Een passief inkomen genereren: hoe, wat en waarom? 

Geld verdienen terwijl je op de bank ligt: het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is wel degelijk mogelijk. Niet gek dus dat steeds meer mensen zich verdiepen in het genereren van een passief inkomen en vastberaden zijn een passieve inkomstenstroom op te zetten. Maar… ze lopen vaak tegen één cruciaal ding aan: hoe genereer je passief inkomen? 

Een passief inkomen genereren

Hoewel ik er vanuit ga dat de meeste lezers inmiddels wel weten wat een passief inkomen is – ik schreef er immers al een aantal blogs over – is het toch goed even bij het begin te beginnen. Want wat is nou een passief inkomen? Een passief inkomen is een geldstroom waarvoor je niet direct hoeft te werken en die je dus niet actief verdient. Maar… dat betekent niet dat je er helemaal niets voor hoeft te doen. 

Het woord ‘passief’ in het begrip ‘passief inkomen’ vereist dan ook een disclaimer. Het opzetten van een passieve inkomstenstroom kost wel degelijk tijd en dus is het niet zo dat je met een druk op de knop ineens bakken met geld verdient terwijl je lekker ligt te luieren. Je moet diverse handelingen uitvoeren voordat je kunt starten met het verdienen van een passief inkomen. Loopt alles eenmaal op rolletjes? Dan verdien je inderdaad passief geld. 

Waarom een passief inkomen?

Het klinkt natuurlijk heerlijk om vanaf de bank geld te kunnen verdienen en dat is het ook. Toch is dat niet de enige motivatie om te starten met het genereren van een passief inkomen. Zo hebben veel mensen een passief inkomen als een zekerheid. Wanneer hun baan wegvalt, of ze een onverwacht grote uitgaven hebben, kunnen ze altijd nog terugvallen op hun passieve inkomstenstromen. Hierbij geldt natuurlijk wel dat het niet ondenkbaar is dat passieve inkomstenstromen eindig zijn. Houd daar dan dus rekening mee. 

Een andere reden om te starten met een passief inkomen, is de financiële vrijheid die het je biedt. Passieve inkomstenbronnen geven je – zeker als je ook inkomen ontvangt uit werk – een extra zakcentje waardoor je een gevoel van financiële vrijheid ervaart. Het biedt je dan ook de mogelijkheid en vrijheid – mits de passieve inkomstenstromen genoeg opleveren – minder te gaan werken, extra pensioen op te bouwen of een luxer leven te leiden. Ik geef binnenkort een mini cursus over hoe je financiële vrijheid voor jezelf creëert. Wil je hier meer over weten? Klik dan op deze link.

Diverse passieve inkomstenstromen

Nu je weet wat een passief inkomen is en waarom het raadzaam kan zijn om een passief inkomen te genereren, is het tijd om te duiken in de diverse passieve inkomstenstromen. Er zijn tal van manieren waarop je een passief inkomen kan opbouwen. Hieronder deel ik daarom zeven manieren om een passief inkomen te genereren. 

Passief inkomen met een online product

Het opzetten en verkopen van een online product is een veelgenoemde manier van passief inkomen genereren. Denk aan het verkopen van een cursus, templates, ebooks, masterclasses, foto’s: het zijn allemaal producten die je online aan de man kan brengen waardoor je passief geld verdient. Zo verkoop ik mijn Fix Your Finance sheet en verdien ik hier inmiddels maandelijks een paar honderd euro mee. Dit is helemaal geautomatiseerd. Wel ben ik indirect wel bijvoorbeeld bezig met mijn Instagram of hoger in Google komen. Wie wil verkopen heeft namelijk klanten nodig en dus ben je tijd kwijt bent aan het promoten van je online product of je online kanalen. Ook moet je er rekening mee houden dat je uren kwijt bent aan het opzetten van het product en bijzaken zoals de salespagina. 

Ik deel veel op Instagram over de verkoop van online producten

In deze eerdere blog geef ik een aantal gouden tips voor iedereen die een passief inkomen wil genereren met een online product. Ben je van plan een cursus te verkopen en benieuwd hoe ik daarmee ben begonnen? Lees dan hier meer

Passief inkomen met een blog

Een populaire manier van het genereren van een passief inkomen is het opzetten van een blog. Toch is deze vorm vrij lastig, omdat het tijd kost. Wie advertenties wil laten draaien op zijn of haar blog, de vruchten wil plukken van affiliatemarketing en producten wil promoten moet heel wat energie stoppen in het goed laten lopen van het blog. Een blog moet immers altijd draaiende blijven en gevuld worden met nieuwe content wil het interessant blijven voor mensen om het te bezoeken. Weet dus dat deze vorm tijd en energie kost, maar… dat betekent niet dat het onmogelijk is. 

Benieuwd welke stappen je moet volgen om online geld te verdienen met een blog? Ik schreef er een blog over. 

Passief inkomen met affiliatemarketing

Het begrip ‘affiliatemarketing’ zag je net al voorbij komen en is een laagdrempelige en gratis manier om een passief inkomen op te bouwen. Dat betekent dan ook dat het een relatief veilige manier is van passief inkomen. Met affiliatemarketing wordt het promoten van een product of dienst bedoeld. Wanneer iemand via jou een aankoop heeft gedaan, ontvang jij een percentage van het aankoopbedrag. Je kunt dit zowel doen via een blog, als via social media of YouTube. Het enige wat je nodig hebt is een affiliatelink en een enthousiast publiek die bereid is via jou te kopen. 

Passief inkomen met beleggen

Beleggen is een populaire manier om een passief inkomen te genereren. Je investeert geld in ETF’s, dividendaandelen of crypto’s en verwacht – let op: geen garantie – dat je winst maakt zonder daar verder iets voor te hoeven doen. Dat deze manier van passief inkomen genereren geen garantie heeft, maakt ‘m ook gelijk de meest risicovolle manier van passief inkomen opbouwen. Daarnaast heb je voor beleggen geld nodig en is deze vorm niet gratis. 

Crypto

Binnen de cryptowereld zijn er grofweg drie manieren om een passief inkomen op te bouwen zonder dat je continu druk bent met het verhandelen van je cryptomunten. Via zowel staking, lending als nodes kun je een passieve inkomstenstroom opbouwen zonder daar veel tijd en energie aan kwijt te zijn. De meest toegankelijke manier is staking: het vastzetten van cryptomunten zodat platform netwerkfuncties kunnen uitvoeren en waarover je als beloning een bepaald percentage verdient. Deze manier is te vergelijken met de rente op een spaarrekening. 

Wil je meer weten over staking, maar ook over de andere manier van passief inkomen verdienen met crypto? Je leest er hier alles over.

Dividendaandelen en ETF’s

Een andere vorm van passief inkomen genereren met beleggen gaat over het beleggen in dividendaandelen. Daarbij keert een bedrijf over een bepaalde periode winst (dividend) uit aan aandeelhouders. Vaak gebeurt dit elk kwartaal. Wie een redelijk bedrag in dividend uitgekeerd wil krijgen, dient er wel rekening mee te houden dat er flink wat beleggingen nodig zijn. Echter kun je dit stapsgewijs doen en iedere maand een klein bedrag beleggen. Daarnaast is het goed om te weten dat het belangrijk is om het dividend dat je ontvangt, weer opnieuw te beleggen. Zo kan je portefeuille groeien en je een passief inkomen genereren. 

Wil je weten hoe je een passief inkomen genereert met dividendaandelen en ETF’s? Lees dan deze blog

Wat doe ik?

Zelf maak ik van diverse passieve inkomstenbronnen gebruik en ben ik hier nu zo’n twee jaar mee bezig. Zo investeer ik maandelijks in beleggingen – zowel crypto, als ETF’s en dividendaandelen. Ook verdien ik geld met mijn blog door middel van afffiliatemarketing en bied ik de cursus Beginnen met beleggen aan. Ook haal ik passief inkomen uit mijn Fix your Finance sheet en verkoop ik op Etsy. Naast de huidige inkomstenstromen, hoop ik in de toekomst ook nog advertenties te draaien op mijn blog. 

De laatstgenoemde passieve inkomstenstromen hebben veel tijd, energie en soms ook de nodige frustratie gekost. Toch heb ik altijd geloof gehouden dat het goed zou komen en inmiddels durf ik te zeggen dat alle moeite die ik erin heb gestopt, het dubbel en dwars waard is geweest. Ik hoop dan ook dat jij geloof in jezelf blijft houden en onthoud dat het je – linksom of rechtsom – gaat lukken. 

Conclusie

Dat er meerdere wegen zijn die naar Rome, of in dit geval een passief inkomen leiden, moge duidelijk zijn. De ene weg heeft weer andere voordelen dan de andere weg. Zo is een passief inkomen genereren met beleggen een vorm die je weinig tijd kost, maar die wel risicovoller is omdat je geld nodig hebt. Passieve inkomstenstromen opbouwen via een blog, online product en affiliatemarketing zijn qua geld laagdrempeliger, maar kosten wel weer meer tijd. Welke vorm je ook kiest, wees je ervan bewust dat er geen garantie is voor succes en dat het tijd en energie kost om het op te bouwen. Eenmaal opgebouwd? Dan kun je pas écht zeggen dat je een passief inkomen verdiend. 

10 tips om te beginnen met ondernemen

Onlangs schreef ik een gratis gids met tien praktische, waardevolle tips om te starten met ondernemen. Meld je via deze link aan en ontvang de gids binnen een paar minuten in je inbox. 

Meer lezen?

Passief inkomen en belasting: hoe zit het en waar moet je rekening mee houden? 
Passief inkomen met het maken van een cursus
Een online product maken: de perfecte manier voor een passief inkomen?
Een passief inkomen genereren met dividendaandelen en ETF’S 
Een passief inkomen genereren met crypto: 3 x zo doe je dat

Foto omslag: Memories by Marleen

Laat een reactie achter