Etsy-onderzoek: hoe zet je tools in om je Etsy shop succesvol te maken?

Je bent misschien begonnen met het maken van digitale producten zodat je deze op Etsy kunt verkopen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je Etsy shop ook daadwerkelijk succesvol is? Iedereen kan een Etsy-shop opzetten, echter is niet iedereen succesvol. Wij (Chantal & Jessy) zijn pas écht meer gaan omzetten met onze Etsy-shop toen wij beter onderzoek deden. En dus is het doen van Etsy-onderzoek echt cruciaal voor een succesvolle shop. Je hebt verschillende externe tools die je kunt gebruiken om goed onderzoek te doen. In deze blog leggen wij je uit welke tools je kunt gebruiken bij je Etsy-onderzoek.

Wat is Etsy?

Etsy is een online marktplaats die zich in eerste instantie richtte op het verkopen van handgemaakte, vintage en unieke producten. Etsy was dus ideaal voor de kleine ondernemers die opzoek waren naar een platform waar zij hun spullen op konden verkopen. Het platform, opgericht in 2005, heeft zich heel snel ontwikkeld tot een grote online Marktplaats voor voor zowel kopers als verkopers van over de hele wereld. Hoewel het in eerste instantie was opgezet voor het verkopen van spullen van handgemaakte, vintage items, is Etsy nu ook een uitstekende plek voor het verkopen van digitale producten. En dit biedt natuurlijk veel kansen voor de online ondernemer! Wil je meer weten over de voor- en nadelen van Etsy? Lees dan deze blog.

Hoe werkt Etsy?

Etsy is net als vele andere webshops een zoekmachine. Dat houdt in dat wanneer er op een specifiek zoekwoord wordt gezocht, die specifieke producten naar voren komen, mits jij ze in je listing hebt staan. Denk maar eens aan de zalando website. Wanneer jij op een broek zoekt en daarin verder geen specifieke informatie toevoegt, krijg je (op dit moment van zoeken) 11.367 weergaven. Bijna niemand heeft de energie om al deze 11.367 broeken te gaan bekijken om na te gaan of er iets voor je tussen zit. Dus wat gaan mensen doen? Mensen gaan specifieke woorden toevoegen zoals een zwarte spijkerbroek of een linnen witte broek. Wanneer je specifiekere zoektermen toevoegt, zullen deze producten ook eerder bovenaan komen en diegene zal eerder jouw broek kopen. Zo werkt Etsy net zo!

Kortom: hoe beter je zoekwoorden in je listings (productbeschrijving + titels) verwerkt, hoe beter je gevonden wordt met een hoge koopintentie. Maar hoe weet je nu wat goede zoekwoorden zijn? En welke tools kun je daarvoor gebruiken?

Waar wil je op letten bij het doen van je Etsy-onderzoek?

Wanneer je onderzoek gaat doen of de producten die jij in gedachten hebt wel gaan aanslaan wil je op een aantal dingen letten.

 • Concurrentieanalyse: je wilt weten hoeveel concurrenten er zijn zodat je kunt beslissen of het zin heeft om in deze markt te gaan concurreren.
 • Trendanalyse: je wilt weten of er verschillende trends gaande zijn zodat jij kunt beslissen of je op een trend wilt springen of een product wilt gaan verkopen die je het hele jaar door kunt verkopen. Daarnaast wil je weten wat de trends zijn binnen bepaalde jaargetijden en hoe je daarop in kunt spelen.
 • Zoekwoordenanalyse: dit is in onze ogen toch echt het allerbelangrijkste. Je wilt namelijk weten welke zoekwoorden vaak worden gezocht zodat jij deze in je listing kunt verwerken.

Tools die je helpen bij het doen van Etsy-onderzoek

Voor het doen van zoekwoorden-onderzoek om je Etsy-shop tot een succes te maken, zijn er inmiddels meerdere tools op de markt beschikbaar. De meest gebruikte tools zijn Everbee en Erank. Deze tools ga ik hieronder dan ook met je bespreken.

Everbee

Everbee is een relatief nieuwe tool die zich richt op het bieden van inzichten en analyses specifiek voor mensen die producten verkopen op Etsy. Everbee helpt je bij het vinden van winnende producten, het optimaliseren van je listings en het vinden van de juiste zoekwoorden. Daarnaast kan het je ook helpen bij het begrijpen van bepaalde markttrends zodat jij daar als Etsy-verkoper op in kunt spelen.

