Meer vrijheid door passief inkomen en digitale producten: mijn tips en ervaring

Afgelopen weekend lag ik in de zon. Ik keek op mijn telefoon en zag dat ik twee bestellingen via Etsy binnen had gekregen. Dit zijn digitale producten die ik verkoop en waar ik verder dus niks voor hoef te doen. Geld dat binnenkomt terwijl je niks doet, dat is toch voor velen de droom. Is dat echt mogelijk? Ik krijg dan ook veel vragen over passief inkomen. Zo kreeg ik afgelopen week nog de vraag of een volledig passief inkomen echt mogelijk is. In deze blog bespreek ik mijn visie en tips.

Passief inkomen

Zoals altijd geef ik graag je een eerlijk beeld. Je hebt niet zomaar een gigantisch bedrag aan passief inkomen. Ik ook niet. Of, het inkomen is deels passief en niet volledig passief. Veel voorbeelden van passief inkomen, zoals ze online worden ‘gepromoot’, zijn niet volledig passief. Zo kun je bijvoorbeeld een online cursus maken, maar als je vervolgens veel tijd kwijt bent aan promotie of onderhoud is het niet volledig passief.

Passief inkomen opbouwen kost tijd. En geduld. En continu dingen aanpassen. Toch is het niet onmogelijk. Ik ben inmiddels drie jaar bezig met dit ‘passief inkomen project’ en er zijn wel degelijk goede resultaten behaald. Inmiddels heb ik 2000+ online producten verkocht.

​Luister ook mijn podcast over passief inkomen met online producten waar ik mijn tips en ervaringen deel:

Hieronder deel ik welke bronnen ik aan passief inkomen heb:

Geheel passief:

 • Dividend uit beleggingen (mocht je me nog niet zo lang volgen, ik heb een financiële achtergrond en certificaten als vermogensadviseur).
 • Geautomatiseerde online producten (indien ze automatisch verkopen en ik geen onderhoud of sales hoef te doen). Sommige van mijn producten verkopen automatisch via SEO blogs die hoog in Google staan, waarin ik de producten promoot. Ook verkoop ik via mailfunnels. Ik verkoop de producten via mijn eigen websites en Etsy.
 • Affiliate marketing via SEO blogs (op deze blog).
 • Crypto staken.

Deels passief:

 • Online producten waarbij ik sales moet doen of het product moet onderhouden- eg online cursussen. Op Happy Rich Millennial verkocht ik vaak 30 cursussen per ronde. Ook heb ik een online cursus over starten met online ondernemen.
 • Programma met live Q&A’s waarbij de deelnemers ook in de online leeromgeving bezig zijn (zoals mijn Kickstart).
 • Affiliate marketing wanneer ik promoot op mijn kanalen en tijd kwijt ben aan sales/content maken.

Mijn favoriete (deels) passieve manier van inkomen is het verkopen van online producten. Dit is voor dienstverleners heel geschikt om te doen. Als dienstverlener los je een probleem op van je klant. En in dit geval lost jouw product het probleem op. Daarbij kun je goed op de pijn en het verlangen van je ideale klant inspelen. Waar staat de klant voor en na het gebruik van je product? Dit wil je heel duidelijk hebben voordat je het product gaat maken.

De volgende zaken zie ik veel fout gaan op het gebied van passief inkomen:

Tips voor het verkopen van online digitale producten

Dit zie ik veel fout gaan:

 • Te snel opgeven – je kunt na een maand nog niet beoordelen of iets werkt of niet. Mijn Fix Your Finance sheet verkocht ik in het begin echt niet. Tot ik om feedback ging vragen en de salespagina ging verbeteren. In 2022 had ik een paar duizend euro omzet uit deze sheet, geheel passief. Ook in het geval van affiliate marketing. Pas na 8 maanden consistent en kwalitatief goed SEO bloggen ontving ik mijn eerste affiliate marketing inkomsten.
 • Een product maken dat geen duidelijk probleem oplost of resultaat oplevert. Dan ga je het waarschijnlijk niet verkopen.
 • Alleen focussen op het maken van het product maar niet op het lancerings- of verkoopplan. Hierbij ook geen specifieke klant aanspreken en te algemeen verkopen. Ook heb je een kanaal nodig om te verkopen. In mijn ervaring is verkopen lastiger dan maken en dit is iets wat je mag leren.

Wat je wel wilt doen:

 • Allereerst wil je heel duidelijk je ideale klant en zijn probleem duidelijk hebben. Vergeet niet dat jij een oplossing voor een probleem verkoopt. Of dat nou een product van 5,- of 1000,- is maakt niet uit. Vervolgens ga je pas het product maken.
 • Werk naast het product ook aan je kanaal en je bereik. Je kunt niet alleen maar sales gaan doen, dan gaat iedereen je ontvolgen. Je wilt sales afwisselen met het delen van waarde. Een andere optie is een verkoopplatform gebruiken zoals Etsy of Coursera. Je betaalt dan wel commissie.
 • Begin niet pas met promoten wanneer het product af is.
 • Laat je product altijd testen, bijvoorbeeld een volger of een (kritische) bekende.

Ik kan nog een duizend tips bedenken, alleen het gaat er om of je actie gaat nemen. Uiteindelijk is het een kwestie van gaan en onderweg bijleren.

Droom je ook van passief inkomen met online producten? Maar twijfel je of het wel kan of hoe je het aan moet pakken? Welke stap je nu moet zetten? Hoe je een goed product kan maken en verkopen? Je kanalen kan laten groeien? Hoe je je ideale klant écht gaat aanspreken? Om succesvol online producten te kunnen verkopen moet de basis van je bedrijf kloppen.

En je bent er klaar mee weinig omzet te hebben of te blijven ploeteren in loondienst? En afhankelijk te zijn van het aantal uur dat je werkt om genoeg te verdienen? In die ratrace te blijven hangen? Laat mij je helpen en maak de keuze om je leven te veranderen.

Het is tijd voor actie. Je denkt al een lange tijd aan passief inkomen maar hebt nog geen actie ondernomen.

Dowload mijn gratis gids met 10 stappen om te starten met online ondernemen. Klik op onderstaande afbeelding om de gids te downloaden:

Wil je het echt goed aanpakken? Ga dan aan de slag met mijn Kickstart Your Business Online cursus. In deze cursus leer je in 6 modules ondernemen zonder tijd te verspillen, maar met concrete stappen. De cursus is gericht op mensen met weinig tijd. Geen urenlange video’s maar alles concreet, kort en bondig. Klik op de afbeelding voor meer info over de cursus!

Laat een reactie achter