ZZP en pensioen: hoe zit het met pensioen als ondernemer?

Steeds meer millennials werken als ZZP’er, oftewel als Zelfstandige Zonder Personeel. Zelf ben ik sinds kort ook uit loondienst en verandert er het een en ander op financieel gebied. Heerlijk die vrijheid, maar waar moet ik rekening mee houden? Een grote verandering is het opbouwen van pensioen. Hoe zit het met pensioen als ZZP’er?

Waarom is het nodig om zelf pensioen op te bouwen? Je ontvangt toch AOW? En ik heb toch alle tijd? Ik leg je uit hoe het zit.

Zelfstandig ondernemer, freelancer, ZZP of ondernemer?

Al die benamingen, help! Er is geen verschil tussen deze benamingen. Je wordt door de Belastingdienst gezien als zelfstandig ondernemer, of je jezelf nou freelancer of ondernemer noemt. Dit artikel is gericht op zelfstandig ondernemers die niet in loondienst zijn.

Wat wel goed om te weten is, dat de Belastingdienst onderscheid maakt tussen een ondernemer en een IB ondernemer. Een IB ondernemer is een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Hier zit bijvoorbeeld een urencriterium aan vast. Als IB ondernemer heb je bepaalde aftrekposten waar je gebruik van kunt maken.

ZZP Pensioen opbouwen

In Nederland ben je verzekerd voor de AOW. Tegen de tijd dat je de AOW leeftijd bereikt (nu 68) zul je een AOW uitkering ontvangen. Momenteel is de hoogte van deze uitkering voor mensen met een partner 70% en alleenstaande 90% van het minimumloon.

Als je voor een werkgever werkt, spaar je in de meeste gevallen bij je werkgever voor je pensioen. Dit is als ZZP’er niet het geval, je bent namelijk je eigen werkgever. Als ZZP’er bouw je niet automatisch pensioen op. Dit is iets wat je dus zelf moet verzorgen mocht je een aanvulling willen op je AOW. Hoeveel je zou moeten inleggen om jouw tekort aan te vullen hangt af van je jaarruimte. Door je jaarruimte te benutten vul je je pensioeninkomen aan tot 70% van je gemiddelde werkelijke inkomen.

Zoals je vast begrijpt is 90% van het minimumloon niet erg veel. Daarnaast is het onzeker hoe de hoogte van de AOW uitkering én de pensioenleeftijd zich gaan ontwikkelen over de komende jaren. Juist als je nog vele jaren te gaan hebt is dit niet in te schatten. Genoeg reden dus om zelf je pensioen te gaan regelen als ZZP’er. Met alleen AOW wordt het een krap verhaal, zonde van al die jaren werken!

Als vermogensadviseur in opleiding zie ik dat velen het pensioen onderschatten. Maar, stel jij wilt van 68-90 een fijn pensioen hebben, zijn dit maar liefst 22 jaren! Om na een werkleven amper rond te kunnen komen lijkt mij erg frustrerend.

ZZP Pensioen zelf regelen

Hopelijk heb ik je duidelijk gemaakt dat je pensioen toch aandacht verdient. Je pensioentekort zelf aanvullen, hoe doe je dat? Er zijn meerdere mogelijkheden om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld zelf vrij vermogen sparen of beleggen voor je pensioen in Box 3, een lijfrenteverzekering afsluiten, gebruik maken van de Fiscale Oudedagsreserve of op een speciale geblokkeerde rekening gaan pensioensparen of beleggen met belastingvoordeel.

Zelf sparen voor je pensioen

Een mogelijkheid is het zelf regulier sparen of beleggen. Dit valt in Box 3 en hier zal je op den duur vermogensbelasting over betalen. Een voordeel (of nadeel) is dat je toegang hebt tot je opgebouwde vermogen.

ZZP Pensioenbeleggen of sparen

Wanneer je kiest om te gaan pensioensparen of beleggen krijg je belastingvoordeel, ten opzichte van wanneer je dit in eigen beheer doet. Met dit belastingvoordeel probeert de overheid je te stimuleren om aan je pensioen te werken. Vanwege dit belastingvoordeel heb je eerder de mogelijkheid om een kapitaal bij elkaar te sparen.

Meer weten hoe het precies werkt met het belastingvoordeel? Zie mijn suggesties voor andere artikelen onderaan dit artikel.

Een vorm van beleggen is eigenlijk onmisbaar om vermogen op te bouwen. Om deze reden is pensioenbeleggen een populaire manier om je pensioen te regelen. Door voor je pensioen te beleggen kan je een groter kapitaal opbouwen dan door te sparen, gezien de lage rente en inflatie. Een andere belangrijke vuistregel van vermogensopbouw en beleggen: hoe eerder je begint hoe beter! Door het rente-op-rente effect gaan op een gegeven moment je beleggingen hard stijgen en zul je een sneeuwbaleffect krijgen. 

Ga je dit jaar je pensioen regelen?