Voordelen van Everbee:

 • Gebruiksvriendelijke website waardoor je deze tool makkelijk zou kunnen gebruiken.
 • Eenvoudige interface waardoor het ook geschikt is voor beginners.
 • Het biedt gedetailleerde gegevens over bestverkopende producten, inclusief verkoopcijfers en trends (echter heb je voor enkele onderdelen wel een PRO account nodig)
 • Het helpt bij het vinden van de juiste zoekwoorden die je nodig hebt voor goede SEO.
 • Je krijgt inzicht in concurrenten in een specifieke niche, zodat je weet of de niche die jij hebt gekozen rendabel is.
 • Je kunt Everbee integreren met Etsy, waardoor je direct gegevens krijgt. Dit werkt gewoon als chrome extensie en je hoeft dus geen extra app te downloaden.
 • Er is een gratis versie beschikbaar, echter heeft deze niet alle bovenstaande functionaliteiten.

Nadelen van Everbee:

 • Omdat Everbee een vrij nieuwe tool is, kan de historische data beperkter zijn dan bijvoorbeeld Erank. Dit kan in sommige gevallen nadelig zijn, maar hoeft niet. Dit is afhankelijk van de niche waarin je gaat verkopen.
 • Bij een gratis account heb je minimale functionaliteiten waardoor je onvoldoende gedegen onderzoek kunt doen.
 • De kosten van een PRO account van Everbee waarbij je alle functionaliteiten hebt is $29,99 per maand. Dit kan voor een beginnende Etsy-verkoper duur zijn.

Erank

Erank is een krachtige en uitgebreide tool ontworpen om Etsy-verkopers te helpen bij het optimaliseren van hun productvermeldingen en het verbeteren van hun zichtbaarheid en verkoop. Het biedt vele mogelijkheden voor het doen van je Etsy-onderzoek en het optimaliseren van je bestaande listings. Erank geeft inzicht in markttrends, concurrentie en zoekwoorden waardoor jij als Etsy-verkoper een gedegen onderzoek kunt doen.

Voordelen van Erank:

 • Je kunt een gratis account aanmaken op Erank. Dit account kun je koppelen aan je eigen Etsy shop zodat je nog meer functionaliteiten hebt.
 • Erank biedt een breed scala aan functionaliteiten zoals het kunnen doen van zoekwoordenonderzoek, concurrentieonderzoek en het maken van trendanalyses
 • Erank biedt ook de mogelijkheid om je eigen Etsy-shop te koppelen en deze te optimaliseren aan de hand van een SEO-score. Het geeft direct inzicht in hoe goed je listing score is en wat je eraan kunt verbeteren.
 • Erank heeft een actieve community waar je altijd terecht kunt voor hulp en advies.
 • Erank heeft verschillende plannen die je meer functionaliteiten geven voor het doen van gedegen onderzoek. Deze kosten gaan van $5,99 tot $29,99 en is vooral afhankelijk van de grootte van je shop. Erank is dus ook een goede tool voor de beginnende Etsy-verkoper.

Nadelen van Erank:

 • Erank heeft uitgebreide functies waardoor het voor de beginnende Etsy-verkoper complex kan overkomen. Het kan dus even duren voordat je alle functionaliteiten kent en beheerst zodat je ze ook daadwerkelijk goed kunt inzetten. Het kan dus een tool zijn die overweldigend is voor beginners. Echter, biedt het in onze ogen wel meer functionaliteiten dan Everbee. Wij zijn beiden helemaal fan van Erank.
 • Sommige functionaliteiten zijn alleen beschikbaar in de betaalde versie. Echter liggen de kosten een stuk lager per maand dan bijvoorbeeld Everbee en kun je met het laagste betaalde account al veel meer functionaliteiten gebruiken.

Conclusie over de tools die helpen bij je Etsy-onderzoek

Beide tools, Everbee en Erank, bieden krachtige hulpmiddelen voor Etsy-verkopers, elk met hun eigen unieke voordelen en nadelen. De keuze tussen de twee hangt af van je specifieke behoeften, ervaring en budget.

Onze persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar Erank omdat deze tool in onze ogen meer functionaliteiten heeft voor het doen van een gedegen onderzoek in combinatie met lage maandelijke kosten. Hierdoor is het ook een goede tool voor de beginnende Etsy-verkoper zodat je een gedegen Etsy-onderzoek kunt doen.

Wil je nu daadwerkelijk weten HOE je deze tools gebruikt? In onze cursus: succesvol je Etsy-shop opzetten leren wij het je graag. Hier gaan we niet alleen dieper in op wat Etsy allemaal voor je kan betekenen, maar vooral HOE je je Etsy-onderzoek doet. Zodat jij een succesvolle shop kunt opzetten. Je kunt je hier vrijblijvend op de wachtlijst zetten.

Laat een reactie achter