Beleggen met weinig geld? Het is mogelijk en wel op deze manieren

Wil je graag starten met beleggen, maar heb je enkel een klein bedrag dat je kan investeren en denk je dat het daarom niet mogelijk is? Dan zit je mis. Beleggen met weinig geld is zeker mogelijk. Sterker nog: ook met weinig geld kun je een mooi rendement halen. Het enige wat je nodig hebt is de juiste kennis en dus deel ik in dit blog diverse manieren waarop je al met weinig geld kunt investeren.

Want als een ding zeker is, is dat je geen tonnen op de bank hoeft te hebben om te starten met investeren.

Beleggen met weinig geld

Als je net start met beleggen kan dat behoorlijk spannend zijn. Het laatste wat je namelijk wil is dat je je geld verliest. Aangezien er geen garantie is dat je met beleggen winst maakt, kan het verstandig zijn om met een klein bedrag te starten. Er zullen namelijk ongetwijfeld momenten komen waarop je beleggingen even fors dalen. En hoewel dat geen reden is tot paniek, kan ik me goed voorstellen dat het wel degelijk voor stress zorgt.

Beleggen met een klein bedrag is voor veel mensen dan ook een fijne manier om tóch te starten met beleggen zonder te veel stress te ervaren en het risico te lopen in een klap je geld in waarde te zien dalen. Zo zul je minder snel handelen vanuit paniek en geen stappen ondernemen waar je later wellicht spijt van krijgt. Daarnaast is het een feit dat op de langere termijn beleggen meer oplevert dan sparen waardoor zelfs beleggen met een klein bedrag al nut heeft. 

Wat is weinig geld?

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen met welk bedrag ze moeten starten met beleggen. Mijn antwoord? Dat is helemaal aan jou. Voor de een is €100-, veel geld, voor de ander weinig. Ik raad dan ook aan om een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven en op basis daarvan te bepalen welk geld je kunt missen en dus kunt investeren.

De algemene vuistregel geldt dat het raadzaam is pas te starten met beleggen als je al een buffer hebt opgebouwd. Ook is het verstandig om enkel met geld te beleggen dat je kunt missen. 

Wil je graag inzicht krijgen in je financiën zodat je kunt werken aan je doelen? Voor maar €17-, scoor je via deze link mijn Fix your Finance sheet.

De voor-en nadelen van beleggen met een klein bedrag

Voordat ik verschillende manieren van beleggen deel waarmee je al met een klein bedrag kunt starten, is het eerst goed om te duiken in de voor-en nadelen van beleggen met weinig geld.

De voordelen

  • Als de waarde van je beleggingen daalt, ben je niet gelijk heel veel geld kwijt.
  • Je maakt gebruik van een hele belangrijke factor met beleggen: tijd. Hoe eerder je begint hoe beter zodat je geld tijd heeft te renderen en betere jaren te compenseren met mindere jaren.
  • Wie iedere maand een klein bedrag inlegt, heeft aan het einde van het jaar toch heel wat geïnvesteerd zonder dat op die manier te hebben ervaren.
  • Door met een klein bedrag te beleggen zul je minder stress ervaren en minder snel handelen vanuit paniek.
  • Beginnen met beleggen kan een grote stap zijn die je wellicht lastig vindt om te maken. Starten met een klein bedrag kan drie drempel verkleinen waardoor je eerder zult beginnen. En over het algemeen geldt met beleggen: hoe eerder je begint, hoe beter. 
  • Ook met een klein bedrag maak je kennis met de wereld van beleggen en leer je de fijne kneepjes van het vak.

De nadelen

  • Wie belegt met weinig geld, betaalt relatief veel geld aan eventuele transactiekosten.
  • Verwacht niet dat je in een klap miljonair wordt. Beleggen met een klein bedrag, betekent immers ook minder winst in euro’s dan wanneer je voor een groter bedrag gaat.
  • De diversificatie – de verschillende projecten waarin je kunt beleggen – is beperkt. Met een klein bedrag heb je nou eenmaal minder mogelijkheid om te investeren in diverse projecten dan wanneer je dat met veel geld doet.
  • Door de beperkte diversificatie is je portefeuille automatisch minder gespreid waardoor het risico procentueel gezien wat groter is.

Diverse manieren van beleggen met weinig geld

Zoals al eerder gezegd hoef je geen miljonair te zijn om te starten met beleggen. Tegenwoordig bestaan er diverse, mooie manieren om met een klein bedrag al te investeren. Wel is het verstandig om voor een broker te kiezen die weinig transactiekosten heeft zodat je relatief gezien niet veel kwijt bent aan bijzaken. Relatief goedkope brokers die ik zelf gebruik zijn DEGIRO en Brand New Day.

Beleggen met weinig geld

Crypto

Een laagdrempelige manier waarbij je al met een klein bedrag kunt beleggen, is het investeren in cryptomunten. Beleggen in crypto wordt steeds populairder, mede vanwege de reden dat je al met een klein bedrag kunt investeren. Je kunt al vanaf €5-, beleggen in cryptocurrency, zoals Bitcoin en Ethereum. Het is namelijk zo dat je een klein percentage van een bepaalde cryptomunt kan kopen en niet gelijk een hele munt moet kopen. Daarnaast betaal je relatief weinig transactiekosten. De Nederlandse crypto broker Bitvavo werkt met lage transactiekosten. Let op: crpyto is een relatief risicovolle belegging.

Benieuwd hoe je investeert in crypto en waar je op moet letten? In dit blog lees je er alles over.

Fractionele aandelen

Ook het met een klein bedrag investeren in aandelen is mogelijk. Zo worden sommige aandelen in stukjes geknipt – zogeheten fractionele aandelen – waardoor je ook in een klein gedeelte van een aandeel kan beleggen. Bij een paar brokers kun je dus met een klein bedrag al investeren in bijvoorbeeld grote bedrijven als Amazon, waar een aandeel momenteel – mei 2022 – zo’n €3000-, kost.

Hoe het kan dat je bij sommige brokers dus een klein gedeelte van een aandeel kan kopen, zit als volgt. Wie een fractioneel aandeel bezit, koopt in feite niet het hele aandeel, maar een fractie van het aandeel dat de broker heeft gekocht. Stel dat je 0,7 aandeel van Amazon koopt bij een CFD broker, dan kun je er vanuit gaan dat de broker zelf wél het hele aandeel heeft gekocht. Echter houden ze de 0,3 die nog over is na jouw investering vrij voor iemand anders. Omdat je met een fractioneel aandeel een kleine aandeel bezit dan wanneer je het complete aandeel aanschaft, zal het rendement of het verlies verhoudingsgewijs lager zijn. 

ETF’s

Een andere, laagdrempelige manier van investeren is het beleggen in ETF’s (exchange traded fund). Een groot voordeel van het investeren in ETF’s is dat je daarmee je beleggingen automatisch spreidt, ook bij een klein bedrag. Een ETF is namelijk een mandje of verzameling van assets die een bepaalde index volgen. Dat betekent dat één ETF uit van alles bestaat waardoor je relatief weinig risico hebt. Daarnaast zijn de transactiekosten bij sommige brokers die ETF’s aanbieden, laag. Zo beleg ik zelf al twee jaar in ETF’s bij DEGIRO, waar je een aanbod van producten één keer per maand gratis kunt aankopen (dit geldt op dit moment van schrijven, mei 2022).

Benieuwd hoe je investeert in ETF’s en waar je op moet letten? In dit blog lees je er alles over.

Wat doe ik?

Iedere maand investeer ik een bepaald bedrag, onder meer in ETF’s en cryptomunten. Ik heb gekozen voor een lange termijn strategie waarbij ik niet in een klap heel veel geld investeer, maar iedere keer een klein beetje. Vandaar ook dat ik groot voorstander ben van starten met beleggen met niet al te veel geld. Zelf ben ik 5 jaar geleden begonnen met een bedrag van €50- per maand, en heb ik dat bedrag verhoogd toen dat financieel mogelijk was. Juist door iedere maand een klein bedrag te investeren, spreid ik mijn risico’s en behaal ik op een verantwoorde en veilige manier mijn lange termijn doelen stap voor stap.

Conclusie

Na het lezen van bovenstaand blog, hoop ik dat een ding duidelijk is: investeren met een klein bedrag is mogelijk. En dat betekent dat iedereen die wil starten met beleggen, maar het spannend vindt, op een rustige manier toch kan proeven aan de wereld van beleggen. Daarnaast geldt – zoals besproken in dit blog – dat met een klein bedrag beleggen al nuttig is. Of je nou besluit te investeren in cryptomunten, ETF’s of fractionele aandelen: al met een kleine investering kan jouw eerste belegging een feit zijn.

Cursus financieel vrij

Mocht je enthousiast zijn geworden van het lezen van dit blog, maar lijkt het je fijn om nog meer te leren over beleggen en financiële vrijheid? Schrijf je vrijblijvend in op de wachtlijst van mijn nieuwe cursus.

Meer lezen?


Beleggen in een crypto ETF: wat is het en hoe werkt het?
Waarom pensioenbeleggen een interessante optie is
Zo stapte ik uit de ratrace en zo kun jij dat ook doen

Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter