Financiële vrijheid: 5 stappen hoe je dat creëert

Financiële vrijheid is een doel dat veel mensen nastreven. Het is het idee dat je genoeg geld hebt om te doen wat je wilt, wanneer je wilt, zonder je zorgen te hoeven maken over financiële beperkingen. Voor mij is het niet het doel op zich om veel geld te hebben. Ik zie het vooral als middel om meer vrijheid voor mezelf te creëren in de vorm van tijd. In deze blog deel ik vijf stappen die ik zet om steeds meer financiële vrijheid voor mezelf te creëren. 

1. Bepaal waarom je financiële vrijheid wilt

Iedereen komt in actie voor iets dat ontzettend belangrijk voor diegene is. Het is dus ontzettend belangrijk om bij jezelf na te gaan waarom je zo graag financiële vrijheid wilt voor jezelf. En als je dan financiële vrijheid hebt, hoe ziet dat er dan precies uit? Hoe voel je je dan? Hoe weet je dat je financieel vrij bent? Hoeveel heb je nodig om dat gevoel te ervaren? Financieel vrij is op zichzelf een abstract begrip en dus is het belangrijk om concreet te zijn. Waarom is dit zo belangrijk voor je en hoe ziet financieel vrij zijn, er voor jou uit?

2. Bepaal je financiële doelen

Als je weet hoe financiële vrijheid er voor jou uitziet, dan kun je je financiële doelen gaan bepalen. Want als je weet hoeveel geld je precies per maand nodig hebt om financiële vrijheid te ervaren, weet je ook welke doelen je daarvoor kunt opstellen. Zorg er dan voor dat je doelen op zowel korte als op de lange termijn maakt. Wat wil je bijvoorbeeld binnen een halfjaar bereiken? En over vijf jaar? Wil je misschien schulden aflossen? Een huis kopen? Of investeren voor je pensioen? Of uiteindelijk je eigen bedrijf starten? Wil je misschien op wereldreis? Hoeveel heb je dan precies nodig? En binnen welke termijn wil je dat voor jezelf bereikt hebben? Als je hier helderheid voor jezelf in creert, zal je een duidelijk beeld krijgen wat je precies nodig hebt om je doelen te bereiken. Inzicht is key!

3. Creëer een budget en beheer je uitgaven

Een cruciale stap op weg naar financiële vrijheid is inzicht krijgen in je huidige financiën. Oftewel, hoeveel geld gaat er nu maandelijks uit en hoeveel geld komt er nu maandelijks in. Het houdt dus in dat je al je inkomsten en uitgaven bijhoudt om te begrijpen waar je geld nu eigenlijk naartoe gaat. Want zeg nou zelf, iedereen heeft wel eens zo’n moment gehad dat je aan het einde van de maand denkt: waar is al mijn geld toch zo snel naartoe gegaan? Iedereen doet wel eens onbewust een aankoop waarvan je achteraf misschien denkt: ‘heb ik dit nu echt nodig gehad?’ Het is dus belangrijk om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven zodat je deze naast je doelen kunt houden en kunt kijken hoeveel geld je precies (extra) nodig hebt om financiële vrijheid te gaan ervaren.

Ikzelf doe dit al jaren middels een Excel sheet. Ik heb deze door de jaren heen gefinetuned en speciaal voor jou een Fix Your Finance Sheet ontwikkelt zodat jij gemakkelijk je financiën kunt bijhouden. Je koopt hem hier.

4. Leer alles over geld om financiële vrijheid te creëren

Geld speelt een cruciale rol in ons leven, en toch zijn er maar weinig mensen die de tijd nemen om alles te begrijpen over wat geld nu precies is en hoe het in de wereld werkt. School heeft ons ook nooit geleerd hoe het huidige geld systeem in elkaar zit. Het is daarom des te belangrijker om jezelf kennis over geld cadeau te doen. Het gaat je namelijk ontzettend veel inzicht geven in wat geld is, hoe het op dit moment voor je werkt en hoe het mogelijk voor je kan werken.

Financiële vrijheid betekent niet per se dat je miljonair moet worden, maar eerder dat je genoeg controle hebt over je financiën. Zodat je de levensstijl kan leiden die je wenst zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over geld. Er zijn inmiddels heel veel boeken, online cursussen en financieel adviseurs beschikbaar die jou van alles over geld kunnen leren. Een boek die voor mij ontzettend belangrijk is geweest in het opdoen van financiële kennis is: Rich Dad, Poor Dad.

Dit boek raad ik dan ook iedereen aan om inzicht te krijgen in hoe geld nú voor je werkt en hoe het voor je kan werken. Ik pak dit boek er dan ook regelmatig bij om weer stil te staan bij waarom financiële vrijheid nu zo belangrijk voor mij is. In deze blog kun je de boeken vinden die mij nog meer financiële kennis hebben gegeven. 

5. Investeer en bouw een passief inkomen op

Een belangrijk aspect van financiële vrijheid is het opbouwen van passieve inkomstenstromen. Dit betekent dat je geld voor jou gaat werken, in plaats van andersom. Dit betekent niet dat geld zomaar komt aanwaaien. Want om een passief inkomen op te bouwen, moet je de nodige uren werk verzetten. Je kunt op verschillende manieren een passief inkomen genereren. Dit kun je onder andere doen door onder andere te gaan beleggen, affiliate marketing, online producten verkopen en nog veel meer. In deze blog leg ik uit wat een passief inkomen precies is en wat je onder andere kunt doen om een passief inkomen op te bouwen.

Inmiddels heb ik zelf verschillende online producten gecreëerd die ervoor zorgen dat wanneer ik op het strand in Portugal lig, ik toch geld kan verdienen. Ik heb inmiddels veel zaken geautomatiseerd waardoor ik op het moment van verkoop, ik niet actief bezig hoef te zijn in mijn bedrijf. Het is dan ook mijn doel om dit steeds meer te gaan uitbreiden zodat ik meer en meer financiële vrijheid kan ervaren! 

Zo creëer je financiële vrijheid

Kortom, als je financiële vrijheid wilt ervaren, ga dan goed bij jezelf na waarom dit zo ontzettend belangrijk voor je is. Als je weet waarom financiële vrijheid zo ontzettend belangrijk voor je is, zorg er dan voor dat je helder hebt wat financiële vrijheid voor jou specifiek betekent. Aan de hand daarvan kun je doelen gaan opstellen. Om die doelen te behalen is het belangrijk dat je inzicht krijgt in je huidige inkomsten en uitgaven. Dit doe je heel handig via mijn Fix Your Finance Sheet. Zorg er daarnaast ook voor dat je je financiële kennis vergroot! Zonder financiële kennis, zul je nooit financiële vrijheid ervaren. Blijf je kennis dus vergroten en blijf leren! En als laatste, zorg ervoor dat je passieve inkomstenstromen kunt gaan creëren! 

Wil je meer weten over financiële vrijheid en hoe jij dat voor jezelf kunt bereiken? Ik start binnenkort een mini cursus voor iedereen die net komt kijken in de wereld van financiële vrijheid. Tip: Je krijgt de Fix Your Finance sheet ook bij de cursus! Als je ook stappen wilt zetten naar financiële vrijheid, dan is deze mini cursus helemaal iets voor jou! Je kunt hier alle informatie vinden!

Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter