Beleggen in onzekere tijden: is het verstandig en waar moet je rekening mee houden?

Torenhoge inflatie, oorlog in Oekraïne en de gevolgen van de coronapandemie: het zijn onzekere tijden in de wereld. Ook op de financiële markten is het roerig en dus vragen veel mensen zich af hoe het zit met beleggen in onzekere tijden. Is het verstandig om te doen? En als je besluit geld te investeren, waar moet je dan rekening mee houden?

In dit blog lees je alles over beleggen in onzekere tijden en waarom het – mits je de juiste strategie hebt – niet enkel onverstandig hoeft te zijn om juist nu te investeren.

Beleggen in onzekere tijden

Dat het momenteel – juli 2022 – roerige tijden zijn, ook op de financiële markten, is uiteraard niet zonder reden. Diverse grote ontwikkelingen in de wereld zorgen ervoor dat koersen dalen, consumenten het vertrouwen verliezen en banken op de rem trappen. Voordat we dieper ingaan op wat al die ontwikkelingen voor jou als (beginnende) belegger betekenen, is het eerst goed om helder te krijgen hoe het kan dat we nu in onzekere tijden verkeren. 

Hevige inflatie en de coronapandemie

Toen begin 2020 de coronapandemie uitbrak, volgde al gauw hevige inflatie. Maatregelen zoals een lockdown hadden een negatief effect op de vraag naar producten. Nu die regels wereldwijd minder gelden, hebben mensen meer dan ooit behoefte aan het kopen van spullen. Mede daardoor stijgen de prijzen en daalt de koopkracht. Het economische herstel gaat dus, in deze situatie, gepaard met stijgende inflatie. Ook de tekorten van bepaalde producten en leveringsproblemen van zowel producten als grondstoffen – ook door de oorlog in Oekraïne – zijn momenteel redenen voor de hoge inflatie. 

Ook de stijgende energieprijzen zijn van invloed op de inflatie van 2022. Zo wordt meer dan de helft van de inflatie van dit jaar bepaald door de stijgende energieprijzen.  In mei van dit jaar was energie 105 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dit 136 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De reden dat de energieprijzen de pan uit stijgen, is voornamelijk vanwege problemen met leveringen en de gestegen grondstofprijzen.

Wil je weten wat de hevige inflatie voor jou betekent? Je leest het in dit blog

Oorlog in Oekraïne

De onzekere tijden waarover momenteel gesproken wordt, doelen ook op de oorlog in Oekraïne. De energieprijzen rijzen – vanwege tekorten en diverse sancties tegen Russische energiebedrijven – de pan uit waardoor er sprake is van torenhoge inflatie (zie vorige ‘Hevige inflatie’). Ook het vertrouwen van de consument in de wereld daalt vanwege de oorlog. De verschrikkelijke situatie in Oekraïne maakt dat mensen voorzichtiger omgaan met hun geld en dus ook minder snel bereid zijn om te investeren in aandelen, obligaties en noem maar op. Zo blijkt uit cijfers van het CBS dat het consumentenvertrouwen nog nooit zo laag is geweest als in april van dit jaar; namelijk -48.  

Banken trappen op de rem

Als reactie op de hevige inflatie in deze onzekere tijden, trappen steeds meer banken hard op de rem. Zo verhogen diverse banken wereldwijd hun spaarrentes zodat het voor consumenten duurder wordt om geld te lenen en ze dus minder geld spenderen. Het logische gevolg daarvan is dat de vraag naar diensten en producten dus afneemt waardoor prijzen minder hard stijgen en inflatie afneemt. Deze ingrijpende maatregel zorgt er bij consumenten weer voor dat de onzekere tijden van nu worden bevestigd. 

Is het nu het goede moment om te beleggen?

Dat het onzekere tijden zijn, moge nu wel duidelijk zijn. Een logische vraag van veel consumenten is dan ook: ‘Is het wel verstandig om nu te investeren en wat is dan het goede moment om te beleggen?’ 

De voornaamste reden dat voorstanders onzekere tijden als hét moment zien om te beleggen is vanwege de relatief lage koersen die het interessant maken om nu te investeren. Uiteraard hebben deze voorstanders het geloof dat de koersen uiteindelijk weer stijgen waardoor ze een hoog rendement kunnen behalen.

Er zijn namelijk altijd ups en downs op de markt. Dat is historisch gezien altijd het geval, zelfs na een crisis. Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat ETF’s historisch gezien op de lange termijn rond de 6% rendement per jaar opleveren. Die slechte maand maakt dus niet zo veel uit. Zelf beleg ik voor over 10, 20 jaar en het pensioenbeleggen natuurlijk voor ‘later’.

Kijk dus niet alleen naar de dag, maar kijk ook naar de grafieken van 3 maanden, een jaar of langer. Dit noem je uitzoomen. ZO zie je op bovenstaande afbeelding dat ten opzichte van 2016 de huidige koers nog steeds hoog staat.

Hier moet dan ook de kanttekening bij geplaatst worden dat garantie in de beleggingswereld niet bestaat. Als je besluit te investeren in onzekere tijden, en tegen een relatief lage prijs aandelen en of crypto’s koopt, betekent dat niet automatisch dat je veel rendement behaalt.

Beleggen in onzekere tijden: past het bij jou?

Of beleggen in onzekere tijden bij jou past, heeft dus onder meer te maken met hoe jij in de markt staat. Sluit je je meer aan bij de voorstanders van beleggen in onzekere tijden of juist voor bij de tegenstanders? Uiteraard is dat aan jou. Je visie op beleggen is dan ook heel belangrijk bij het overwegen nu beleggen voor jou het goede moment is. Los van je visie, is het ook goed om te kijken naar je beleggingshorizon en beleggingsdoel. 

Los van je gevoel, zijn er natuurlijk ook logische redenen waarom het wel of juist niet verstandig is om te beleggen in onzekere tijden. Zo bepaal je het goede moment om te investeren onder meer op basis van de beleggingshorizon en je doel. 

De beleggingshorizon

Wie overweegt om in deze tijden te starten met beleggen – of dat al doet en meer wil investeren – doet er goed aan te kijken naar de beleggingshorizon. Met de beleggingshorizon wordt de periode bedoeld waarin je belegt. De reden dat dit van cruciaal belang is, omdat over het algemeen geldt dat hoe langer je de tijd hebt om vermogen op te bouwen, hoe meer risico je kunt nemen. Een goed voorbeeld die dat toont, kan gevonden worden in cijfers van Brand New Day. Daaruit blijkt dat de koersen in 2022 met 15 % daalde, maar dat er over de afgelopen vijf jaar nog steeds een rendement is behaald. 

Met de cijfers van Brand New Day in gedachten kan dan ook geconcludeerd worden dat de flinke dippen die de koersen kennen, over een langere periode vanzelf weer herstellen. Dat betekent dan ook dat je in onzekere tijden prima kunt beleggen zolang je maar een langetermijnstrategie hebt en je je risico’s spreidt door periodiek te beleggen. De factor tijd is namelijk heel belangrijk. Het is daarom ook raadzaam om na te gaan over welke periode jij wil beleggen. Wil je dat voor een paar maanden doen? Dan is het wellicht niet het juiste moment om in te stappen. Ben je van plan de komende twintig jaar te beleggen? Dan zijn deze onzekere tijden juist gunstig om te beleggen en raden veel mensen (periodiek) beleggen juist aan..

Periodiek beleggen is het aankopen op een vast moment, ongeacht de koers. Veel mensen doen dit maandelijks. Zo koop je het ene moment tegen een hogere prijs dan op het andere moment. Dit wordt periodiek beleggen genoemd. Je belegt maandelijks, ongeacht of de beurs er beter of slechter voor staat ten opzichte van de vorige maand.  

Je beleggingsdoel

Het bepalen van jouw beleggingshorizon gaat gepaard met je beleggingsdoel en dus is het ook raadzaam te bepalen wat jouw doel is. Hoe concreter het doel hoe beter. Op die manier kun je namelijk een strategie uitstippelen en bepalen welke stappen je moet nemen om jouw doel te behalen. Blijkt dat je een doel hebt die je graag over een paar maanden wil behalen? Dan is jouw beleggingshorizon vrij kort waardoor je relatief veel risico loopt. Voor jou geldt dan ook dat beleggen in deze onzekere tijden niet verstandig is. Dat is natuurlijk anders voor mensen die een doel voor over tien jaar hebben. 

Tips voor beleggen in onzekere tijden

Mocht je na het lezen van dit blog hebben besloten dat investeren in onzekere tijden past bij jouw beleggingsdoelen beleggingshorizon, dan is het goed om de volgende tips mee te nemen:

  • Gebruik alleen geld dat je niet nodig hebt en – in het geval de koersen sterk dalen – verlies kan permitteren. 
  • Houd je beleggingshorizon en beleggingsdoel altijd in je achterhoofd.
  • Focus je op de lange termijn.
  • Beleg periodiek en spreid je beleggingen zodat je het risico verminderd.
  • Monitor je portefeuille eens in de zoveel tijd en herbalanceer in het geval van een wijziging in je persoonlijke situatie.

Wat doe ik?

Aangezien ik beleg aan de hand van een langetermijnstrategie, waarin ik mijn beleggingsdoelen heb opgenomen, beleg ik ook in onzekere tijdens als deze. Ik heb immers voor langere termijn bepaald welk bedrag ik maandelijks wil investeren om mijn doelen te bereiken. Zo beleg ik al drie jaar periodiek bij Brand New Day en investeer ik iedere maand een vast bedrag. Daarnaast investeer ik – in onzekere tijden – nog wat extra als mijn spaarpotje en buffer dat toelaat. 

Brand New Day

Zoals ik al aangaf, beleg ik sinds drie jaar bij Brand New Day en zijn zij een prima partij voor mij om met vertrouwen te beleggen. De bank is volledig online en naar eigen zeggen een prijsvechter die ouderwets hard rent voor klanten. Dat ik fan bij van Brand New Day is voornamelijk vanwege het feit dat je op een makkelijke en laagdrempelige manier kunt starten met beleggen. Bij Brand New Day beleg je namelijk in indexfondsen wat de bank geschikt maakt voor de passieve belegger die zich niet actief bezig wil houden met beleggingen. Benieuwd naar mijn uitgebreide ervaring? Hier deel ik mijn review over Brand New Day. 

Conclusie

Of beleggen in onzekere tijden verstandig is of niet, hangt helemaal af van jouw visie en situatie. In het algemeen is beleggen een langetermijn kwestie waar tijd voor nodig is. Mocht je voor op de lange termijn periodiek beleggen is het naar mening verstandig om door te gaan. Ook in deze tijden. Historisch gezien herstellen de koersen na elke crisis. Alleen wanneer is niet bekend. Wel kan ik je aanraden je eigen situatie onder de loep te nemen zodat je kunt bepalen welke strategie bij jouw doelen past. Uiteraard is het ook altijd goed om bovengenoemde tips in je achterhoofd te houden, ook als de koersen juist door het dak gaan. 

Mocht je na het lezen concluderen dat nu beleggen een goed moment is voor jou om je doelen te behalen, dan heb ik goed nieuws. Bij Brand New Day open je nu gratis beleggingsrekening en start je vandaag nog met beleggen. Voor een pensioenbeleggingsrekening betaal je eenmalig € 45.

Meer lezen?

Beleggen met weinig geld? Het is mogelijk en wel op deze manieren
Beginnen met beleggen? Met deze acht tips maak je een knallende start
Geld sparen of beleggen? Zo weet je wat voor jou de best keuze is

Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Ik belegde al bij Brand New Day voordat ik met Happy Rich Millennial begon.

Laat een reactie achter