Hoe weet ik welke crypto ik moet kopen? Zó doe je gedegen onderzoek

Investeren in cryptovaluta wordt steeds populairder en vandaag de dag vliegen de diverse cryptomunten je om de oren. Wie besluit geld te stoppen in crypto, vraagt zich dan ook vaak af: ‘Welke crypto moet ik kopen?’ Een logische vraag en dus vertel ik in dit blog hoe je gedegen onderzoek doet naar cryptovaluta: van waar je op moet letten tot populaire cryptomunten.

Let op: dit blog geeft geen garantie op succes. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee en alle informatie die je leest in deze blog mag niet worden beschouwd als financieel advies. 

Cryptovaluta

Wie investeert in cryptomunten, investeert als het ware in digitale munteenheden. Cryptovaluta is namelijk het beste te beschrijven als ‘een wettig betaalmiddel dat bestaat uit digitaal geld waarmee op internet voor producten en diensten betaald kan worden, waarbij bij een geldtransactie gebruikgemaakt wordt van versleutelde informatie; virtueel geld’ (Van Dale, 2021). De technologie waarop cryptovaluta werkt wordt blockchain genoemd en kenmerkt zich door het gedecentraliseerde karakter. De transacties worden immers vastgelegd zonder tussenkomst van een derde partij.

Momenteel (2022) bestaan er zo’n 2000 diverse cryptomunten waarin mensen kunnen investeren. ‘Maar wat is de achterliggende gedachte achter crypto?’, hoor ik je denken. Het antwoord op die vraag is te vinden in het jaar 2008, toen de wereld in een financiële crisis zat en burgers het vertrouwen in banken verloren. Als tegenreactie daarop lanceerde Satoshi Nakamoto (wiens echte identiteit onbekend is) in 2009 het eerste blok van het Bitcoin-blockchainnetwerk zodat mensen geldtransacties goedkoper, sneller en transparanter konden uitvoeren zonder derde partij. Cryptovaluta is dan ook meer dan enkel een muntje. 

Hoewel de meeste mensen bij het horen van de term ‘crypto’ denken aan Bitcoin, zijn er nog tal van andere munten. Dit worden ook wel altcoins genoemd, afgeleid van de woorden ‘alternatief’ en ‘coin’. In principe is ‘altcoin’ een breed begrip voor alle andere cryptomunten buiten Bitcoin.

Een hype of niet?

Lange tijd was het investeren in cryptomunten iets voor nerds, maar inmiddels is het populairder dan ooit. Zo kent Nederland – blijkt uit onderzoek van Kantar Nederland – inmiddels 1,6 miljoen cryptobeleggers. En hoewel het eerste blok van het blockchainnetwerk al in 2009 werd gelanceerd, investeerde een groot deel daarvan pas in 2021. Dat jaar stapten 570.000 Nederlanders in. Sommige spreken dan ook van een heuse hype, iets nieuws dat tijdelijk de aandacht trekt, maar weinig voorstelt. Maar klopt dat wel?

Of cryptovaluta een hype is, hangt heel erg af aan wie je het vraagt. Tegenstanders van cryptocurrency geloven dat cryptovaluta te volatiel is om op langer termijn bestaansrecht te hebben. Zij spreken dan ook van een hype waarbij het een kwestie van tijd is dat de waarde van de munten tot een dieptepunt zakt. Echter denken voorstanders daar anders over. Zij geloven in het blockchainnetwerk en zijn ervan overtuigd dat de technologie over een x aantal jaar ondenkbaar is uit onze samenleving.

Ben je benieuwd wat voor-en tegenstanders zeggen over crypto en waarom zij het wel of juist niet aanraden om te investeren? Dat lees je in dit blog.

Jouw cryptostrategie

Wie besluit te investeren in crypto, maar ook in aandelen, ETF’s of goud, doet er goed aan na te gaan wat zijn of haar beleggingsdoel is. Lukraak ergens je geld in investeren wordt niet aangeraden en dus is het verstandig om een doel te bepalen en op basis daarvan een strategie te kiezen. Dit geldt ook voor het investeren in cryptomunten. Ga je voor een langetermijnstrategie of ben je van plan actief te handelen in munten?

In principe zijn er drie strategieën te onderscheiden wanneer je investeert in crypto. De strategie waarbij je munten voor langere tijd vasthoudt, wordt hodl genoemd. Met hodl – afgeleid van het Engelse woord hold, wat vasthouden betekent – wordt het langere tijd vasthouden van cryptomunten genoemd. Deze strategie wordt over het algemeen altijd gecombineerd met Dollar Cost Averaging: een strategie waarbij je het vermogen in bepaalde munten opbouwt door regelmatig – tegen verschillende waardes – extra te beleggen in crypto.

Wil je graag actief handelen in cryptovaluta, dan zul je moeten starten met het verhandelen van cryptomunten. Het doel van trading is dat je je vermogen opbouwt zonder dat je daar extra financiële middelen tegenaan moet gooien. Dit type strategie kost over het algemeen meer tijd dan hodling.

Een derde strategie die veel mensen toepassen wat betreft het investeren in cryptomunten, is de winst die ze hebben gemaakt op altcoins te investeren in Bitcoin of Ethereum. De reden dat mensen voor deze strategie kiezen is omdat Bitcoin en Ethereum – in vergelijking met andere cryptomunten – worden gezien als munten met een wat lager risico. Met deze strategie hopen mensen dan ook hun risico te verlagen.  

Welke crypto kopen

Waar moet ik opletten?

Voordat ik dieper duik in hoe je gedegen onderzoek doet naar diverse cryptomunten is het goed te vermelden dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Zo duiken er ook regelmatig zogeheten shitcoins op: munten met geen of weinig waarde en zonder direct waarneembaar doel. Om die reden is het dan ook extra belangrijk om onderzoek te doen zodat je weet welke crypto betrouwbaar is en bijdragen aan jouw doel.

Maar hoe doe je nou gedegen onderzoek naar cryptomunten? Over het algemeen zijn er een aantal pijlers waar je op moet letten voordat je investeert in een munt. Hieronder zal ik delen om welke pijlers dat gaat:

Use-case

Deze pijler wordt een van de belangrijkste pijlers genoemd en gaat over de inhoud van het project achter een bepaalde cryptomunt. Iedere cryptomunt heeft namelijk z’n eigen visie en toekomstplannen en dus is het goed om te kijken hoe betrouwbaar het project is. Biedt het een oplossing voor een probleem? Welk team zit er achter het project? Heeft het project potentie?

Technische specificaties

Naast de achterliggende gedachte van het project, is het ook goed om te kijken naar de technische specificaties van een cryptomunt. Kijk naar de whitepaper (een document met de visie en plannen van het project), het soort blockchain waar de munt op is gebouwd, maar ook naar de marketcap. De marketcap bepaalt namelijk voor een deel wat de groeipotentie én het risico van een munt is.

De market cap op gebied van crypto is = Totaal aantal huidige munten x huidige prijs

Team

Een cryptomunt is veel meer dan een digitale munteenheid en dus is het ook raadzaam om naar het team achter de cryptomunt te kijken. Zo kan het goed zijn dat het team achter een bepaalde cryptomunt al veel ervaring heeft en met andere munten heeft bewezen een betrouwbaar project te zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor het tegenovergestelde: is het een team met weinig bekende namen, hebben ze nog geen bewezen succes geboekt en communiceren ze weinig? Dan kun je je vraagtekens plaatsen bij het project.

Trends

Net als de aandelenmarkt, is ook de cryptomarkt gevoelig voor trends en dus is het goed om die in de gaten te houden. Denk daarbij aan het volgen van nieuws, maar ook het verdiepen in betrouwbare ontwikkelingen binnen de cryptowereld.

Welke crypto moet ik kopen?

Laat ik vooropstellen dat ik geen advies ga geven over welke cryptomunt je moet kopen. Sterker nog: dat ik in bepaalde cryptomunten heb geïnvesteerd, biedt geen garantie en betekent ook niet dat jij ze ook moet kopen. Wel kan ik iets zeggen over de hoeveelheid risico van bepaalde munten. Maar ook daarvoor geldt dat het investeren in crypto nooit zonder risico is.

Munten met relatief weinig risico

Bitcoin (BTC) is de meest populaire cryptomunt die er is en tevens de eerste.

Redenen om te investeren in Bitcoin zijn:

 • Bitcoin is schaars, er zullen er nooit meer dan 21 miljoen zijn.
 • Bitcoin bestaat al heel lang en heeft bewezen betrouwbaar te zijn.
 • Bitcoin heeft een immens blockchainnetwerk en kan daarmee gezien worden als veilig.
 • Bitcoin wordt door grote bedrijven als Microsoft, Amazon en Burger King gezien als geldig betaalmiddel.

Redenen om niet te investeren in Bitcoin zijn:

 • Bitcoin verbruikt relatief veel energie en is daarmee niet duurzaam.
 • Bitcoin is net als andere cryptomunten ook nog steeds in ontwikkeling.

Ethereum (ETH) is na Bitcoin de meest populaire cryptomunt en heeft veel overeenkomsten met BTC, maar is nog iets uitgebreider. Redenen om te investeren in Ethereum zijn:

 • Ethereum bestaat al heel lang en heeft bewezen betrouwbaar te zijn.
 • Ethereum kan meer en snellere transacties aan dan Bitcoin.
 • Ethereum geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om gedecentraliseerde apps te maken (zoals diensten en games).

