Passief inkomen en belasting: hoe zit het en waar moet je rekening mee houden?

Van Box 1 tot 3 tot blauwe brieven op de mat: belasting is voor heel wat mensen hogere wiskunde. Al helemaal als je naast je actief inkomen in loondienst óf als zzp’er ook nog passief inkomen hebt. Mocht je graag alles willen weten over passief inkomen en belasting, blijf dan vooral hangen. In dit blog vertel ik namelijk hoe het zit en waar je rekening mee moet houden.

Passief inkomen

Het is allereerst belangrijk om helder te krijgen wat passief inkomen nou precies is. Er is namelijk nogal wat verwarring over de definitie van het passief inkomen. Want is een online cursus – waar je heel veel tijd in hebt gestopt – nou een passief inkomen of niet? Om een duidelijke lijn te trekken, ga ik in dit blog uit van de volgende definitie: ‘Passief inkomen is een geldstroom waarvoor je niet direct hoeft te werken.’ Het is dus een inkomen dat je verdient zonder ervoor te werken. 

De meeste mensen – of je nu in loondienst werkt of als zzp’er – zien hun passieve inkomstenstroom dan ook als een extra inkomstenbron. Daarbij gaat het om inkomsten uit bijvoorbeeld een online cursus, affiliate inkomsten vanuit je blog of website of beleggingen waar je daadwerkelijk inkomsten uit krijgt. In sommige gevallen hanteren mensen hun passief inkomstenstroom als hun hoofdinkomen. 

Benieuwd hoe je een passief inkomen kunt genereren? Ik schreef een blog over hoe je passief inkomen verdient met crypto, hoe je met een online cursus een passief inkomen genereert en hoe je passief geld maakt met een online product. Ook schreef ik over passief inkomen met dividendaandelen.

Disclaimer

Het woord ‘passief’ in het begrip ‘passief inkomen’ vereist een disclaimer. Passief inkomen vereist namelijk wel degelijk tijd en energie. Je moet immers eerst een aantal handelingen uitvoeren voordat je daadwerkelijk kunt starten met het verdienen van een passief inkomen. Wel is het zo dat je – wanneer je de juiste stappen hebt doorlopen – je niet meer hoeft te werken voor het geld wat je dan genereert. Het meeste werk zit ‘m immers in het opzetten van het passieve inkomen. Ook goed om te weten: een passief inkomen genereren is niet gratis en vereist tijd.

Passief inkomen en belasting

Nu we helder hebben wat in dit blog wordt verstaan onder passief inkomen, is het tijd om de Belastingdienst erbij te halen. Want moet je alle inkomsten die je passief verdient nou opgeven? Het antwoord op die vraag is: ja. Passief inkomen is ook inkomen en moet je dus opgeven bij de belastingdienst. Maar… Geef je het dan op in Box 1, Box 2 of Box 3? Het antwoord daarop is niet zo simpel als je misschien hoopt. Er moet namelijk een onderscheid gemaakt worden tussen al het passieve inkomen buiten sparen en beleggen om én passief inkomen uit sparen en beleggen, ofwel vermogen. De manier waarop dit belast wordt is namelijk anders.

Passief inkomen buiten vermogen om

Alle passief inkomensstromen die je niet uit beleggingen hebt, vallen onder inkomen en dien je dus op te geven in Box 1 ‘Belastbaar inkomen uit werk en woning’. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld de verkoop van een online product of online cursus. Het belastingtarief voor inkomen uit werk en woning is een oplopend tarief. In deze Box betaal je belasting over je inkomen uit werk. Daaronder valt ook passief inkomen. Echter is de manier hoe je je passieve inkomsten opgeeft bij de Belastingdienst afhankelijk van of je een ondernemer bent of niet. 

Ondernemer

Ben je ondernemer en verkoop je bijvoorbeeld – net als ik – een online cursus en run je een blog waarmee je inkomsten krijgt uit affiliate linkjes? Dan kun je de passieve inkomsten daaruit optellen bij de winst van je bedrijf. Daar betaal je immers inkomstenbelasting over en die geef je dan ook gewoon op bij zowel de btw aangiftes als de inkomstenbelasting (Box 1). Je maakt immers meer omzet en dus dien je daar ook meer belasting over te betalen.

Heb je, eventueel samen met een fiscale partner, een aanmerkelijk belang in een vennootschap of coöperatie en verdien je passief inkomen? Dan kan het zijn dat je je winst moet opgeven in Box 2 ‘Belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang’. Er is sprake van een aanmerkelijk belang als je ten minste 5 % van het aandelenkapitaal van een vennootschap of coöperatie bezit. 

Loondienst

Werk je in loondienst en heb je bijvoorbeeld een blog waarmee je door middel van affiliate links inkomen genereert? Dan mag je geen facturen maken, maar geef je je extra inkomen op onder ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’ (Box 1). Echter kan het raadzaam zijn te checken of de Belastingdienst jou ziet als ondernemer of niet. Dit hangt onder meer af van de winst die je maakt en de hoeveelheid tijd die stopt in je bedrijf. Mocht je volgens de Belastingdienst een ondernemer zijn, dan dien je je te moeten inschrijven bij de KVK en je passieve inkomsten op te geven bij de inkomsten van je bedrijf. 

Benieuwd of de Belastingdienst jou ziet als ondernemer? Dat kun je hier checken.

Passief inkomen uit vermogen

Het jaarlijkse rendement of dividend dat je door je vermogen hebt opgebouwd, kun je gebruiken als aanvulling op je inkomsten. En of je nu investeert in cryptovaluta en daar een passief inkomen mee genereert of belegt in aandelen en daarmee een passief inkomen genereert: ook alle passief inkomen uit sparen en/of beleggen dien je op te geven bij de Belastingdienst. Alle beleggingen die je hebt worden namelijk gezien als vermogen, dat wordt belast in Box 3 en geef je jaarlijks op bij de inkomstenbelasting.

Het fijne van Box 3 is dat een deel van je vermogen – dus ook het rendement of dividend wat je daarmee hebt opgebouwd – is vrijgesteld van belasting. Anno 2022 is het heffingsvrije vermogen zonder fiscale partner €50.650 en met fiscale partner €101.300. Is jouw vermogen boven dat bedrag? Dan moet je vermogensbelasting betalen en geef je de waarde van je beleggingen – je hanteert altijd de waarde op 1 januari – een keer per jaar op bij de inkomstenbelasting. Beleggingen die je hebt staan bij grote brokers zijn vaak al voor je ingevuld, maar dit geldt niet voor beleggingen in bijvoorbeeld goud of cryptocurrency. Die moet je zelf opgeven en dus is het raadzaam om op 1 januari van al je beleggingen screenshots te maken. 

Let op: je dient altijd je vermogen op te geven, ook als het enkel heffingsvrij vermogen is. Hetzelfde geldt voor andere waardevolle bezittingen. Ook die moet je opgeven in Box 3.  

Uitzonderingen

Handel je actief in aandelen en cryptomunten? Dan is er een kans dat de Belastingdienst je verplicht om je inkomsten op te geven in Box 1. Echter heeft de Staatssecretaris van Financiën in een verslag van een schriftelijk overleg 2018 laten weten dat dat enkel in uitzonderlijke gevallen is. Mocht dat wellicht het geval zijn, dan zal de Belastingdienst aan de hand van diverse feiten en omstandigheden oordelen. 

Verhuur je een huis, verkoop je via Marktplaats of krijg je een vrijwilligersvergoeding? Dan verschilt het per situatie of je (eventuele) inkomsten moet opgeven bij de Belasting en op welke manier je dat doet. Het wordt dan ook aangeraden om contact met de Belastingdienst op te nemen of meer informatie te verzamelen over jouw situatie en wat je te doen staat. 

Via deze link lees je meer over hoe en wanneer je aangifte moet doen over de inkomsten uit de verhuur van een woning. 

Via deze link lees je meer over hoe en wanneer je aangifte moet doen over de inkomsten uit bijvoorbeeld interneteconomie (verkoop van producten via Marktplaats etc.). 

Via deze link lees je meer over hoe en wanneer je aangifte moet doen over een vrijwilligersvergoeding. 

Dividend

Het is ook goed om rekening te houden met het eventueel ontvangen van dividend. Over het algemeen wordt het dividend dat je dient te ontvangen door een broker, door de broker zelf gebruikt op direct opnieuw te investeren. Mocht dat niet het geval zijn en je wel dividend ontvangen, dan moet je niet vergeten deze ook op te geven in Box 3. In de meeste gevallen kun je ingehouden dividendbelasting terugvragen bij de aangifte van de inkomstenbelasting. 

Lees hier mijn andere blog over beleggen in dividenaandelen

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat je al je passieve inkomsten nagenoeg altijd moet opgeven bij de Belastingdienst. Wel is de manier waarop je je passieve inkomsten moet opgeven anders en verschilt dat niet alleen of je een ondernemer bent of niet, maar ook of het gaat om passief inkomen uit vermogen of passief inkomen buiten vermogen om. Het is dan ook raadzaam om goed in de materie te duiken voordat je je belastingaangifte doet. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan een belastingadviseur en/of boekhouder in die je kan adviseren. 

Meer lezen?

Een online product maken: de perfecte manier voor passief inkomen?
Beleggen en belasting, hoe zit dat? Vermogensbelasting box 3
Beleggen met weinig geld? Het is mogelijk en wel op deze manieren

Laat een reactie achter