6 maanden in Portugal en vrijheid update

Alweer 6 maanden in Portugal! Bi-zar! Veel mensen die ik spreek dromen er ook van om remote te kunnen werken. Dat is voor velen ook de reden om te willen ondernemen of passief inkomen te genereren. Omdat ik hier veel vragen over het leven in Portugal krijg, leek het me leuk even bij te praten in een podcast aflevering. Blijf ik hier? Voel ik me eenzaam? Is het leven goedkoper dan in Nederland?

Wonen in Portugal als Nederlander

Momenteel woon ik in Lagos, een stadje in de Algarve. De hele maand maart is het al heerlijk zomers weer en loop ik elke dag naar het strand. Het strand is op 8 minuten loopafstand van het appartement waar ik verblijf.

Wonen in Portugal werken in Nederland

Hoewel ik woon in Portugal sta ik nog ingeschreven in Nederland. Ook mijn bedrijf staat ingeschreven in Nederland. Ik werk dus in Nederland en betaal nog mijn zorgverzekering.

Vrijheid creëren en meningen van anderen

Ook krijg ik regelmatig andere soorten vragen over mijn levensstijl. En vooral hoe ik hierin zo sterk voor mezelf kies. Deze vragen komen neer op:

‘Hoe ga je om met reacties van anderen?’
‘Hoe ben jij met gemak zomaar naar het buitenland verhuisd?’
‘Wat vinden je familie/vrienden/.. ervan dat je dit doet? ‘
‘Hoe heb je de keuze gemaakt om er écht voor te gaan?’
‘Heb jij er geen moeite mee om zo zichtbaar te zijn?’

Naast het wonen in Portugal praat ik ook alweer drie jaar over geld, beleggen en financiële vrijheid op Happy Rich Millennial. Ook ben ik veel online zichtbaar. En ben ik sinds vorig jaar online business coach. Van al deze dingen vinden mensen iets. Hoewel ik altijd een volledig beeld probeer te geven van het ondernemen, dus de good and bad (en van mij persoonlijk) heerst er vaak de aanname dat mij dit makkelijk afgaat. Dat is niet altijd het geval.

Elke keuze die ik maak heeft gevolgen. Ik ben al een paar jaar bezig met mijn reis naar vrijheid. Voor mij is dat onder andere ondernemen maar ook financiële en vooral mentale vrijheid. In deze jaren heb ik al het nodige commentaar (vooral online) moeten doorstaan, paar keer op het punt gestaan te stoppen. Ook ben ik met sommige vrienden uit elkaar gegroeid en zijn de nodige potentiële relaties mislukt. Daarnaast weet ik heus dat mijn familie en vrienden liever hebben dat ik in Nederland woon. En krijg ik op mijn 28e steeds meer de vraag wanneer ik een ‘normaal leven ga leiden.’

Toch is het me elke keer gelukt om voor mezelf te kiezen. Hoe? Ik heb een podcast opgenomen: ‘Je eigen pad volgen, echte vrijheid creëren en meningen loslaten’ over mijn ervaringen en deel ik meerdere inzichten met je die het voor mij makkelijker hebben gemaakt:

Als toevoeging op de podcast: vaak zien we bovengenoemde voorbeelden als externe factoren. Heus, het is niet makkelijk als anderen je niet begrijpen of je weet dat mensen er wat van vinden. Soms is het een weerspiegeling van hun eigen angst op jou. Soms is het vanuit een intentie om je te beschermen. Dat is ook hoe je hersenen werken. Die proberen je ook te beschermen zodat je minimale energie verbruikt. Aan jou wat je hier mee doet. Je kan het dus niet geheel aan anderen toewijzen dat jij niet voor jezelf kiest.

Ik hoop je te inspireren dat je echt je droomleven kunt creëren en dat je voor jezelf mag kiezen. Zoals ik het zie: we zijn hier om te léven. Leef je voor jezelf of voor een ander? Binnenkort start ik ook een mini cursus naar een financieel vrij leven voor beginners. Iets wat in mijn ogen bijdraagt aan een vrij leven! Wil je er dus bij zijn? Kijk dan hier.

Volg me op Instagram voor tips over ondernemen en vrijheid én een kijkje in mijn leven in Portugal.

Meer lezen?

4 maanden Portugal en reis naar vrijheid update
Cash van Jes: Kwartaal 3 omzet en winst, september spaarpercentage en update

Liefs Jessy

Laat een reactie achter