Cash van Jes: Augustus 2022 beleggingsportefeuille update

De laatste keer dat ik een verdeling van mijn beleggingsportefeuille deelde was alweer oktober vorig jaar, oeps! Hoog tijd voor een nieuw overzicht, er is namelijk veel veranderd. Zoals altijd is dit geen advies, puur wat ik doe.

Wat is wat? (héél kort samengevat)
Een ETF is een Exchange Traded Fund: een ‘mandje’ aan verschillende aandelen. Deze heb ik bij DEGIRO.
Vanguard FTSE All-World ETF: wereldwijde aandelenmarkt
Vanguard S&P 500 ETF: 500 grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven
VanEck ETFS Video games + e-sports: wereldwijde ETF in videogaming en e-sports aandelen
IShares Physical Silver ETC: een ETC (Exchange Traded Commodity) volgt de index van grondstoffen, in dit geval van zilver
Goud: Fysiek goud opgeslagen in een kluis bij GoldRepublic.

Huidige verdeling (globaal gezien, omdat sommige van de kleine posities als 0% worden gerekend in de grafiek):
ETF’s: 56%
Crypto: 22%
Aandelen: 15%
REITS: 4%
ETC: 2%
Fysiek goud: 1%

Een deel van de crypto is HODL ik (bijkopen aanhouden) bij Bitvavo en een deel ben ik aan het staken bij Binance.

Een passief inkomen genereren met crypto: 3 x zo doe je dat

Let op: deze update is van het hele jaar en toevoegingen of verkopen heb ik gedaan op basis van onderzoeken eerder dit jaar, niet perse op het moment van schrijven.

  • Dit jaar ben ik langzaam begonnen met REITS toe te voegen aan mijn portefeuille (Iron Mountain en VICI Properties). Ik heb nog een paar andere REITS op het oog om toe te gaan voegen. Een REITS is een Real Estate Investment Fund. Hierover volgt nog een aparte blog!
  • Daarnaast voegde ik meerdere interessante bedrijven toe zoals Prosus. Ook Illivium en Utrust (coins) zijn toegevoegd eerder dit jaar. Het gaat mij in dit geval niet om de coin maar de interessante bedrijven/producten erachter.
  • Pensioenbeleggen heb ik uitgesloten van deze grafiek. Ik heb maandelijks een automatische incasso naar mijn pensioenbeleggersaccount bij Brand New Day. Dit percentage neem ik niet meer mee in mijn overzicht omdat dit op een geblokkeerde rekening staat. Heb jij wel eens over je pensioen na gedacht? Pensioen, moet je daar al over nadenken?
  • Ik ben gestopt met het bijkopen van de S&P 500 omdat ik dit te dubbel op vind met de All-World. De All-World heeft dan mijn voorkeur gezien de betere spreiding en deze blijf ik aankopen volgens (DCA en HODL).
  • Het aandeel Ahold vind ik te groot dus daar heb ik een tijdelijke aankoop stop op gezet.

Doelen

Omdat mijn persoonlijke doelen aan het veranderen zijn ga ik voor nu een lager bedrag per maand beleggen en meer sparen. Ik verwacht namelijk dat een paar van mijn lange termijn doelen naar de korte termijn gaan waardoor ik eerder cash nodig heb dan verwacht. Beleggen moet in mijn optiek altijd aansluiten aan je doelen!

Lees hier: Geld sparen of beleggen? Zo weet je wat voor jou de beste keuze is

Doelen qua portefeuille zijn om het REITS aandeel verder uit te breiden. Momenteel ligt de focus niet op crypto behalve het DCA bijkopen van Bitcoin. Intussen wil ik de All-World op minimaal 30% houden en zal ik deze maandelijks blijven bijkopen. Als laatste heb ik nog een lijstje met bedrijven die ik momenteel aan het onderzoeken ben voor het kopen van aandelen. Dit gaat zowel over groei- als dividendaandelen.

Cursus beleggen

Mocht je enthousiast zijn geworden van het lezen van deze blog, maar lijkt het je fijn om nog meer aan de hand genomen te worden? Dan is mijn cursus ‘Beleggen voor beginners’ op jouw lijf geschreven. In deze cursus leer ik je in acht uitgebreide modules – bestaande uit video’s, opdrachten en tutorials – alles wat je nodig hebt en moet weten om een verantwoorde en duurzame belegger te worden.

Lees meer over de cursus!

Meer lezen?

Beginnen met beleggen? Met deze acht tips maak je een knallende start
Beleggen in ETF’s: waarom en hoe + mijn favoriete ETF
Een passief inkomen genereren met dividendaandelen en ETF’s
Beleggen bij Brand New Day: review en ervaring in 2022

Disclaimer: Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring en is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter