Pensioenbeleggen en belastingvoordeel in 2022, hoe zit dat?

Eerder schreef ik al dat pensioenbeleggen misschien niet het meest sexy onderwerp is, maar o zo belangrijk! Want, hell no dat jij na al die jaren hard werken later niet rond kan komen. Vandaag bespreek ik een belangrijk onderdeel van pensioenbeleggen: het fiscale voordeel. Hier doen we het namelijk voor! Ik leg je uit wat dit nou betekent en hoe het fiscale voordeel werkt.

Mocht je nieuw zijn in de wondere wereld van pensioenbeleggen, dan raad ik je aan mijn andere artikelen over pensioen en pensioenbeleggen eerst te lezen. Zie mijn suggesties onderaan het artikel.

Betekenis fiscaal voordeel

Fiscaal voordeel is niks anders dan belastingvoordeel. Dit wil zeggen dat je stukken minder belasting betaalt dan wanneer je ‘gewoon’ zou beleggen voor je pensioen. Je ontvangt namelijk bij de volgende aangifte direct een deel van je inleg terug. De hoogte van de belastingteruggave is afhankelijk van de schaal waarin de top van je inkomen wordt belast. Door je jaarruimte ieder jaar voor 31 december op een pensioenrekening te storten zorg je dus voor meer inkomen later én hou je er nu een mooi voordeel aan over.

Die geblokkeerde rekening is dus echt bedoeld voor je pensioen: je kunt het bedrag niet zomaar opnemen. Daarnaast mag je vanwege dit voordeel niet onbeperkt geld inleggen. Hierdoor heb je verschillende voordelen waardoor je minder belasting betaald. Als je de voor jouw afgesproken pensioengerechtigde leeftijd hebt gehaald, laat je het bedrag uitkeren. Je betaalt dan alsnog belasting, maar (waarschijnlijk) wél tegen het lagere inkomstenbelasting tarief. De voordelen leg ik hieronder uit in meer detail.

Met dit belastingvoordeel probeert de Nederlandse overheid eigen pensioenopbouw te stimuleren. Dit voordeel geldt voor zowel pensioensparen als beleggen, mits je een geblokkeerde pensioenrekening gebruikt.

pensioenbeleggen belastingvoordeel

Pensioenbeleggen en belastingvoordeel

Misschien denk je wel, dat belastingsysteem en boxen, hoe zit dat nou? En hoe krijg je dan belasting voordeel? In Nederland bestaat er een zogeheten Boxenstelsel. Ik leg het je kort uit hoe dat zit.

Het belastbaar inkomen is het inkomen waarover het belasting zal worden berekend. Als ZZP’er is dit de bruto-winst plus eventuele bijtelling van je zakelijke auto. Hoe lager je belastbaar inkomen is hoe minder belasting je betaalt.

Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning

Het belastingtarief voor inkomen uit werk en woning is een oplopend tarief. In deze box betaal je belasting over je inkomen uit werk maar ook wanneer je een eigen woning hebt. Je betaalt meer belasting in verhouding wanneer je inkomen hoger wordt. Naast inkomen speelt ook leeftijd een rol. In het jaar dat je de AOW leeftijd bereikt zal je in een lager tarief vallen. Je inkomen en leeftijd (voor of na AOW) bepalen jouw belasting tarief.

Hoe werkt het belastingvoordeel in deze box 1?

De inleg voor je pensioen, oftewel je jaarruimte, is aftrekbaar van jouw inkomen in box 1. Er zal over een lager bedrag (je belastbaar inkomen) de inkomstenbelasting worden berekend. Dit is de aangifte die je elk jaar in maart doet. De betaalde belasting over je inleg mag je terugvragen. Mits dit in je jaarruimte valt.

Bereken hier je jaarruimte

Je betaalt dus nu geen inkomstenbelasting over je inleg, maar later wel. Het verschil is dat je na het bereiken van je AOW leeftijd, (op dit moment) in een veel lager belastingtarief valt, namelijk 19% over de eerste € 35.000.

