Zo genereer je een passief inkomen met Etsy dankzij online producten

Passief inkomen, ik heb het er al vaker over gehad. En ik geloof er dan ook echt in dat een passief inkomen een belangrijk onderdeel is in de weg naar meer financiële vrijheid! Een passief inkomen is dat je geld voor jou gaat werken, in plaats van andersom. Dit betekent niet dat geld zomaar komt aanwaaien. Want om een passief inkomen op te bouwen, moet je de nodige uren werk verzetten. Chantal en ik hebben meerdere succesvolle Etsy shops. In deze blog vertel ik je hoe je een passief inkomen met Etsy opbouwt.

Wat is Etsy?

Etsy is een online marktplaats waar mensen handgemaakte producten, vintage items en ambachtelijke benodigdheden kunnen kopen en verkopen. Het is in eerste instantie gemaakt voor kleine ondernemers die hun handwerk op een platform konden aanbieden. Inmiddels is Etsy ook een uitstekend platform om digitale producten te verkopen. Hierdoor is het voor velen heel toegankelijk en hebben heel veel mensen inmiddels een passief inkomen weten te creëren. Hieronder deel ik welke stappen je moet zetten om een passief inkomen op Etsy te creëren met digitale producten.

Wat zijn de voordelen van verkopen op Etsy?

Een passief inkomen creëren op Etsy met digitale producten heeft zo zijn voordelen. Hieronder deel ik er een aantal:

  • Wereldwijd Bereik: Etsy heeft een internationaal publiek, wat betekent dat je digitale producten kunt verkopen aan mensen over de hele wereld. Dit vergroot je bereik ontzettend, mits je de juiste niche en zoekwoorden gebruikt.
  • Lage productiekosten: Wanneer je een digitaal product op Etsy hebt gemaakt, hoef je het niet nog een keer te maken. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook geld!
  • Passief inkomen: Digitale producten kunnen oneindig vaak worden gedownload zonder extra kosten voor de verkoper. Dit betekent dat je, nadat je het product hebt gemaakt en geüpload, kunt blijven verdienen zonder voortdurend actief betrokken te zijn bij het verkoopproces.
  • Automatisering van het verkoopproces: Etsy biedt tools voor het automatiseren van het verkoopproces. Je kunt bijvoorbeeld de levering van digitale bestanden automatiseren, waardoor je tijd bespaart en het proces efficiënter wordt. En je dus niets hoeft te doen op het moment dat er iets wordt verkocht!

Wat zijn de nadelen van verkopen op Etsy?

Ook zijn er een aantal nadelen waar je rekening mee dient te houden als je besluit om digitale producten op Etsy te gaan verkopen.

  • Concurrentie: Etsy is inmiddels een populaire website en dus is er veel concurrentie. Je moet dus echt goed weten hoe je je marketing op Etsy doet om er tussenuit te springen.
  • Regels en voorwaarden: Etsy heeft specifieke regels en voorwaarden waaraan je moet voldoen. Bijvoorbeeld, bepaalde producten zijn mogelijk niet toegestaan, en als je je niet aan de regels houdt, loop je het risico op het verlies van je winkel. Dit zou dus erg zonde zijn als je hier veel tijd aan hebt besteed. Zorg er dus voor dat je deze regels en voorwaarden goed doorleest.
  • Wijzigingen in het Algoritme: Een ander nadeel is dat Etsy regelmatig zijn algoritmen aanpast. Dit heeft impact op de zichtbaarheid van je producten en dus op je verkopen. Het kan zijn dat je plotseling minder zichtbaarheid hebt, zelfs als je eerder succesvol was.
  • Afhankelijkheid van Etsy: Wanneer je producten op Etsy verkoopt, ben je daar ook afhankelijk van. Je verkopen worden dus beïnvloedt door de regels en voorwaarden van Etsy en je hebt daar zelf dus minder invloed op in tegenstelling tot wanneer je digitale producten via je eigen website verkoopt.
  • Commissie: je betaalt commissie over je verkochte producten aan Etsy.

