Beleggen bij Brand New Day: review en ervaring in 2022

Alweer ruim twee jaar beleg ik voor mijn pensioen bij Brand New Day. Naast pensioenbeleggen biedt deze bank veel andere mogelijkheden, zoals een vrij opneembare beleggersrekening. Hoe bevalt Brand New Day, wat zijn de kosten en de voor- en nadelen? Hoogste tijd om een review te schrijven over Brand New Day in 2022.

Brand New Day is opgericht in 2010 door de oprichters van Binckbank en is van origine een pensioenbank. Deze bank is volledig online en is naar eigen zeggen een prijsvechter die ouderwets hard rent voor de klanten. Je kunt bij Brand New Day een vrij opneembare beleggersrekening openen, maar bijvoorbeeld ook een pensioenrekening of ZZP rekening.

Beleggen in fondsen

Bij Brand New Day beleg je in indexfondsen. Dit kunnen zowel aandelenfondsen of obligatiefondsen zijn. In een aandelenfonds zitten duizenden aandelen van allerlei bedrijven. Eigenlijk beleg je in één keer in verschillende sectoren en regio’s. Een groot voordeel hiervan is brede en vaak wereldwijde spreiding, waardoor je een lager risico loopt. Je geld wordt dus eigenlijk verdeeld over kleine beetjes van de verschillende aandelen van bedrijven die in het fonds zitten.

Deze manier van beleggen is erg geschikt als je niet zelf actief met je beleggingen bezig wilt zijn en een lange termijn doel voor ogen hebt. Dit wordt ook wel passief beleggen genoemd. Met de beleggingsstrategie van Brand New Day volg je passief de markt. Het gemiddelde historische rendement van de aandelenportefeuille bij Brand New Day is op dit moment 9.32% per jaar (maart, 2022). Hup, automatische incasso instellen naar de beleggersrekening en klaar. Brand New Day belegt je geld volgens de modelportefeuille die je hebt gekozen.

beleggen brand new day
Hier zie een gedeelte van het dashboard.

Je kunt zelf de risicoverdeling aanpassen door een modelportefeuille te kiezen. Er zijn verschillende modellen mogelijk; van zeer defensief tot zeer offensief. Je kiest dan de verdeling tussen aandelen en obligaties. Zoals je ziet op de afbeelding heb ik een offensief (risicovol) model gekozen. Mijn keuzes en redeneringen licht ik later nog toe. Je kunt de gekozen vorm altijd kosteloos aanpassen.

Naast de optie om te beleggen in een van de vijf modelportefeuilles kun je ook zelf de fondsen kiezen, dit hoeft niet. Hieronder zie je een voorbeeld van de fondsen in de pensioenrekening. Er zijn ook allerlei andere fondsen beschikbaar.

Risicoverdeling / automatische risicoafbouw 

Beleggen brand new day
Hier zie je hoe je fondsen uit kunt kiezen.

Kosten Brand New Day

Kosten zijn een belangrijk onderdeel van beleggen, omdat deze van grote invloed zijn op je rendement op termijn. De informatie over de kosten is duidelijk en transparant weergegeven. Je hoeft dus niet bang te zijn voor ‘de kleine lettertjes’. In het dashboard vind je ook een duidelijk overzicht van gemaakte kosten.

Vrij opneembare beleggersrekening

Het openen van een vrij opneembare beleggersrekening is gratis. Daarnaast betaal je geen transactiekosten. Zowel het kopen als verkopen van beleggingen is gratis. Als je kiest voor het modelbeleggen betaal je 0,34% servicekosten per jaar en 0,15-0,17% aan fondskosten. Indien je kiest voor vrije fondskeuze bedragen de fondskosten 0,44%.

Pensioenrekening-beleggen

Voor het openen van een pensioenrekening bij Brand New Day betaal je eenmalige afsluitkosten van € 45. Verder betaal je beheerskosten en stortingskosten. De stortingskosten bedragen 0,50% per storting. Mocht je bijvoorbeeld € 1000 storten dan betaal je hier eenmalig € 5 euro voor. Daarnaast betaal je 0,44% servicekosten per jaar en 0,15-0,17% fondskosten.

Op de pensioenrekeningen van Brand New Day mag je niet onbeperkt inleggen. Hoeveel je jaarlijks in mag leggen is afhankelijk van je jaarruimte. Benutte jaarruimte mag je bij de eerstvolgende belastingaangifte aftrekken in box 1. Over je inleg krijg je dus een flink deel van de inleg terug. Daar staat wel tegenover dat je pensioenrekening is geblokkeerd tot je AOW. Het voordeel is dat je geld gegarandeerd voldoende de tijd krijgt om flink te groeien vanwege het samengestelde rendement.

Meer weten over pensioenbeleggen? Zie mijn suggesties onderaan deze blog.

