF

DEGIRO kosten

Kosten zijn een erg belangrijk aspect bij het beleggen. Op termijn gaat dit namelijk een heel grote impact maken op je rendement. Het openen van een rekening bij DEGIRO is gratis. Daarnaast is er geen minimale inleg om een rekening te openen. Als je niet actief bent op je account betaal je ook geen kosten, daarnaast is je geld opnemen gratis. Ik heb voor dit artikel een selectie gemaakt van de meest voorkomende kosten.

Op de website van DEGIRO is een duidelijk PDF bestand te vinden met kosten. Deze vind je hier. Dit is erg transparant en makkelijk te lezen, zonder kleine lettertjes. Ook wanneer je op het punt staat een product in de app of online aan te kopen zie je duidelijk de kosten staan.

Transactiekosten bij DEGIRO

BeursTarief
Nederland en België € 2.00
Duitsland – Tradegate
Duitsland – XETRA
Duitsland – Frankfurt Aandelen
Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije,
Ierland, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje,
Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland
€ 3.90
Amerika, Canada *€ 0.00
Australië, Hong Kong, Japan, Singapore€ 5.00
Kosten voor aandelen en ETF’s. Zie voor het volledige overzicht de PDF
* Uitzonderingen bij ADR, en bij sommige producten kan er belasting zijn

Transactiekosten heb je bij elke broker. Je gebruikt namelijk het systeem van de broker, die ook kosten maakt.

Beurskosten bij DEGIRO

Voor handelen op sommige beurzen betaal je kosten. Bij DEGIRO is dat €2,50 euro per jaar per beurs. Bij Euronext Amsterdam en Euronext Brussel gelden deze kosten niet. Daarnaast betaal je op de internationale beurs ook nog een percentage van het bedrag van het product. Daarom mijn eerdere aanbeveling om indien mogelijk op de Amsterdamse beurs te kopen.

Valutakosten bij DEGIRO

De valutakosten bedragen 0,25%, welke worden verwerkt in de aan- en verkoopprijs. Valutakosten zijn van toepassing wanneer je bijvoorbeeld in dollars iets op de Amerikaanse beurs koopt.

Externe kosten

Daarnaast rekent DEGIRO een vast bedrag aan externe kosten van € 0,50.

Uiteindelijk is het afhankelijk van waarin je belegt of dit een goedkope broker is of niet. Koop je voornamelijk, zoals ik, ETF’s uit de kernselectie en veel aandelen op de Nederlandse beurs dan vind ik DEGIRO relatief goedkoop.

Beleggerscompensatiestelsel

DEGIRO werd in 2021 overgenomen door Flatex. DEGIRO heeft een Duitse bankvergunning. Door de overname door Flatex doet DEGIRO nu mee met de depositogarantiestelsel van de BaFin (de Duitse AFM). Dit betekent dat beleggers bij een faillissement recht hebben op een vergoeding tot maximaal €100.000. 

De Nederlandse tak, ‘FlatexDEGIRO Bank AG Dutch Branch’ staat in Nederland onder integriteitstoezicht van De Nederlandse bank (DNB) en onder gedragstoezicht van de AFM.

In Nederland mag een broker geen geld van klanten vasthouden. Dit is om het vermogen van de klant en DEGIRO te scheiden wanneer een broker bijvoorbeeld problemen krijgt. Deze kan dan niet jouw vermogen aanspreken. Geld dat je niet belegt maar wel hebt overgemaakt naar DEGIRO komt op een aparte bankrekening te staan en valt onder het depositogarantiestelsel.

Standaard of Custody

Wanneer je een account aanmaakt bij DEGIRO kun je kiezen uit een Standaard of Custody account. In het algemeen wordt bij beleggen jouw inleg door de broker of bank uitgeleend. Hier verdienen zij geld aan en dit is dus normaal in de beleggingswereld. Bij DEGIRO kun je er voor kiezen of je dit toestaat of niet. Bij een standaard account sta je dit toe en bij een Custody account niet, hier betaal je dan ook extra voor. DEGIRO verdient hier dan namelijk niet aan.

Service

Af en toe is er een storing in de app of de website van DEGIRO. Als je echt actief gaat handelen kan dit nadelig zijn, omdat je bij een storing niet kunt aankopen of verkopen. Omdat ik maandelijks producten aankoop maakt dit voor mij niet uit. Maar hoe dan ook, het hoort natuurlijk niet zo.

Ook heb ik geluiden gehoord dat de klantenservice lastig te bereiken is. Omdat ik hier geen ervaring mee heb had ik willen bellen om te proberen of ik snel iemand aan de telefoon kon krijgen. Op de website staat echter aangegeven dat de telefonische capaciteit momenteel (op het moment van schrijven) beperkt is en dat er gemaild kan worden.

Voor en nadelen van DEGIRO

Voordelen

– Maandelijks gratis de kernselectie kunnen kopen (tegen bepaalde voorwaarden)
– Lage kosten bij bepaalde keuzes (bijvoorbeeld de Nederlandse beurs)
– Groot aanbod van producten
– Transparant in kosten
– App makkelijk in gebruik

Nadelen

– Soms een moeilijk te bereiken klantenservice
– Transactiekosten in sommigen gevallen wel hoog, bijvoorbeeld Duitsland
– Storingen op de website en app
– Terugboeking naar eigen rekening kan even duren
– Je moet zelf aan de slag; uitzoeken hoe DEGIRO werkt en handmatig aandelen kopen

Conclusie

Ik ben erg tevreden met DEGIRO als broker. Het is een relatief goedkope online broker, met een groot aanbod. Omdat ik voornamelijk ETF’s bezit die in de kernselectie zitten is de DEGIRO een goede optie voor mij. De kernselectie vind ik het grootste voordeel van beleggen bij DEGIRO omdat ik hiermee kosten kan besparen. Daarnaast vind ik de app erg fijn werken en zijn de kosten van beleggen duidelijk gecommuniceerd.

De minpunten qua service en storingen zijn voor mij persoonlijk niet erg. Ik heb namelijk geen groot vermogen en ben ook niet actief aan het handelen. Ik ga er van uit dat de minpunten snel zullen worden opgelost. Samengevat, DEGIRO is een goedkope online broker, zeker wanneer je voornamelijk belegt in ETF’s uit de kernselectie en vooral op de Nederlandse beurs actief bent.

Meer weten? Bezoek de website van DEGIRO hier!

Meer lezen?

Emoties en beleggen: met deze tips beleg jij zonder stress
Beleggen in ETF’s: waarom en hoe + mijn favoriete ETF
Investeren in crypto? Zo doe je dat en hier moet je op letten

Disclaimer: ik ben geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Ga niet beleggen met geld dat je niet kunt missen. Dit artikel bevat een affiliate link. Ik belegde al bij DEGIRO voordat ik begon met Happy Rich Millennial.

Laat een reactie achter