Zo stapte ik uit de ratrace en zo kun jij dat ook doen

Volgende week ben ik jarig en word ik 29. Nog net geen 30 ????. Ik ga in de periode rondom mijn verjaardag altijd (bewust of onbewust?) reflecteren op het jaar, de afgelopen jaren en eigenlijk mijn leven in het algemeen. De afgelopen jaren had ik een doel: voor mijn 30e uit de ratrace te stappen. Inmiddels woon ik Portugal als online ondernemer en heb ik vrijheid!

uit de ratrace stappen

Voor mijn 30e uit de ratrace

De afgelopen jaren had ik een heel duidelijk doel voor ogen: voor mijn 30e: uit de ratrace stappen. Voor mij betekent dat niet zo geleefd worden en de controle hebben over mijn eigen leven. Hoe ík dat wil leven, waar en op welke voorwaarden. Mijn voorwaarden zijn het hebben van tijd, doen waar ik energie van krijg en vrijheid. Léven en niet geleefd worden. Met mooie connecties en avontuur. Dat is voor mij een rijk leven.

Ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart in je leven. Veel mensen die ik spreek willen diep van binnen namelijk iets anders. Een ander leven. Ondernemen. Meer tijd. Meer geld. Meer rust. Meer avontuur. En jij? Heb jij de controle over jouw leven? Ben jij in charge? Of word je geleefd? En niet onbelangrijk, pak jij de verantwoordelijkheid terug? De meeste mensen blijven toch hangen in hun huidige leven. Eigenlijk altijd vanuit angst. Is comfortabel zijn genoeg?

En dan heb ik een hele mooie vraag die ik je wil stellen: ‘Wat zou je doen als je 10 keer meer lef had?’

Hier ga ik zelf ook over nadenken en dit zal ik nog delen.

Ik was een paar jaar geleden echt niet tevreden met mijn leven. Eigenlijk was ik doodongelukkig. Ik stond misschien ook waar jij nu staat. Ik kom uit een normaal gezin uit een dorpje in Noord-Holland. Verder werkte ik 40 uur per week op kantoor met een starterssalaris. Zonder partner kon ik net mijn huur betalen. Op kantoor voelde ik me ontzettend gevangen en op maandag keek ik al uit naar vrijdag. Na werk uitgeblust Netflix kijken. De ratrace. Er moest toch meer zijn dan dit? Was dit nou het leven?

Een ander leven creëren is mogelijk. Dat is voor mij een feit. Wel heb je een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig.

Uit de ratrace door te ondernemen

Inmiddels behaalde ik de afgelopen jaren vele successen. Van mediapublicaties, een column, spreken in de Beurs van Berlage, tot deze maand over de grens van 2000 verkochte online producten via mijn eigen websites (daarnaast verkoop ik ook nog via Etsy). Ook beleg ik alweer bijna 5 jaar.

In december ben ik onder mijn eigen naam doorgegaan met de online business coaching en heb ik een nieuw bedrijf opgezet. In januari bedacht, maakte en verkocht ik mijn eerste groepsprogramma onder eigen naam. Dat ging allemaal super snel, omdat ik precies weet wat ik moet doen. Deze maand verlengden meerdere coachees de coaching. De afgelopen 7 maanden woonde ik in Portugal. Ik kende nog niemand (ik ging ook alleen) en ik was zelfs nog nooit in de Algarve geweest (true story). Inmiddels heb ik al de eerste stappen gezet in het opbouwen van mijn leven daar. En heb ik mooie connecties gemaakt. Belangrijk voor mij is ook dat ik financiële vrijheid creëer zodat ik al deze mooie dingen kan doen. Wil je nu ook meer financiële vrijheid? Ik geef er binnenkort een cursus over. Je kunt hier alle informatie vinden.

Emigreren naar Portugal

Op 2 september vertrek ik voor een onbepaalde tijd naar Portugal. Dit vertrek voelt voor mij definitief. Dit wordt mijn thuis. Weer zal ik gaan wonen op 7 minuten loopafstand van het strand. Dat is mijn droom. Die leef ik dus.

