Hét Excel budget template om je financiën bij te houden + tips voor inzicht

Nu alles steeds duurder wordt is het steeds een grotere uitdaging om geld over te kunnen houden en flink te kunnen sparen. Geld overhouden begint bij het verkrijgen van inzicht. Om deze reden ontwikkelde ik mijn Fix Your Finance sheet; een uitgebreid Excel budget template. De volgende stap is een vast geldsysteem. In deze blog deel ik hoe ik inzicht hou in mijn financiën en deel ik tips voor een goed geldsysteem.

Financiën bijhouden in Excel budget template

Ik heb allerlei manieren geprobeerd, van apps tot papieren kasboekjes, en uiteindelijk geëindigd met een Excel budget bestand. Dit is voor mij de perfecte manier omdat een deel geautomatiseerd is, maar ik toch bewust ben van mijn financiën omdat ik er wel handmatig mee bezig ben.

excel budget template

Wat kun je met de sheet?

  • Maandelijks inkomen en uitgaven bijhouden
  • Geautomatiseerd jaaroverzicht
  • Spaardoelen in kaart brengen
  • Vermogensgroei bijhouden

Maandelijkse uitgaven in Excel budget template

excel budget template

Financiën organiseren in Excel template

Het systeem dat ik gebruik gaat uit van het ‘Pay yourself first’ principe. Mocht je thuis zijn in de personal finance boeken dan ben je dit principe ongetwijfeld tegen gekomen. Het ‘Pay yourself first’ principe betekent dat, zodra je je salaris ontvangt, jij jezelf gaat ‘uitbetalen’ met vaste bedragen naar je spaarrekening en/of spaarpotjes. Het voordeel van dit principe is dat je op deze manier het sparen tot een prioriteit maakt, in plaats van te sparen wat er aan het eind van de maand over is. Grote kans dat je in dat geval heb gemerkt dat je niet veel tot geen geld overhoudt.

Wanneer mijn salaris gestort is wordt een deel via automatische overboeking geregeld. Daarna verdeel ik het geld met automatische overboekingen over de potjes en rekeningen. Wat ik over hou op mijn lopende rekening is het maandbudget. Mocht ik te kort hebben of onverwachte uitgaven doen, haal ik dit van mijn spaarrekening, dat is niet erg natuurlijk. Toch voelt het mentaal als een grotere stap waardoor ik me eerder aan het maandbudget hou.

Tip: Vind je het moeilijk om overzicht in je maandbudget te houden? Je kunt ook besluiten deze te splitsen in een week budget, bijvoorbeeld door de spaarpotjes die in de meeste bankieren apps beschikbaar zijn.

Tips om geld te sparen

Tip: Vind je het lastig om niet aan je spaargeld te komen? Dan kun je overwegen een aparte spaarrekening bij een andere bank te openen. Je kunt dan vanuit je ‘hoofd’ bank een automatische incasso instellen. Op deze manier krijg je niet steeds je spaarsaldo in beeld.

Tip: Je kunt je buffer ook opbreken. Omdat ik een simpel huishouden heb (ik heb geen kinderen of een eigen woning) heb ik een algemene buffer. Ik kan me voorstellen met kinderen en een eigen huis dat je meer spaarpotten of buffers hebt, bijvoorbeeld voor onderhoud van het huis.

Meer weten? Je shopt de Fix Your Finance sheet voordelig hier en ontvangt deze direct in je mailbox!

Wil je na het invullen van de fix your finance sheet nog een stapje verder gaan? Ik geef binnenkort een mini cursus over hoe je financieel vrij kunt worden voor beginners. Wil je meer weten? Lees dan hier meer.

Meer lezen?

Geld sparen of beleggen? Zo weet je wat voor jou de beste keuze is
Happy Rich Millennial’s favorieten blogs, boeken en brokers
Mijn favoriete personal finance boek: Rich Dad, Poor Dad – Robert Kiyosaki
Mijn geld systeem – Hoe het mij lukt maandelijks te sparen en te beleggen

Excel budget

Laat een reactie achter