Wat je moet weten over de veranderingen in de pensioenwet 2023

Per 1 juli 2023 is er het een en ander veranderd binnen het pensioenstelsel in Nederland. De nieuwe Pensioenwet is namelijk van start gegaan. Ik kan me voorstellen dat je vooral nieuwsgierig bent naar de impact van deze nieuwe wet op jouw pensioen. Wat er onder andere gaat veranderen vertel ik je in dit artikel.

Waarom verandering pensioenwet 2023

De reden voor het wijzigen van de wet is dat de Nederlandse samenleving verandert. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer gepensioneerden ten opzichte van werkenden. Mensen wisselen sneller van baan en er zijn steeds meer ZZP’ers. De oude wet was dus niet helemaal meer passend bij de huidige maatschappij.

Het pensioenstelsel zelf blijft hetzelfde. Het huidige stelsel bestaat uit de 3 pijlers. In dit artikel lees je meer over het stelsel en hoe het ook alweer zat met die pijlers.

Over het algemeen kunnen door de wetswijziging mensen meer en beter hun pensioen in eigen beheer regelen (pijler 3), omdat de jaarruimte omhoog gaat. Dankzij de nieuwe wet mag je dus meer geld met belastingvoordeel pensioen sparen en beleggen.

De jaarruimte gaat omhoog

Wanneer je besluit te pensioenbeleggen op een geblokkeerde rekening heb je te maken met de jaarruimte. De jaarruimte is het bedrag dat je van de Belastingdienst maximaal per jaar op de pensioenrekening mag storten, omdat je naar verwachting te weinig pensioen hebt opgebouwd. Je krijgt dan belastingvoordeel. Door je jaarruimte ieder jaar te benutten, vul je het inkomen in dat je later ontvangt uit AOW en werkgeverspensioen aan tot 70% van je werkelijke inkomen. Veel mensen weten namelijk niet dat hun werkgever pensioen vaak ontoereikend is en hebben dus een pensioengat. Je kunt elk jaar tot en met 31 december je jaarruimte benutten.

Dankzij de nieuwe wetswijziging wordt de jaarruimte, dus het bedrag dat je jaarlijks mag storten op je pensioenrekening, een stuk groter. Je krijgt dus meer ruimte om zelf je pensioen op te bouwen.

Heb ik jaarruimte?

Nu vraag je je misschien af, heb ik jaarruimte? Jaarruimte is persoonlijk en voor iedereen anders. Je hebt hiervoor je bruto-inkomen nodig van 2022. Deze kun je vinden in je belastingaangifte. Daarnaast heb je inzicht nodig in het gespaarde pensioenbedrag van 2022. Dit kun je vinden in je Pensioenoverzicht. Als je geen pensioen opbouwt bij een werkgever en een ‘normaal’ full-time salaris hebt, heb je vrijwel zeker jaarruimte. 

Bereken zelf hoeveel jaarruimte jij hebt!

De reserveringsruimte

De reserveringsruimte is het totaal van de ongebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 jaar. Met deze ruimte kun je (indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet) met terugwerkende kracht nog je jaarruimte storten. Vanwege de nieuwe wetswijziging heb je straks langer de tijd om je gemiste jaarruimte in te halen én mag je meer storten.

Eenmalig uitbetalen

Wat ook goed is om te weten is dat je vanwege de wetswijziging je naar verwachting eerder al een percentage van je pensioen op mag nemen. Nederland is een van de weinige landen waar je levenslang pensioen krijgt, dus tot wanneer je overlijdt. Sommige mensen zouden liever aan het begin van hun pensioen meer te besteden hebben. Bijvoorbeeld voor die wereldreis of het afbetalen van een hypotheek. Naar verwachting wordt dit vanaf 2024 mogelijk. Je kunt dan maximaal 10% van de waarde van je ouderdomspensioen in één keer opnemen.

Brand New Day Pensioen

Inmiddels ben ik alweer meerdere jaren aan het pensioenbeleggen bij Brand New Day. Toen ik nog in loondienst werkte deed ik dit om mijn pensioen aan te vullen. Sinds twee jaar ben ik geheel uit loondienst en ben ik genoodzaakt mijn eigen pensioen bij elkaar te sparen. Om deze reden heb ik mijn inleg verhoogd. 

Omdat ik nog jong ben, heb ik een groot voordeel, en dat is tijd. Ik verwacht nog vele jaren te moeten werken, dus met een kleine inleg kan ik op de lange termijn best een leuk bedrag bij elkaar beleggen. Zeker omdat deze inleg kan renderen door het rente-op-rente effect. Omdat ik niet aan het geld kan komen is het dus echt bestemd voor mijn pensioen. 

Ik heb gekozen voor een pensioenrekening bij Brand New Day omdat ik hier al een reguliere beleggersrekening had en ik hier erg tevreden over ben. Daarom was deze keuze voor mij snel gemaakt. Brand New Day is van origine een pensioenbank en zit al lang in de pensioenwereld. Dat geeft mij een goed gevoel. De kosten zijn transparant en de uitleg snel en duidelijk. Elke maand vindt er een automatische incasso plaats. Hoeveel ik inleg heb ik zelf in de hand en dit kan ik altijd aanpassen. Meer hoef ik niet te doen!

Conclusie

Dankzij de wetswijziging heb je mogelijkheden om in eigen beheer meer te pensioenbeleggen voor het verkrijgen van belastingvoordeel. Dit maakt het makkelijker om een goed pensioen op te bouwen zodat jij er later warmpjes bij zit.

Of je nou kiest voor beleggen of voor een andere manier van pensioenopbouw, door nu alvast een plan voor je pensioen te maken maak je het jezelf later een stuk makkelijker! Je kunt elk jaar tot 31 december je jaarruimte benutten. Kijk voor meer informatie op de site van Brand New Day!

Meer lezen?
ZZP en pensioen: hoe zit het met pensioen als ondernemer?
Indexbeleggen: wat is het, waar let je op en wat is het verschil met ETF’s?

Disclaimer: Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Ik belegde al bij Brand New Day voordat ik met Happy Rich Millennial begon.Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter