Indexbeleggen: wat is het, waar let je op en wat is het verschil met ETF’s?

Ben je een beginnende belegger, wil je starten met beleggen of ben je juist op zoek naar een simpele en passieve manier van beleggen? Dan is indexbeleggen voor jou. Het wordt namelijk gezien als een vrij makkelijke en goedkope manier van beleggen. Mocht je benieuwd zijn wat indexbeleggen precies is, hoe het werkt en waar je op moet letten: ik vertel je er alles over. 

Indexbeleggen 

Om te begrijpen hoe indexbeleggen werkt, is het allereerst goed om helder te hebben wat er precies met indexbeleggen bedoeld wordt. Simpel gezegd is indexbeleggen het beleggen in een groepje aandelen en/of obligaties van allerlei bedrijven die een bepaald kenmerk gemeen hebben. Je belegt dus niet in een los aandeel, maar in de hele beursindex. Een beursindex is een gewogen gemiddelde van de koersen van een aantal belangrijke aandelen (van Dale). Zie het als een soort mandje vol met diverse aandelen en obligaties waarin je investeert.

Via een index tracker wordt zo goed mogelijk een index (een mandje van diverse aandelen en obligaties) bepaald en gevolgd. Zo’n index is het gewogen gemiddelde van verschillende belangrijke aandelen en obligaties. 

Verschil ETF’s en indexfondsen

Regelmatig krijg ik de vraag of ETF’s hetzelfde zijn als een indexfonds. Dat is niet helemaal het geval. Hoewel ETF’s en indexfondsen qua opzet op elkaar lijken, zijn ze wel degelijk verschillend. Zo is een ETF bijvoorbeeld gedurende de openingstijden van de beurs de hele tijd te verhandelen. Een indexfonds 1 of 2 keer per dag verhandelbaar. Een ander verschil is de samenstelling. Zo is een ETF een kopie van de index die het volgt, bijvoorbeeld de AEX.

Een indexfonds wordt samengesteld en beheerd door een fondsmanager en kan om deze reden iets afwijken van de index. Maar, nog steeds probeert het indexfonds de index zo goed mogelijk te volgen en wijkt deze in realiteit weinig af.

Een ETF koop je per eenheid (bijvoorbeeld een ETF van €79), bij het kopen van een indexfonds kun je zelf een bedrag kiezen, bijvoorbeeld €100. Wel kan er een minimale inleg zijn.

Omdat er voor je belegd wordt in een fonds hoef je er dus weinig tijd en energie in te stoppen. Sterker nog: dat kun je zelfs doen met een automatische incasso. Indexfondsen is dus meest passieve manier van beleggen. ETF’s moet je zelf handmatig aankopen.

Zo werkt indexbeleggen 

Nu je weet wat indexbeleggen inhoudt, is het tijd om erachter te komen hoe het precies werkt. De uitleg daarvoor is vrij simpel. Wie start met indexbeleggen volgt simpelweg een bepaalde index. Wanneer die index met 2 % stijgt, stijgt jouw indexbelegging ook met 2 %. Hetzelfde geldt natuurlijk een daling. 

Wie wil investeren in indexbeleggen, kan dat doen bij diverse brokers die indexbeleggen aanbieden. Zo beleg ik periodiek bij Brand New Day en investeer ik iedere maand in bepaalde indexen. Het is uiteraard aan jou om te bepalen in welke indexen – en op welk platform – je wil investeren. 

Het rendement van indexbeleggen 

Hoewel garantie in de beleggerswereld niet bestaat en dus ook niet exact bepaald kan worden wat het rendement op indexbeleggen is, kunnen we wel kijken naar cijfers uit het verleden. Een groot fonds binnen de beleggingswereld is het MSCI World Index, een wereldwijde aandelenindex. Zij bezitten maar liefst 1564 aandelen uit 23 landen en publiceerden onlangs de volgende cijfers van hun rendement. 

JaarRendement
2018-8 %
2019+28 %
2020+16 %
2021+22 %

Bron: MSCI

Uit bovenstaande cijfers blijkt dat het rendement op indexbeleggen de afgelopen jaren relatief hoog lag. Als je specifiek kijkt naar 2018, is er juist een daling te zien. Dat betekent dus ook dat er geen garantie is en de koers van ETF’s flink kan verschillen. Het verleden biedt dan ook geen garantie voor de toekomst, maar uit deze cijfers kun je wel concluderen dat beleggen voor de langere termijn belangrijk is.  

De voor- en nadelen van indexbeleggen 

Uiteraard zitten er altijd voor-en nadelen aan elke vorm van beleggen. Het is daarom altijd goed om op basis van je beleggingsdoel-en strategie te besluiten waar je voor wil gaan. Om je toch een beeld te geven van de voor-en nadelen van indexbeleggen, heb ik ze hieronder onder elkaar gezet:

De voordelen van indexbeleggen

  • De kosten zijn – in vergelijking met andere manieren van beleggen – relatief laag, omdat je geen losse aandelen koopt en je dus minder transactiekosten betaalt. 
  • Je spreidt automatisch je beleggingen doordat je investeert in brede fondsen bestaande uit honderden aandelen en/of obligaties. Dit beperkt je risico.
  • Het is gemakkelijk omdat je niet zelf op zoek hoeft naar de beste aandelen en obligaties. 

