Geld sparen? Met deze 6 tips gaat het je gemakkelijk af

Een van de populairste goede voornemens van Nederlanders is het sparen van geld. Iedere jaar weer hopen mensen dat het ze nu toch écht lukt om het spaarvarken flink te vullen. Toch blijkt geld sparen voor velen lastiger dan gedacht. Want hoe zet je op een slimme manier geld opzij? Hoe bepaal je wat een haalbaar spaardoel is? En misschien nog wel belangrijker: hoe houd je dat sparen het vol? 

In dit artikel deel ik diverse tips zodat sparen, zelfs voor degene die hun geld liever laten rollen, gemakkelijk wordt. 

Tips om te geld te sparen

Of je nu een klein of groot bedrag wil sparen en of je nu wil sparen voor een huis of voor een vakantie: iedereen is gebaat bij een gevulde spaarrekening. Niet alleen zodat je een keer een luxe uitgave kan doen, maar ook omdat je zo een buffer hebt. De manier waarop je dat spaardoel wil behalen, is uiteraard per persoon verschillend. De een kiest ervoor een aantal maanden op brood te leven, de ander houdt van een meer geleidelijke aanpak.

Het is dan ook niet zo dat er één goede manier is waarop je de spaarrekening gevuld krijgt. Afhankelijk van je spaardoel, maar ook je manier van leven en je uitgavenpatroon, zijn er diverse manieren mogelijk om te sparen. Uiteraard liggen aan iedere spaarwijze een aantal tips ten grondslag die er – voor welke manier je ook kiest – voor zorgen dat je je spaardoel behaalt. Hieronder deel ik een aantal spaartips waarmee jij je spaardoel gegarandeerd behaalt. 

Spaartip 1: krijg inzicht je in je inkomsten en uitgaven

Wie wil starten met sparen, doet er goed aan eerst inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Weet je hoeveel geld je wekelijks kwijt bent aan boodschappen? Hoe hoog je vaste lasten zijn? En wat je maandelijks betaalt aan abonnementen? Veel mensen hebben geen idee wat hun inkomsten en uitgaven zijn, terwijl dat juiste dé basis is die je nodig hebt om te kunnen starten met sparen. Zo weet je immers wat voor jou een realistisch spaardoel is en krijg je ook een idee van eventuele ‘onzinnige uitgaven’ die je prima kunt skippen.

Uitgaven en vermogen bijhouden in Excel

Zelf houd ik al een lange tijd mijn financiën bij in een Excel-bestand. Toen ik daar regelmatig vragen over kreeg van anderen, besloot ik een Fix your Finance Sheet te creëren. Door mijn Fix your Finance Sheet weet ik – aan de hand van diverse categorieën – wat ik zowel maandelijks als op jaarbasis verdien én uitgeef. Overigens houd ik niet alleen m’n inkomsten en uitgaven, maar ook m’n spaardoelen, vermogensgroei en beleggingen bij. Aangezien ik dit al jaren doe, heb ik een realistisch beeld van m’n financiën. Ik raad je dan ook aan de sheet in ieder geval voor een paar maanden bij te houden. 

Spaartip 2: bedenk een concreet en realistisch doel om geld te sparen

Heb je inmiddels een goed overzicht van je financiën? Dan is het tijd om een concreet en realistisch doel te stellen. Denk daarbij niet alleen aan het bedrag dat je wil sparen maar ook waarvoor je wil sparen. Wie eenmaal een duidelijk doel voor ogen heeft, zal namelijk merken dat sparen gemakkelijker gaat. Een doel is immers een goede stok achter de deur én motiveert om ervoor te gaan. Ga je voor een luxe vakantie, de aankoop van je eerste huis of het aflossen van je studieschuld?

Tip: Mocht je je doel vast willen leggen, dan is het wellicht leuk om je doel visueel te maken in een moodboard. 

Naast dat het goed is om na te denken waarvoor je wil sparen, is het natuurlijk ook goed om een bepaald bedrag vast te stellen. Daarbij is het belangrijk dat je een bedrag vaststelt dat realistisch is. Als je € 2000 euro per maand aan inkomsten hebt en € 1800 euro per maand uitgeeft, weet je dat het niet realistisch is om € 1000 euro per maand te sparen. Kijk dan ook goed naar je financiële overzicht en stel op basis daarvan een doel op. Uiteraard kun je jezelf een beetje uitdagen zodat je ook bewuster wordt van je uitgaven. 

Spaartip 3: kies voor een spaarmethode die bij jou past

Je kan een nog zo concreet spaardoel hebben, als je vervolgens niet weet hoe je dat spaardoel wil bereiken, blijft die spaarrekening toch echt leeg. Het is dan ook goed om je te verdiepen in diverse spaarmethodes en voor eentje te kiezen die het beste bij jou past. Zo zijn er mensen die het prettig vinden te kijken wat ze aan het einde van de maand overhouden en het overgebleven geld vervolgens naar de spaarrekening over te maken. Ik kies er juist voor sparen als een prioriteit te zien en maak daarom gebruiken het ‘Pay yourself first’ principe.

Met het ‘Pay yourself first’ principe wordt bedoeld dat je – wanneer je salaris ontvangt – jezelf gaat uitbetalen met vaste bedragen naar je spaarrekening en/of je spaarpotjes. Dat betekent dus dat je je spaarrekening vult nog voordat je andere uitgaven gaat doen. Heb je een vast spaardoel per maand? Zet die dan gelijk opzij zodat je én je spaardoel van de maand al hebt behaald én je er de rest van de maand niet meer naar om hoeft te kijken.

Ook bestaan er allerlei andere spaarsystemen, zoals werken met enveloppen, verschillende bankrekeningen of zelf iemand anders voor je laten sparen. Whatever works!

Wil je meer weten over het ‘Pay yourself first’ principe waardoor het mij lukt maandelijks te sparen en te beleggen? Ik schreef er een artikel over en die lees je hier.  

Spaartip 4: automatisch geld sparen

Sparen is leuk als het goed gaat, maar kan ook behoorlijk confronterend zijn. Je bent je immers heel bewust van je inkomsten en uitgaven. Het fijnste is dan ook om er zo min mogelijk bij na te denken door het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Uit diverse onderzoeken van gedragseconomen blijkt zelfs dat hoe meer je moet nadenken over sparen, en hoe meer je ervoor moet doen, hoe lastiger het wordt om het vol te blijven houden. Het jezelf gemakkelijk maken zorgt er dan ook uiteindelijk voor dat je je spaardoel eenvoudig behaalt.

Maar hoe maak je het jezelf gemakkelijk? Een veelgebruikte manier is door automatisch te sparen. Stel bijvoorbeeld in dat er maandelijks een bepaald bedrag naar je spaarrekening wordt overgemaakt. Ook kan het fijn zijn om potjes te maken voor diverse categorieën, zoals cosmetica of kleding. Is je budget voor het potje er doorheen? Dan weet je dat je die maand even geen spijkerbroek of mascara meer kunt kopen. Wel zo overzichtelijk. 

Spaartip 5: wees streng voor jezelf, maar trakteer ook af en toe

Sparen vraagt om continue reflectie op je gedrag en gedachten. Heb je die ene broek wel écht nodig? En moet je per se dineren in een restaurant of kun je ook thuis een heerlijk diner in elkaar flansen? Ga na of je daar echt behoefte aan hebt en bepaal op basis daarvan of je streng tegen jezelf bent óf jezelf juist een keertje trakteert. Sparen gaat nou eenmaal gepaard met discipline en dus is het goed grenzen te stellen, maar dat betekent niet dat je nooit meer iets kunt kopen. Sterker nog: uit onderzoek blijkt namelijk dat je sparen wel degelijk langer volhoudt als je af en toe iets koopt waar je al jaren van droomt.

Spaartip 6: reken het bedrag om naar een uurtarief of uitgaven op jaarbasis

Heel eerlijk, soms is sparen gewoon saai. Om mezelf scherp te houden reken ik uit hoe lang ik moet werken voor een nieuwe outfit. Vind ik het dan nog waard? Een andere motiverende manier is om een besparing op jaarbasis uit te rekenen. Stel, ik weet € 100 per maand op mijn boodschappen te besparen, is dat € 1200 per jaar!

Wat doe ik om geld te sparen?

Ik spaar iedere maand een bepaald bedrag aan de hand van het ‘Pay yourself first’ principe. Dit bedrag baseer ik op mijn inkomsten en uitgaven die ik bijhoud in mijn eigen Fix your Finance Sheet. Uiteraard stel ik ook doelen op basis van mijn behoeften: zo lijkt het me te gek om dit jaar een tijdje in het buitenland te gaan werken en weer een mooie reis te maken (hier lees je hoe je spaart voor een wereldreis). Ook spaar ik geld voor investeringen in aandelen en cryptocurrency. 

Om mijn spaardoel iedere maand weer te behalen, werk ik daarnaast met richtlijnen voor mijn uitgaven. Zo probeer ik per week niet meer dan € 40-€50 euro aan boodschappen uit te geven. Dat zorgt er niet alleen voor dat ik mijn spaardoel behaal, maar ook dat ik weet waar ik aan toe ben waardoor ik financiële rust ervaar. 

Conclusie

Sparen is geen hogere wiskunde, zo blijkt wel uit bovenstaande tips. Toch betekent dat niet dat het voor iedereen gemakkelijk is. Het vereist discipline, inzicht én kennis. Ongeacht de spaarwijze waar je voor gaat, is het in ieder geval zaak dat je inzicht hebt in je financiën en weet hoeveel je per maand wil sparen. Is dat duidelijk? Dan is het zaak te kijken hoe je het sparen zo gemakkelijk mogelijk voor jezelf maakt zodat je het zo lang mogelijk volhoudt. Wees daarbij streng, maar gun het jezelf ook af en toe om even uit de bocht te vliegen. Dan zul je merken dat je het sparen langer volhoudt en je spaardoel uiteindelijk met vlag en wimpel behaalt. 

Sta je na het lezen van dit artikel te popelen om te starten met sparen? En ben je vastberaden je spaardoel van dit jaar te behalen? Dan is het tijd om te beginnen met de eerste stap van het spaarproces: je inkomsten en uitgaven bijhouden in de Fix your Finance Sheet. Hier lees je alles over de Fix your Finance Sheet waarmee je gemakkelijk inzicht krijgt in je financiën en je spaardoel van dit jaar gegarandeerd behaalt. 

Ben je opzoek naar nog meer financiële vrijheid waarvan sparen mogelijk een onderdeel is? Kies dan voor deze mini cursus: meer financiële vrijheid voor beginners. En leer hoe jij meer financiële vrijheid voor jezelf kunt inbouwen.

Meer lezen?

Geld sparen of beleggen? Zo weet je wat voor jou de beste keuze is
Mijn geld systeem – Hoe het mij lukt maandelijks te sparen en te beleggen
Tips om te besparen op boodschappen

Laat een reactie achter