Mijn favoriete personal finance boek: Rich Dad, Poor Dad – Robert Kiyosaki

Dit boek van Robert Kiyosaki behoort tot een van de klassiekers op het gebied van personal finance en gaat al jaren mee. Ik was dan ook erg nieuwsgierig, vooral of het niet erg Amerikaans is en er écht wat van dit boek te leren valt. Ik heb al heel wat personal finance boeken gelezen, dus ik kan gerust zeggen dat ik niet snel onder de indruk ben.

Rich Dad, Poor Dad

Het verhaal gaat over Robert zelf, en begint bij zijn jeugd in Amerika waar hij opgroeit in een middenklasse gezin. Zijn vader is docent met goede diploma’s, maar is niet rijk. De vader van Robert zijn beste vriend is een succesvolle self-made zakenman én belegger, zonder opleiding. Van beide vaders leert hij lessen over geld en het leven. Robert probeert te achterhalen wie er gelijk heeft. Dit vormt de rest van zijn leven en de keuzes die hij maakt.

Hoe kan je loskomen uit de Rat Race? Leven in vrijheid? Niet afhankelijk zijn van een baas? Het boek werpt een kritische blik op hoe wij ons door geld en angst laten leiden, door helemaal afhankelijk te zijn van een baas en hard voor iemand te werken, waarvan wij maar weinig terugzien.

Het boek geeft je inzichten in hoe je met geld om moet gaan maar vooral hoe je geld moet zien. Namelijk, als een middel dat voor jou moet gaan werken en niet andersom. Robert legt je uit hoe geld en cashflow werkt. Want, waarom wordt maar een klein percentage van de maatschappij rijk en blijven zij rijk? Waarom blijft de rest achter?

Plus- en minpunten Rich Dad Poor dad

Voordelen:
– Inspirerend
– Anders dan andere standaard personal finance boeken
– Elk hoofdstuk heeft een samenvatting en kritische vragen over de stof van dat hoofdstuk
– Heldere uitleg van verschillende financiële concepten.

Nadelen:
– Geen concreet stappenplan
– Ik moest het boek langzaam en aandachtig lezen. Er soms even over nadenken. Het is geen makkelijk wegleesboek.
– Amerikaanse visie. Het belastingsysteem waar Robert over praat werkt in Nederland anders. Maar, het concept van geld is natuurlijk internationaal.
– Dit is boek is geschikt als je écht interesse hebt in personal finance en wilt veranderen. Anders is dit niks voor jou.

Review

Ik zou dit boek absoluut aanraden. Wat een openbaring! Als je stappen wilt maken in je Money Mindset en echt wilt veranderen zal je naar de basis moeten. Hoe werkt geld? Hoe werkt de maatschappij? Zijn er mogelijkheden om meer vrijheid te hebben? Het boek werpt een kritische blik op hoe wij ons door geld en angst laten leiden, door helemaal afhankelijk te zijn van een baas.

Wat een fantastisch boek! Ik herken mezelf volledig in de opvoeding van de ‘Poor Dad’. Goed je best doen op school zodat je een goede baan kunt vinden en vervolgens je hele leven 40 uur per week kunt werken als loonslaaf. Zo zie je dat wat je in je opvoeding en opleiding wordt aangeleerd niet per se de waarheid is.

Meer lezen?

Beleggen in ETF’s: waarom en hoe + mijn favoriete ETF
Waarom pensioenbeleggen een interessante optie is
Boek recensie: Je bent zoals je denkt -Michael Pilarczyk

1 reactie

  1. […] Rich Dad Poor Dad – Robert Kiyosaki (boek)Waarom? Wat een fantastisch boek. Het boek geeft je inzichten in hoe je met geld om moet gaan maar vooral hoe je geld moet zien. Namelijk, als een middel dat voor jou moet gaan werken en niet andersom. Want waarom wordt maar een klein percentage van de maatschappij rijk en blijven zij rijk? Waarom blijft de rest achter? Zo zie je dat wat je eigenlijk in je opvoeding en opleiding wordt aangeleerd niet per se de waarheid is.Lees mijn uitgebreide review hier […]

Laat een reactie achter