Ik wil je zo graag laten zien dat het kan. Als je het gelooft én doorzet. Stiekem voel ik me nu ook een beetje ‘kijk mij nou’. Het is voor mij soms een uitdaging om stil te staan bij wat ik bereikt heb en om dit te delen. Maar, je moet je als ondernemer/dienstverlener jezelf stevig durven neerzetten en je ruimte innemen. Dus bij deze ????.

Natuurlijk heb ik ook altijd uitdagingen. Als je me al even volgt weet je dat het kleine stappen zijn. Of dat nou op het gebied van het ondernemen is of privé. Zo vinden mijn ouders het niet zo leuk dat ik nu echt permanent naar het buitenland ga verhuizen. Hoewel ik het begrijp, en zij mij ook, vind ik dat evengoed lastig. Zij worden ook een jaartje ouder. Ook ben ik tante van 3 kinderen en vind ik het lastig om er bijna nooit écht te zijn.

Verder vind ik het een uitdaging om relaties (familie, vrienden) in Portugal als in Nederland te onderhouden. Ook ben ik genoeg vrienden kwijtgeraakt vanwege mijn levensstijl. En voordat ik wegging uit Portugal een paar maanden was ik intensief met iemand aan het daten. Alleen nu ben ik weer een paar maanden in Nederland. Dat is dan ook niet handig. We gaan het zien. Om maar wat dingen te noemen.

Wel kan ik je vertellen dat ik altijd heb doorgezet. En dat dat de moeite waard is. Oncomfortabel? Soms zeker. Ik heb mijn ego meerdere keren goed aan de kant moeten zetten.

Je droomleven visualiseren

Ik wil je nog een keer die vraag stellen: ‘Wat zou je doen als je 10 keer meer lef had?’

Je kunt het leven creëren waarnaar je verlangt. Ook jij kan dat.

Ga elke dag dat droomleven visualiseren. Ik zie mijn huis in Portugal zo sterk voor me dat ik het ook voel. Ook gebeurt er iets heel interessants wanneer je visualiseert. Je kunt namelijk onbewust duidelijk krijgen wat voor jou belangrijk is. Als ik nadenk over dat huis voel/zie ik namelijk ook dat ik met iemand ben (een partner) en dat er een ruimte is waar mijn familie en vrienden kunnen verblijven. En dat er ruimte is om klanten te ontvangen (offline verbinden en helpen).

Ik weet dat velen bang zijn om alleen een droomleven te creëren. Of er is een partner die het niet begrijpt, of die we niet durven loslaten. Ik besloot om niet te wachten op iemand om voor mijn droomleven te gaan. Daarom creëer ik nu hoe ik het wil. Zonder compromis. Af en toe mis ik heus iemand naast me. Toen ik pas was begonnen met ondernemen had ik nog een relatie. Toen merkte ik hoe fijn die steun was, maar ook dat het soms lastig was omdat het ondernemen zeker in opstart fase voor kan gaan.

Goed, het is een lange blog geworden. Ik wilde dit graag met je delen. Bij mij is het verlangen naar vrijheid zo sterk dat ik elke keer weer doorzet. Terug naar mijn oude situatie is geen optie. Ik ga niet de ratrace in. We blijven vaak hangen in iets (baan, relatie, levensstijl) omdat het comfortabel is. Is dat genoeg?

Dus, mocht je twijfelen of overweldigd zijn: het is het waard om door te zetten. Aanpassen, optimaliseren en bijleren. En soms kom je jezelf goed tegen. Leer de les en ga door. You got this.

uit de ratrace stappen

Klik op de link om de gratis gids te downloaden

Meer lezen?

6 maanden in Portugal en vrijheid update
Meer vrijheid door passief inkomen en digitale producten: mijn tips en ervaring

2 reacties

  1. Dionne op 12 oktober 2023 om 15:31

    Ik vind het echt heel inspirerend om te zien hoe jij aan je eigen imperium bouwt. Nieuwe inkomstenbronnen opzet en je droomleven in Portugal lijdt. Super inspirerend!

    • Jessy op 13 oktober 2023 om 11:00

      Heel leuk om te horen, dankjewel Dionne!

Laat een reactie achter