Online product maken: de perfecte manier voor passief inkomen?

Het verkopen van een online product is een veelgenoemde manier voor het genereren van passief inkomen. Wat zijn de mogelijkheden en wat komt er bij kijken? Inmiddels verkocht ik meer dan 2000 online producten en ik vertel je graag mijn ervaringen! In deze blog deel ik wat een online product precies is en geef ik je tips over hoe je dit kunt gebruiken als passief inkomen.

Online product ideeën

Er zijn allerlei online producten geschikt om te maken en verkopen. Wat vind je leuk en waar ben je goed in? Op financieel gebied heb je bijvoorbeeld Excel bestanden, spreadsheets, huishoudboekjes en templates als mogelijkheden. Als ik wat betere design skills had gehad was ik absoluut gegaan voor het maken van printables of het verkopen van prints. Of, als ik betere IT skills had gehad was ik gegaan voor het ontwerpen van een websitethema of software gerelateerd product.

Online product ideeën:

 • Ebooks
 • Templates
 • Printables
 • Excel/Google spreadsheets
 • Cursussen
 • Prints
 • Social media bundles, denk aan Instagram of Pinterest bundles (sjablonen voor bijvoorbeeld Instagram stories)
 • Masterclasses
 • Foto presets (instellingen om foto’s te bewerken)
 • Stock foto’s

Ik besloot mijn Fix Your Finance sheet te creëren, welke ik verkoop voor € 17 op mijn blog en Instagram. In het uitdenken, maken, testen en aanpassen van deze sheet zitten veel uren. Naast het maken van het product zelf zijn er nog veel bijkomende zaken om het product daadwerkelijk te kunnen verkopen.

online product

Update 2023: intussen verkocht ik er al meer dan 500! Ik deel veer over het verkopen van online producten en ondernemen op mijn Instagram. Volg je me daar al?

Daarnaast verkoop ik de online cursus ‘Kickstart Your Business‘ om te starten met online ondernemen. Ik schreef een aparte blog over het maken en verkopen van een online cursus. De informatie hieronder is ook relevant voor het verkopen van een cursus. Als laatste verkoop ik ook nog online producten op Etsy.

Online product verkopen

Om te verkopen heb je klanten nodig. Op je website, Instagram, YouTube kanaal, of waar je dan ook actief bent. Zonder bezoekers geen verkoop! Mocht je nog geen klanten of platform hebben is het ook mogelijk een bestaand platform te gebruiken, zoals Etsy. Je betaalt hier wel best veel commissie over je verkopen. Er bestaan allerlei platforms voor de verkoop van verschillende soorten producten. Zo kun je studie samenvattingen verkopen op Stuvia, je cursus kun je verkopen op een website zoals Skillshare.

Naast klanten moet het product er verkoopbaar uitzien. Je hebt dus visuals nodig om toch een beeld te kunnen geven van het product. Mensen zijn nou eenmaal visueel ingesteld. Alle visuals maak ik op Canva. Naast het creëren van het product zelf, was ik uiteindelijk lang met dit soort ‘randzaken’ bezig.

Salespagina

Naast het maken van een product heb je een platform/website/webshop nodig en een salespagina. Je wilt een aantrekkelijke salespagina maken met ook visuals van het product erbij. Misschien zelfs een video? Ook kun je Instagram gebruiken om het product goed te laten zien.

Naast een aantrekkelijke salespagina is het vooral belangrijk dat het hier duidelijk is welk resultaat de koper krijgt door het gebruik van het product. Welk probleem lost het op? Wat levert het je op?

Schep duidelijke verwachtingen op de salespagina. Ik ontving vaak dezelfde vragen dus heb ik deze in een FAQ gezet. Uiteindelijk heb ik liever dat iemand het product besluit niet te kopen vanwege de informatie, dan dat diegene achteraf is teleurgesteld.

Automatiseren met betaalsysteem

Het idee van passief inkomen is dat alles volledig automatisch gaat. Het grote voordeel van een online product is dat je niks te maken hebt met een voorraad of het fysiek opsturen van een product. Je kan dus echt een volledig passief inkomen creëren. Naast gemak scheelt dit uiteraard ook in kosten.

Ik heb een volledig geautomatiseerd systeem om mijn product passief te kunnen verkopen.

Het systeem voor de klant ziet er zo uit:

 1. Klant koopt product via knop op salespagina op mijn website
 2. Klant komt op mijn webshop pagina terecht (WooCommerce)
 3. Klant betaalt
 4. Klant ontvangt een mail met de factuur en een mail vanuit van mijn Academy/webshop via ConvertKit met daarin het online product én een link naar de instructievideo

Het systeem aan mijn kant:

 • De betaling van de klant gaat via Mollie. Mollie maakt de betaling naar mij over en houdt een kleine fee in.
 • De betaling en factuur zijn gelinkt aan mijn Moneybird account (boekhouden).

Zoals je ziet is dit systeem volledig passief. Ik kan oneindig veel bestanden verkopen en alles gebeurt automatisch.

Het kost wat tijd en geld om het systeem op te zetten. Maar, nu ik dit allemaal heb hoef ik dit voor mijn volgende product niet meer te maken.

online product

Online product prijs

De prijs bepalen, altijd lastig! Houd er rekening mee of je prijs inclusief of exclusief BTW is en wat er voor jou overblijft. Los van de BTW die eraf gaat, gaat er bij mij ook nog een klein bedrag van Mollie af.

Om een voorbeeld te geven, van mijn sheet van € 17 hou ik exclusief BTW € 14,05 over. Mollie houdt € 0,29 in. Afhankelijk of je een bestaand platform gebruikt voor bijvoorbeeld het verkopen van je product, gaat er ook nog commissie van af. Dan begrijp je meteen waarom ik niet voor een offline product zou kiezen voor een product in deze lage prijsklasse. Als ik ook nog verpakkingskosten en verzendkosten zou moeten verrekenen in mijn prijs kan het zijn dat potentiële klanten dit te duur vinden. Het is overigens zeer waarschijnlijk dat ik binnenkort mijn prijs van de sheet ga verhogen.

Tips voor het maken van een online product

 • Onderzoek of er vraag is naar jouw product, bijvoorbeeld op Instagram.
 • Laat je product testen door een gebruiker voordat je begint met verkopen.
 • Voor elk product, digitaal of niet, is de volgende vraag belangrijk: wat voor probleem lost dit product op?
 • Zorg dat het product zonder jouw hulp gebruikt kan worden, dus schrijf een instructie of maak een instructievideo. Zo komen er zo weinig mogelijk vragen bij jou terecht. Hoe minder werk, hoe meer passief.
 • Verzamel reviews om te kunnen promoten en verbeteren.
 • Bereken wat je van de verkooprijs overhoudt na commissie en andere zaken. Zet eventueel de prijs hoger in mocht je van plan zijn korting te geven.

Podcast online producten verkopen

In deze podcastaflevering behandel ik de volgende vragen:

 • Heeft een klein product verkopen zin?
 • Hoe passief is het verkopen van een online product?
 • Hoeveel hou ik over aan de verkoop?
 • Hoe verkoop je een online product?

Ook vertel ik je over mijn proces. Ik heb namelijk meerdere keren op het punt gestaan om te stoppen met de online producten omdat ik niks verkocht. Het maken en verkopen van een online product is vaak een lang proces van testen en verbeteren. Daarnaast is het belangrijk om van tevoren na te denken over het resultaat dat het product oplevert voor de koper. Welk probleem lost het op? Welk resultaat krijgt diegene na gebruik van het product? Dit is het startpunt voor het ontwikkelen van het product.

Conclusie

Het creëren van een online product kost veel tijd. Naast het uitdenken en creëren van het product zijn er nog andere zaken die erbij komen kijken, zoals een betaalsysteem maar ook een salespagina, visuals en natuurlijk potentiële klanten. Ook kun je kiezen voor een bestaand platform om je product op te verkopen. Je zult begrijpen dat je producten met een lagere prijs op een grotere schaal moet verkopen om er echt wat mee te verdienen. Als je het systeem goed opzet is de verkoop volledig passief en hoef je niks meer te doen.

Download hier mijn gratis gids met 10 tips om te starten met ondernemen!

Meer lezen?

Passief inkomen met het maken van een online cursus
Een passief inkomen genereren met crypto: 3 x zo doe je dat
Een passief inkomen genereren met dividendaandelen en ETF’s
Voorkom deze vijf beginnersfouten als je start met ondernemen

Laat een reactie achter