ZZP Oudedagsreserve

Ook is er de mogelijkheid om van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) gebruik te maken. De FOR verlaagt de winst in Box 1, waardoor er minder belasting hoeft worden betaald. Uiteindelijk wordt er over de uitkering belasting betaald. In de praktijk blijkt deze manier aardig wat kanttekeningen te hebben. Het geld voor pensioen wordt namelijk niet altijd daadwerkelijk gereserveerd. 

ZZP Pensioen verplicht

Het is in Nederland niet verplicht om als ZZP’er pensioen te sparen. Wel hoor ik steeds meer geluiden dat dit kan gaan veranderen. De reden hiervoor is dat in de praktijk veel ZZP’ers niet genoeg pensioen sparen.

ZZP Pensioen belasting

Er is een bepaald bedrag dat je per jaar mag storten om gebruik te maken van het belastingvoordeel. Het bedrag dat je mag storten is afhankelijk van de jaarruimte. Als ZZP’er is dit bedrag onder anderen gebaseerd op je winst en wat je de afgelopen jaren hebt gedaan.

Met deze tool kun je gemakkelijk een indicatie berekenen van je jaarruimte. Omdat je geen werkgevers pensioen hebt vul je bij de berekening bij Factor A ‘0’ in.

De benutte jaarruimte dat je inlegt mag je aftrekken van je inkomen in Box 1. Je betaalt dus geen inkomstenbelasting over dit bedrag. Op het moment dat je het pensioen laat uitkeren betaal je over de uitkering inkomstenbelasting. Omdat je na je AOW leeftijd in een lager belastingtarief valt, geeft dit belastingvoordeel. Daarnaast betaal je over je pensioeninleg geen vermogensbelasting.

Er zijn wel voorwaarden om rekening mee te houden. Heel kort daarover: het belegde bedrag mag niet tussentijds worden opgenomen en zal je pas vanaf je pensioenleeftijd kunnen gebruiken. Daarnaast mag je vanwege dit voordeel niet onbeperkt geld inleggen, dit hangt af van je jaarruimte. Hoeveel je daarvan benut bepaal je zelf! Zolang je je jaarruimte niet overschrijdt zit je goed.

ZZP Pensioen hoeveel inleggen

Dan rest waarschijnlijk de vraag, hoeveel moet je nou inleggen? Hier is geen antwoord op te geven. Er is wel een maximum bedrag dat je kunt inleggen voor het verkrijgen van het belastingvoordeel, de jaarruimte. De stelregel is wel; hoe eerder je begint hoe beter. Je geld heeft meer tijd om te renderen. Zoals eerder aangegeven zijn er echt veel jaren om te overbruggen.

Het is goed om te beseffen dat het om veel jaar gaat waarvoor moet worden gespaard. Ook wordt men steeds ouder. En per jaar heb je simpelweg veel geld nodig. Om een voorbeeld te geven; een benodigd bedrag van € 2.500 per maand is al € 30.000 per jaar. Daar staat niet iedereen bij stil.

Wat doe ik?

Alweer twee jaar ben ik aan het pensioenbeleggen bij Brand New Day. Dit deed ik als kleine aanvulling van € 50 per maand naast mijn baan in loondienst. Sinds januari 2022 ben ik uit loondienst en zal ik mijn eigen pensioen moeten verzorgen. Ik zal mijn inleg dan ook gaan verhogen. Het komende jaar zal ik toewerken naar een inleg van € 200 per maand.

Aanvullend pensioenbeleggen met mijn jaarruimte heeft mijn voorkeur omdat mijn geld nog vele jaren kan renderen.

En eerlijk, daarnaast vind ik het super makkelijk dat er elke maand een automatische incasso wordt afgeschreven en ik nergens naar om hoef te kijken. Easy life! Ik doe nu eigenlijk geen moeite voor iets waar ik later veel profijt van zal hebben.

Conclusie

Om als ZZP’er later fijn van je pensioen te kunnen genieten kun je het beste zo snel mogelijk actie ondernemen. Een kleine moeite nu, maar veel profijt later!

Ga jij in 2022 nog je pensioen fixen? Kijk snel op de website van Brand New Day!

Meer lezen?

Pensioenbeleggen en belastingvoordeel: hoe zit dat nou
Waarom pensioenbeleggen een interessante optie is
Pensioen, moet je daar al over nadenken?
Een passief inkomen genereren: hoe, wat en waarom? 
Voorkom deze vijf beginnersfouten als je start met ondernemen

Disclaimer: dit is geen financieel advies. Ik belegde al bij Brand New Day voordat ik met Happy Rich Millennial begon. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

2 reacties

  1. Mariet op 6 april 2022 om 20:42

    De onderwerpen waar je over schrijft zijn super handig en je belicht veel kanten van het onderwerp. Top!

    • Jessy op 10 april 2022 om 12:36

      Leuk om te horen Mariet, dankjewel!

Laat een reactie achter