Budget-proof verbouwen: zo doe je dat!

Zoals sommigen van jullie misschien hebben gelezen, heb ik (Chantal) een huis gekocht in Nederland. Dit huis hebben mijn vriend en ik vanuit Zuid Afrika gekocht en we wisten dat we bij thuiskomst de nodige zaken moesten aanpakken. Zo moest onder andere de elektriciteit, vloer en muren aangepakt worden. We wilden niet al ons gespaarde geld uitgeven aan een verbouwing, dus gingen we opzoek naar budget-proof manieren om ons huis te verbouwen. In deze blog lees je hoe ik dat heb aangepakt. 

Inzicht in financiën

De eerste stap die wij hadden gezet voor een budget-proof verbouwing was nogmaals onze financiën onder de loep nemen. Ondanks dat we de Fix your Finance sheet al maandelijks invullen, is het fijn om deze nog eens onder ogen te komen. Met deze sheet weet je precies wat er maandelijks binnenkomt en wat je uitgeeft. Daarnaast kun je ook je beleggingen aanvullen zodat je precies weet hoeveel vermogen je hebt en hoeveel geld je zou kunnen besteden aan het verbouwen van je huis. Zo hebben wij de afgelopen jaren flink gespaard en konden we een deel daarvan aan de verbouwing uitgeven. Hierdoor hoefde wij niet aan onze beleggingen te komen. Wil je meer weten over beleggen? Lees dan deze blog. Daarnaast hadden we een richtlijn voor onszelf opgesteld over hoeveel geld we ongeveer wilde uitgeven aan de verbouwing.

De Fix your Finance Sheet is altijd een basis om op terug te vallen wanneer je naar meer financiële vrijheid streeft of juist inzicht wilt hebben in hoeveel geld je nu eigenlijk te besteden hebt. Je kunt hem hier kopen.

2. Offertes opvragen en vergelijken voor budget-proof verbouwen

Nadat wij een budget voor de verbouwing hadden bepaald was het tijd om offertes op te vragen bij verschillende bedrijven. We hebben alle offertes opgevraagd van werkzaamheden die wij niet zelf konden uitvoeren. Daarnaast hebben wij wel gekeken naar wat wij allemaal zelf konden doen. Zelf kunnen klussen is immers een cruciaal punt als je budget-proof wilt verbouwen. We hebben alle offertes naast elkaar in een excel gezet en vanuit daar keuzes gemaakt. Daarbij hebben we niet alleen naar de prijs gekeken, maar ook naar de wachttijd en levertijd. Het is namelijk erg druk in de bouw en soms mag je al in je handjes knijpen als je een aannemer hebt kunnen vinden!

3. Maak een budget-proof verbouw planning

Bepaal voor jezelf hoeveel geld je de komende tijd aan de verbouwing wilt uitgeven en welke zaken in huis het meest belangrijk zijn. Wil je gelijk het hele huis aanpakken? Of kunnen sommige zaken in huis ook nog wachten? Welke zaken zijn het meest urgent en moeten echt NU aangepakt worden? Maak aan de hand daarvan een planning en zorg ervoor dat je alle kosten bijhoudt in de Fix your Finance Sheet.

4. Zelf budget-proof klussen

Naast dat ik klussen zelf al heel erg leuk vind om te doen, heeft het mij ook veel kosten bespaard. Wij zijn beiden handig en konden met behulp van de mensen om ons heen veel zaken zelf regelen. Denk daarbij aan een vloer eruit slopen, een muur opnieuw dichten, tegels eraf halen, wc opnieuw betegelen, verven, keukenwrappen, etc. We hebben veel video’s op youtube bekeken en zijn samen aan de slag gegaan. Als we ergens niet uitkomen, vroegen we om hulp bij familieleden en vrienden. 

5. Marktplaats voor budgetproof bouwmaterialen

Om extra kosten te besparen en ook duurzame keuzes te maken, hebben wij veel bouwspullen via Marktplaats verzameld. Zo hebben wij zelf de muren op de bovenverdieping gestuct met muurglad. In de winkel betaal je gemiddeld 39,90 per bak en wij hebben veel bakken kunnen ophalen voor 10 á 15 euro. Aangezien we ongeveer 10 bakken nodig hadden, wat uitkomt op 399,- , hebben wij hier veel geld op kunnen besparen. Wij hebben hier gemiddeld 130 euro aan uitgegeven en dus 269 euro bespaard!

Daarnaast was de keuken in de basis nog een goede keuken, maar was de keuken niet helemaal mijn stijl. En dus besloot ik om op zoek te gaan naar een groene tegel op marktplaats. Er zijn vaak mensen die of te veel bestellen of minder nodig blijken te hebben. En dus staan er op marktplaats veel restanten. De gemiddelde prijs van één m2 wandtegel ligt tussen de 39,95 en 89,95. Wij hadden ongeveer 7m2 nodig voor de keuken en dan kom je al snel tussen een totaalbedrag uit tussen de 279,65 en 629,65 euro. Wij vonden via Marktplaats een restanten partij voor 100,- en hebben daar dus minimaal 180 euro mee bespaard. 

Daarnaast hebben we ervoor gekozen om onze keuken te wrappen in plaats van een nieuwe keuken te kopen. Je kunt bij verschillende bouwmarkten plakfolie kopen waarmee je je keukenkastjes zelf kunt wrappen. Je kunt op deze manier een totaal andere keuken creëren zonder dat je daar veel geld aan uitgeeft! 

6. Vraag om hulp

Niets is leuker dan een dag klussen met vrienden en durf dan ook op hulp te vragen. Er zijn zoveel mensen die het heerlijk vinden om met hun handen bezig te zijn en creatieve projecten op te pakken. In plaats van een dagje naar de stad, kun je er ook een leuke dag met je vrienden van maken! In mijn vriendengroep waren veel vrienden bereid om ons te helpen en een dag te komen klussen. Zorg ervoor dat je genoeg lekkers in huis haalt en geef iedereen een duidelijke taak. Zet de muziek aan en je hebt sowieso een gezellige dag! 

7. Budget-proof verbouwen met verhuis/verbouw korting bij de bouwmarkt

Wist je dat je bij de bekende bouwmarkten zoals Karwei, Praxis en Gamma een verhuis en/of verbouw korting kan krijgen? De voorwaarden verschillen per winkel, maar elke bespaarde euro is natuurlijk meegenomen! Je gaat naar de bouwmarkt, laat je huur- of koopcontract met legitimatie bewijs zien en je krijgt een kortingspas!

  • Bij Gamma ontvang je 3 maanden lang 10% korting op alle producten m.u.v. de aanbiedingen en Vast Verlaagd artikelen.
  • Bij Praxis ontvang je 2 maanden lang 15% korting op het assortiment m.u.v. de sales producten en de vaste lage prijs artikelen.
  • Bij Karwei krijg je maar liefst 6 maanden lang verhuiskorting.

Heb je meer tips voor budget-proof verbouwen? Laat het ons dan weten op onze Instagram

Laat een reactie achter