1. Doe onderzoek naar een niche markt

Voordat je begint met het verkopen op Etsy, is het cruciaal om je niche te identificeren. Dit kun je op twee manieren doen:

  1. Je kunt natuurlijk nagaan welke interesses jij zelf hebt. Welke vaardigheden jij hebt en wat voor soort online producten je in deze niche zou kunnen verkopen. Misschien ben je al werkzaam in een specifieke niche en zou je daar online producten aan toe kunnen voegen. Het voordeel hiervan is dat de niche echt dicht bij jou interesses ligt en dat je waarschijnlijk veel specifieke kennis hebt.
  2. Weet je nog niet zo goed waar je interesses liggen? Ga dan gewoon eens rond speuren op Etsy om te kijken welke producten je aanspreken. En kijk of je mogelijk soortgelijke producten kunt gaan maken. Belangrijk is hierbij wel dat je onderzoek doet naar de markt. Het is namelijk wel belangrijk om uniek te zijn en in een niche markt te zitten waar veel op gezocht wordt, maar waar nog niet zo veel producten van zijn.

Voorbeelden online producten voor een passief inkomen op Etsy

Hieronder deel ik een lijst met voorbeelden van online producten die je op Etsy zou kunnen verkopen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt op Etsy verkocht!

  • Planners
  • Boodschappenlijsten
  • Posters
  • Kaarten
  • Activiteitenboeken
  • Naaipatronen
  • Weddingplanners
  • Etc..

2. Creëer hoogwaardige producten voor een passief inkomen op Etsy

De sleutel tot succes op Etsy is het aanbieden van hoogwaardige producten. Als je een doelgroep hebt gekozen, en een product heb bedacht, zorg er dan voor dat je tijd investeert in het maken van je online product. Omdat er inmiddels veel producten op Etsy worden aangeboden, is het belangrijk om er tussenuit te springen en een eigen stijl te ontwikkelen. Zo zorg je er ook voor dat weer een specifieke doelgroep jouw producten mooi vindt en mogelijk terugkomt voor andere producten. Daarnaast wil je er ook voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen een positieve review achter laten. Dit heeft namelijk een positief effect op je ranking in Etsy.

3. Optimaliseer je Etsy winkel

Een goed geoptimaliseerde Etsy-winkel is essentieel voor succesvolle shop. Net als dat je op een website essentieel zoekwoorden gebruikt, doe je dit ook bij jouw Etsy-listings. Zorg ervoor dat je relevante zoekwoorden in zowel je producttitels als in je beschrijvingen gebruikt. Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste tags te gebruiken zodat je vaak gevonden wordt.

Inmiddels bestaan er een aantal tools die je aan jouw Etsy account kunt koppelen zodat je precies kunt kijken hoeveel er op bepaalde zoekwoorden wordt gezocht. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Erank
  • Everbee

Conclusie over een passief inkomen op Etsy

Met de juiste aanpak kan Etsy een geweldig platform zijn om passief inkomen te genereren. Zorg ervoor dat je niet te snel begint, maar dat je goed onderzoek doet naar de producten die je wilt verkopen, naar je doelgroep en zorg ervoor dat je hoogwaardige producten verkoopt! Door deze stappen te volgen, kun je op Etsy een mooi stabiel, passief inkomen opbouwen.

Succesvol je Etsy shop opzetten – cursus

Wil jij een Etsy shop met digitale producten starten om zo een passieve inkomstenstroom op te zetten? En wil je leren hoe je jouw product kan onderzoeken op succes en hoe jij je shop hoger in Etsy krijgt? Stap voor stap jouw shop opzetten met een duidelijk plan? Zodat jij online passief inkomen kan opbouwen?

Klik hier om meer te lezen over de Etsy cursus

1 reactie

  1. Mira op 28 januari 2024 om 18:49

    Hi Jessy, vraagje! Bij het verkopen van digitale producten via Etsy, hoe moet je dit aangeven via de belastingdienst? Tot nu toe heb ik dit gedaan met “inkomsten uit overig werk”, maar ik kwam op Etsy zelf laatst deze informatie tegen:

    “In alle gevallen int Etsy de door de koper betaalde btw en draagt deze over aan de betreffende belastinginstanties. Verkopers hoeven geen btw aan de itemprijs van hun digitale items toe te voegen. Als je vragen hebt over jouw belastingplicht op digitale items die jij verkoopt, neem dan contact op met jouw belastingadviseur.”

    Uiteraard zonde om dubbel belasting te betalen.. dus ik vroeg me af. Weet jij hoe dit zit?

    Gr Mira

Laat een reactie achter