De nadelen van indexbeleggen

  • Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, dus ook indexbeleggen. Er is immers geen garantie dat de waarde van je beleggingen stijgt. 
  • Het is niet mogelijk om beter te presteren dan de markt omdat de aandelen die hard stijgen de dalende aandelen moeten opvangen. 
  • Actieve beleggers vinden indexbeleggen een saaie manier van investeren.
  • Je kunt geen losse aandelen kiezen. 

Hier moet je op letten als je start met indexbeleggen

Net als bij andere vormen van beleggen is het bij indexbeleggen ook raadzaam om gedegen onderzoek te doen en op basis daarvan een weloverwogen keuze te maken. Er bestaan veel indexfondsen die behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. Het is dan ook goed om op de volgende punten te letten als je besluit te investeren in indexfondsen.

Soort index

Er bestaan tal van indexen en dus is het verstandig om te kijken in wat voor een soort index je wil investeren. Aandelen? Obligaties? Of juist grondstoffen? Naast het soort index, is het ook goed om onderzoek te doen naar de mate van spreiding. Zo zijn er indexen die zich focussen op een specifieke markt en indexen die zich breed inzetten. Daarbij geldt natuurlijk dat hoe meer gespreid een index is, hoe minder risico. 

Kosten

Hoewel indexbeleggen bekendstaat als een relatief goedkope vorm van beleggen, is het natuurlijk niet zo dat er helemaal geen kosten aan zijn verbonden. Uiteraard wil je zo min mogelijk kosten kwijt zijn en dus is het goed om diverse brokers met elkaar te vergelijken en te kijken welke broker de laagste transactiekosten of eventuele fondskosten hanteert.

Uitlenen

In de beleggerswereld is het heel normaal dat indexfondsen een deel van de aandelen waarin ze investeren voor een bepaalde tijd uitlenen aan andere beleggers. Hoewel dit voor beleggers een fijne manier is om passief inkomen op te bouwen, brengt het voor indexfondsen een risico met zich mee. Het kan namelijk zijn dat de partij die de aandelen leent de beleggingen niet meer kan terugbetalen als zij failliet zijn. Om die reden is het verstandig om na te gaan hoe het indexfonds, dat jij op het oog hebt, omgaat met het uitlenen van aandelen. Kijk bijvoorbeeld naar hoeveel risico ze lopen en welk percentage van hun beleggingen ze gemiddeld uitlenen. 

Wat doe ik?

Zoals velen van jullie weten is indexbeleggen een vast onderdeel binnen mijn beleggingsplan. Zo beleg ik al meer dan drie jaar in indexen bij Brand New Day. Dat doe ik periodiek waarbij ik iedere maand een vast bedrag investeer in indexfondsen. 

Brand New Day

Al meer dan drie jaar beleg ik dus bij Brand New Day. Ik vind hen een prima partij om te beleggen. De bank is volledig online en naar eigen zeggen een prijsvechter die ouderwets hard rent voor klanten. Dat ik fan bij van Brand New Day is voornamelijk vanwege het feit dat je op een makkelijke en laagdrempelige manier kunt starten met beleggen. Bij Brand New Day beleg je namelijk in indexfondsen wat de bank geschikt maakt voor de passieve belegger die zich niet actief bezig wil houden met beleggingen. 

Benieuwd naar mijn uitgebreide ervaring? Hier deel ik mijn review over Brand New Day. 

Conclusie

Indexbeleggen is interessant voor iedereen die zijn risico’s zoveel mogelijk wil beperken, niet al te veel geld wil betalen aan transactiekosten en weinig tijd kwijt wil zijn aan investeren.  Net als bij andere vormen van indexbeleggen geldt dat je enkel moet beleggen met geld dat je kunt missen. Ook doe je er goed aan op basis van een strategie en een duidelijk doel te bepalen of indexbeleggen bij jou past. Heb je besloten dat je graag wil starten met indexbeleggen? Let dan goed op het soort index, maar ook op de kosten en de risico’s. 

Mocht je na het lezen concluderen dat nu beleggen een goed moment is voor jou om je doelen te behalen, dan heb ik goed nieuws. Bij Brand New Day open je nu gratis beleggingsrekening om te indexbeleggen en start je vandaag nog met beleggen. Voor een pensioenbeleggingsrekening betaal je eenmalig € 45.

Meer lezen?

Geld sparen of beleggen? Zo weet je wat voor jou de beste keuze is
Beleggen in onzekere tijden: is het verstandig en waar moet je rekening mee houden?
Wat is duurzaam beleggen? 

Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Ik belegde al bij Brand New Day voordat ik met Happy Rich Millennial begon. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day.

Laat een reactie achter