Redenen om niet te investeren in Ethereum zijn:

 • Ethereum is net als andere cryptomunten ook nog steeds in ontwikkeling.
welke crypto kopen

Munten met middelgroot risico

Cardano (ADA) wordt gezien als een concurrent van Ethereum en heeft als doel om het voor consumenten over de hele wereld mogelijk te maken financiële applicaties te gebruiken.

Redenen om te investeren in Cardano zijn:

 • Cardano houdt rekening met regelgeving omtrent crypto in diverse landen.
 • Cardano wordt gezien als een munt dat een betrouwbaar en standvastig plan voor aankomend jaar (2022) heeft.

Redenen om niet te investeren in Cardano zijn:

 • Cardano staat bekend als een munt met trage en dure transacties.
 • Cardano is net als andere cryptomunten ook nog steeds in ontwikkeling.

Solana (SOL) is een relatief nieuwe cryptomunt, gelanceerd in 2021, en is een platform voor decentrale applicaties.

Redenen om te investeren in Solana zijn:

 • Solana beschikt over een eigen decentrale beurs.
 • Solana heeft een grote capaciteit en lage transactiekosten.

Redenen om niet te investeren in Solana zijn:

 • Solana is net als andere cryptomunten ook nog steeds in ontwikkeling.

Ripple (XRP) maakt snelle en goedkope betalingen via een gedecentraliseerd platform mogelijk.        

Redenen om te investeren in Ripple zijn:

 • Ripple werkt samen met financiële instelling en vervangt dus geen oude betaalsystemen.
 • Ripple staat bekend als een munt met snelle en goedkope transacties.
 • Ripple wil het probleem van huidige betaalsystemen aanpakken door het aanbieden van hun technologie.

Redenen om niet te investeren in Ripple zijn:

 • Ripple werd in 2020 aangeklaagd door de financiële waakhond van de VS, SEC
 • Ripple heeft een grote machtspositie omdat het bedrijf zelf 70 % van hun munten in handen heeft.
 • Ripple is net als andere cryptomunten ook nog steeds in ontwikkeling.

Munten met hoog risico

Relatief nieuwe en/of kleine cryptoprojecten waar nog weinig geld in zit worden gezien als cryptomunten met een hoog risico.

Crypto ETF

Een andere manier om te investeren in crypto, zonder dat je daadwerkelijk munten koopt, is het beleggen in crypto ETF. Wanneer je investeert in deze indextracker, dan zet je in op een fonds, dat de koers van een activa volgt, in dit geval Bitcoin of andere crypto. Deze manier van investeren wordt gezien als een relatief veilige manier, omdat het gaat om indirect beleggen waardoor je de risico’s beperkt. 

Wil je meer weten over beleggen in crypto ETF? In dit blog lees je er alles over. 

Wat doe ik?

Ik investeer – naast ETF’s, aandelen, ETC’s en fysiek goud – ook in cryptomunten en crypto ETF’s. Ik bezit allerlei munten, van Bitcoin en Ethereum tot kleinere munten als Illivium en heb ik meerdere munten, zoals Decentraland en Sandbox, gelinkt aan de Metaverse. Dit zijn twee overzichtelijke crypto brokers. Naast het feit dat ik crypto een goede belegging vind, geloof ik absoluut in de toekomst en de visie van crypto.

Mijn cryptoportefeuille heb ik samengesteld op basis van mijn beleggingsdoel: lange termijn beleggen. Ik kijk daarbij naar het verwachte rendement op de lange termijn. Ik verkoop mijn cryptomunten over het algemeen niet en houd ze dus voor langere tijd vast (hodl).

Conclusie

Investeren in crypto is niet zonder risico’s en dus ben je gebaat bij gedegen onderzoek naar diverse munten. Aan de hand van diverse pijlers kun je een goede indruk krijgen van een cryptomunt en nagaan welke groeipotentie de cryptomunt heeft. Uiteraard betekent gedegen onderzoek niet gelijk gegarandeerd succes. Wel kun je door je te verdiepen in diverse munten de risico’s beperken en je beleggingen spreiden zodat je risico verlaagd. 

Wil je weten welke stappen je moet doorlopen om tot je eerste aankoop van een cryptomunt te komen? In dit blog vind je een stappenplan. 

Meer lezen?

Is crypto betrouwbaar en hoe investeer en bewaar je je munten veilig?
Een passief inkomen genereren met crypto: 3 x zo doe je dat
Beleggen in een crypto ETF: wat is het en hoe werkt het?

Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken.

Laat een reactie achter