Digitale producten verkopen op Etsy: zo doe je dat!

Zoals jullie vast en zeker weten, verkopen wij (Jessy en Chantal) beiden digitale producten op Etsy. Voor ons is dit een manier om een passieve inkomstenstroom te creëren die weer bijdraagt aan financiële vrijheid! In de opbouw fase van onze Etsy shop zit veel tijd en werk, maar inmiddels verkopen wij digitale producten zonder daar actief mee bezig te zijn. In deze blog vertellen wij hoe je digitale producten kunt verkopen op Etsy.

1. Wat is Etsy?

Etsy is een online marktplaats die zich in eerste instantie richtte op het verkopen van handgemaakte, vintage en unieke producten. Etsy was dus ideaal voor de kleine ondernemers die opzoek waren naar een platform waar zij hun spullen op konden verkopen. Het platform, opgericht in 2005, heeft zich heel snel ontwikkeld tot een grote online Marktplaats voor voor zowel kopers als verkopers van over de hele wereld. Hoewel het in eerste instantie was opgezet voor het verkopen van spullen van handgemaakte, vintage items, is Etsy nu ook een uitstekende plek voor het verkopen van digitale producten. En dit biedt natuurlijk veel kansen voor de online ondernemer! Wil je meer weten over de voor- en nadelen van Etsy? Lees dan deze blog.

2. Wat voor soort digitale producten kun je verkopen?

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het wel vinden op Etsy. De mogelijkheden voor digitale producten op Etsy zijn vrijwel eindeloos. Wanneer je op Etsy digitale producten in de zoekbalk intypt, zie je hieronder al enkele voorbeelden:

 • Family budget planner
 • Digital Art
 • Meal PLanner
 • Undated Digital Planner
 • Weight Loss Tracker
 • Posters

En dit is nog maar een klein greep uit de mogelijkheden die Etsy biedt voor het verkopen van digitale producten. Je kunt namelijk zoveel kanten op en dus biedt Etsy echt voor iedereen een kans om digitale producten te verkopen. En dus een passieve inkomstenstroom op te bouwen. Dit betekent overigens niet dat je er helemaal niets voor hoeft te doen.

Hieronder zie je nog enkele populaire categorieën van digitale producten op Etsy:

 • Printables: Zoals kalenders, planners, kunstafdrukken en wenskaarten.
 • Digitale Kunst: Grafische ontwerpen, illustraties, en digitale schilderijen.
 • Sewing Patterns: Patronen voor naaiprojecten, brei- en haakpatronen.
 • Fotografie: Stockfoto’s, fotobewerkingen, en achtergrondafbeeldingen.
 • Educatieve Materialen: Werkbladen, lesplannen, en trainingshandleidingen.
 • Grafische Ontwerpen: Sjablonen voor websites, sociale media posts, en logo’s.
 • Muziek en Geluidseffecten: Geluidsopnames, achtergrondmuziek en speciale effecten.

3. In welke tools kun je digitale producten maken?

Wanneer je digitale producten wilt creëren voor Etsy, is het natuurlijk wel handig om ook te weten in welke tools jij deze producten dan ook kunt maken. Er zijn namelijk verschillende tools die je daarvoor kunt gebruiken. Het is ook helemaal afhankelijk van wat voor digitaal product je gaat maken. Hieronder zie je enkele tools die je kunt inzetten voor het maken van een digitaal product:

 • Adobe Creative Suite: Photoshop, Illustrator, en InDesign zijn krachtige tools voor grafisch ontwerp en fotobewerking. Adobe Creative is wel echt een tool waar je de nodige kennis voor nodig hebt én er hangt een prijskaartje aan. Heb je dit toch al in je bezit, is het natuurlijk makkelijk om hier digitale producten mee te maken. Wanneer je verder geen ervaring hebt met Adobe producten, zouden wij persoonlijk eerder voor Canva kiezen.
 • Canva: Een gebruiksvriendelijke tool voor het maken van allerlei soorten visuele content. Deze tool is gratis en kun je upgraden naar een PRO account zodat je nog iets meer mogelijkheden hebt. Echter kom je met de gratis versie al ver en is het ideaal voor beginners.
 • Procreate: Een app voor digitale illustratie, perfect voor het maken van kunst en illustraties op de iPad. Dit programma is ideaal voor creatieve mensen die graag digitale illustraties en kunst maken. Deze kun je dan vervolgens verkopen op Etsy.
 • Microsoft Office/Google Workspace: Voor het maken van documenten, spreadsheets, en presentaties. Wie kent Microsoft nu niet? En ook deze tool wordt veelal gebruikt bij het maken van planners. Denk aan budgetplanners, reisplanners, gezinsplanners etc.
 • GarageBand/Audacity: Voor het opnemen en bewerken van muziek en geluidseffecten. Wil je muziek of geluidseffecten verkopen? Dan is Garageband/Audicity daar een goed platform voor.
 • Notion: Is een all-in-one workspace die is ontworpen om zo ongeveer alles op te slaan wat je maar kunt bedenken. Notion is perfect voor het maken van takenlijsten, projectplannen, social media plannen, foto galerijen, budgetten en blogsplanners. Je kunt het op alle toestellen gebruiken en dus is deze tool steeds meer upcoming. Je kunt in deze tool templates maken die je weer als digitaal product kunt doorverkopen op Etsy!

4. Hoe zorg je ervoor dat je producten ook verkocht worden?

Om succesvol digitale producten te verkopen op Etsy, is het belangrijk om marktonderzoek te doen. Etsy is namelijk een zoekmachine en jouw producten worden gevonden aan de hand van de zoektermen die (mogelijke) kopers intypen. Het is dus extra belangrijk om de juiste zoektermen in jouw listing te gebruiken. Twee uitstekende tools die je kunt gebruiken bij het doen van zoekwoorden onderzoek zijn: Erank en Everbee. In onze cursus: succesvol je Etsy shop opzetten, gaan wij diep in op hoe je deze tools daadwerkelijk inzet zodat je daadwerkelijk sales gaat krijgen. Je kunt je hier inschrijven voor de wachtlijst van de volgende cursusronde.

Erank

Onze favoriet is Erank. Erank is op het eerste gezicht namelijk minder aantrekkelijk, maar heeft in onze ogen veel meer mogelijkheden voor minder geld. Je kunt met de gratis tool van Erank onderzoek doen naar zoekwoorden en daarbij de competitie inzien. Daarnaast kun je deze tool ook gebruiken bij het optimaliseren van je bestaande listings. Voor een klein bedrag per maand krijg je nog meer mogelijkheden

Everbee

Everbee is een nieuwere tool die zich richt op Etsy-verkopers en wat gebruiksvriendelijker dan Erank. Ook bij Everbee kun je onderzoek doen naar de juiste zoekwoorden en kun je inzien hoeveel Etsy-competitie er is. Daarbij geeft de gratis versie in onze ogen onvoldoende inzicht om een gedegen onderzoek te doen. Voor je een conclusie wilt trekken, zul je dus al snel over moeten gaan op de betaalde versie en dit is gelijk 29,99 euro per maand. Voor de startende Etsy-verkoper raden wij deze tool dan ook niet aan.

5. Is het verkopen van digitale producten op Etsy rendabel?

Deze vraag krijgen wij vaak en is natuurlijk terecht. Want je wilt geen tijd en energie stoppen in een project die op niets uitloopt. Het verkopen van digitale producten op Etsy kan zeer rendabel zijn, mits je de juiste strategie volgt. En dat is dan ook wat er bij veel mensen fout gaat, waardoor ze stoppen en het Etsy-avontuur opgeven. Dit is in onze ogen eeuwig zonde!


Wij hebben beiden succesvolle shops waarbij wij dagelijks sales binnenkrijgen en dit verloopt op dit moment allemaal geautomatiseerd. In het begin moet je tijd stoppen in het doen van je onderzoek en het maken van producten. Maar wanneer je shop uiteindelijk staat, hoef je er minder naar om te kijken en komen de sales vanzelf binnen. Omdat het om digitale producten gaat, hoef je ook nooit je voorraad aan te vullen. Dit proces verloopt helemaal geautomatiseerd en is dus ideaal om een passief inkomen op te bouwen.

Echter moet je er wel rekening mee houden dat je niet binnen een maand duizenden euro’s gaat verdienen. Het bedrag dat je met je Etsy shop verdient is volledig afhankelijk van een aantal factoren:

 • De niche waar je inzit
 • De concurrentie in die specifieke niche
 • De prijzen van je producten
 • En het allerbelangrijkste SEO en marketing.

Is bovenstaande niet op orde, dan zul je ook niet slagen met een succesvolle Etsy shop. Wil je meer weten over Etsy? Wij hebben onze kennis over Etsy gebundeld in de cursus: Succesvol je Etsy shop opzetten. Je kunt je daar ook inschrijven voor de wachtlijst!

Wil je nu meer weten over passieve inkomstenstromen? En hoe passieve inkomstenstromen kunnen bijdragen aan financiële vrijheid? Download dan ons nieuwste ebook.

Klik op de onderstaande afbeelding:

Laat een reactie achter