Service

Brand New Day heeft een goede klantenservice. Je wordt snel geholpen en je vragen worden snel beantwoord. Zo testte ik voor dit artikel de chatfunctie en kreeg ik binnen een minuut antwoord op mijn vraag. Je kunt ook bellen of mailen.

Brand New Day Veiligheid

Brand New Day maakt gebruik van een paraplufonds constructie. Dit houdt in dat het belegde vermogen is ondergebracht onder aparte juridische entiteit, namelijk: Stichting Klantvermogen Brand New Day. Hierdoor kan er bij  eventueel faillissement geen aanspraak worden gemaakt op je  belegde vermogen. Mocht Brand New Day failliet gaan dan vallen je beleggingen buiten de bezittingen van Brand New Day en zal je deze terug krijgen. Een bank of beleggingsonderneming is namelijk verplicht jouw vermogen van hun eigen vermogen te scheiden. 

Depositogarantiestelsel

Brand New Day heeft een bankvergunning van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Spaargeld en onbelegde cashposities vallen onder het depositogarantiestelsel. Onbelegde waarden zijn bijvoorbeeld aangehouden cash posities waar je nog geen beleggingen van hebt gekocht. Het depositogarantiestelsel biedt bescherming voor de bovengenoemde tegoeden mocht Brand New Day failliet gaan. Per rekeninghouder en per bank krijg je maximaal € 100.000 vergoed. Dit stelsel geldt niet voor beleggingen.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Strak en overzichtelijk dashboard met beleggingen en rendement.
 • Makkelijk een rekening te openen.
 • Duidelijke en transparante informatie over de kosten.
 • Snelle hulp van de klantenservice.
 • Lage kosten vergeleken met andere partijen, vooral wat betreft de vrij opneembare beleggersrekening.
 • Gemak: automatisch en passief beleggen zonder er naar om te kijken.
 • Je bent niet verplicht in te leggen. De automatische incasso kan je tijdelijk stop zetten, aan deze en aan andere wijzigingen zitten geen kosten verbonden.
 • Automatisch herbalanceren en automatisch risicoafbouw.
 • Je belegt in topfondsen Vanguard en Northern Trust.
 • Dividentefficiente fondsen, deze leveren op de lange termijn circa 0,5% extra rendement op.

Nadelen

 • Je kan geen losse aandelen kopen, alleen beleggen in indexfondsen.
 • Het aanpassen van je instellingen heeft een verwerkingstijd. Mocht je toch geld op willen nemen duurt dit even voordat je het geld op je rekening hebt.
 • In het geval van de pensioenrekening betaal je om een rekening te kunnen openen.

  Voor/nadeel:
 • Geen app beschikbaar: voor mij is dit gunstig omdat ik dan niet aldoor mijn portfolio check. Ik kan me voorstellen dat dit voor sommigen een nadeel is. Er komt overigens binnenkort wel een app aan!

Wat doe ik?

Alweer twee jaar ben ik aan het pensioen beleggen bij Brand New Day. Ik belegde hier zelfs al voordat ik begon met Happy Rich Millennial. In begin deed ik dit om van mijn jaarruimte gebruik te maken om zo mijn pensioentekort aan te vullen. Nu ik recent uit loondienst ben gegaan ben ik geleidelijk mijn inleg aan het verhogen om zo toch een pensioen op te bouwen. Ik heb namelijk geen werkgever die dit voor me doet. Belangrijk om dit dus zelf te regelen! Momenteel heb ik een offensief risicoprofiel waarvan ik op lange termijn het risico zal laten afbouwen met behulp van automatische risicoafbouw. Je kunt kiezen om automatisch risico af te bouwen. Dit betekent dat naarmate je dichterbij je einddatum komt, er automatisch minder risicovol belegd wordt.

Beleggen Brand New Dat
Hier zie je de optie automatische risicoafbouw

Brand New Day review

Ik ben fan van Brand New Day. Het werkt makkelijk, duidelijk en gaat eigenlijk vanzelf. Vooral de vrij opneembare beleggersrekening heeft lage kosten. Perfect voor passieve beleggers die er geen omkijken naar willen hebben. Wil je meer actief met je beleggingen aan de slag en bijvoorbeeld losse aandelen kopen, dan kun je beter een andere broker of bank zoeken. Voor mij is Brand New Day een prima partij om met vertrouwen mijn pensioen op te bouwen.

Meer weten? Neem een kijkje op de website van Brand New Day!

Meer lezen?

Geld sparen of beleggen? Zo weet je wat voor jou de beste keuze is
Beginnen met beleggen? Met deze acht tips maak je een knallende start
4 redenen waarom je nu al over je pensioen na moet denken

Disclaimer: deze blog bevat een affiliate link. Dit kost je niks, het helpt alleen mij een beetje. Ik belegde al bij Brand New Day voordat ik Happy Rich Millennial startte en sta dus 100% achter dit platform. Ik ben geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Beleggen brengt risico’s met zich mee.

Laat een reactie achter