Meer weten over pensioenbeleggen en je jaarruimte berekenen? Lees dit artikel.

Box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang

Deze kunnen we overslaan, fijn! Deze box is alleen van toepassing als je minimaal 5% belang hebt in bijvoorbeeld een vennootschap.

Box 3: inkomen uit sparen en beleggen (vermogensbelasting)

Over je vermogen betaal je in Nederland vermogensbelasting als je boven een bepaald vermogen zit. Hieronder vallen al je beleggingen en spaargeld. Vervolgens worden hier je schulden vanaf getrokken. Je vermogen is dus je bezittingen minus je schulden.

Over een deel van je vermogen betaal je geen belasting, dit wordt het heffingsvrije vermogen genoemd. In 2022 is het heffingsvrije vermogen € 50.650. Misschien is deze box voor velen een ver-van-je-bed show, maar je kunt je voorstellen dat wanneer je vermogen of een pensioen op gaat bouwen je met de tijd over die grens gaat en dus belasting zal betalen.

Hoe werkt het belastingvoordeel in deze box 3?

Je pensioeninleg valt niet onder je vermogen, mits het dus op een geblokkeerde pensioenrekening staat. Dit bedrag telt dus niet mee als onderdeel van je vermogen waardoor dit op termijn naar verwachting flink zal schelen in de te betalen vermogensbelasting.

Zelf pensioenbeleggen of sparen

Hoe zit het dan als je zelf extra voor je pensioen belegt op een vrije beleggingsrekening? Het is ook een mogelijkheid om zelf voor je pensioen te gaan sparen of beleggen, niet op een geblokkeerde rekening. Dus bijvoorbeeld door zelf te gaan (index)beleggen. Het voordeel (of nadeel) is dat je bij je geld kunt. Maar, je hebt geen fiscaal voordeel. De gehele inleg valt dan in Box 3. Dat is nadelig, want je kunt niks aftrekken. Je gehele inleg wordt gezien als vermogen en wordt opgeteld bij je vermogen dat je hebt in bijvoorbeeld spaargeld of beleggingen. Dit bedrag zal worden belast zodra je inleg hoger is dan het heffingsvrije vermogen van € 50.650 (2022).

Belastingaangifte

Hoe werkt pensioenbeleggen en je Belastingaangifte? Als je in 2022 hebt gestort kunt je vanaf 1 maart 2023 belastingaangifte doen. Dit is je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. In principe verschijnt je inleg en de pensioenbeheerder vanzelf in je aangifte bij ‘Uitgaven voor lijfrente, alleen bij pensioentekort’. Maar, altijd zelf checken!

Als je je belastingaangifte volledig hebt ingevuld, verrekent de Belastingdienst het belastingvoordeel van je pensioenrekening met de totale hoeveelheid nog door je te betalen/ontvangen belasting.

pensioenbeleggen belastingvoordeel

Conclusie

Ik hoop dat ik je duidelijker heb kunnen maken hoe het zit met het belastingvoordeel en pensioenbeleggen. Er is sprake van belastingvoordeel als je kiest te gaan pensioenbeleggen op een speciale geblokkeerde rekening. Om deze reden ben ik al een paar jaar aan het pensioenbeleggen bij Brand New Day. Je mag je jaarlijkse inleg aftrekken van je belastbare inkomen én je betaalt geen vermogensbelasting over het bedrag. Dit maakt pensioenbeleggen een interessante optie om je pensioen aan te vullen.

Ga jij voor eind december nog gebruik maken van je jaarruimte? Kijk snel op de website van Brand New Day!

Meer lezen?
Wat is pensioenbeleggen? Pensioenbeleggen in 2022
4 redenen waarom je nu al over je pensioen na moet denken
Pensioenbeleggen en jaarruimte berekenen in 2022, hoe zit dat?
Waarom pensioenbeleggen een interessante optie is

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Ik belegde al bij Brand New Day voordat ik met Happy Rich Millennial begon.

Disclaimer: ik ben (nog :)) geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter