Geld besparen als huizenoppas: mijn ervaring en tips

Mocht je me al even volgen is het je vast niet ontgaan dat ik mijn huur heb opgezegd en dat ik voorlopig op huizen ga passen. Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar het is ook gedoe. In het verleden heb ik vaker langere periodes op verschillende huizen opgepast. Ik deel mijn tips en ervaringen als huizenoppas met je!

Een huizenoppas, wat is dat precies?

In principe pas ik op huizen op van mensen die op vakantie gaan. Meestal hebben zij een huisdier om voor te zorgen. Soms zijn er ook mensen zonder huisdier die het prettig vinden als er iemand in hun huis verblijft. In het algemeen is dit onbetaald, en is de deal dat jij gratis in het huis mag verblijven. Alle benodigdheden voor het huisdier betaalt de eigenaar. Soms zie ik een reiskostenvergoeding voorbij komen.

Huisoppas in het buitenland, een goedkope vakantie?

Er komen ook oproepjes voorbij over oppassen in het buitenland. Dat zijn vaak Nederlanders die bijvoorbeeld in Spanje of Frankrijk wonen en even weg of terug naar Nederland willen. Dit is ideaal als je op zoek bent naar een goedkope vakantie. Wel zijn dit vaak veel dieren! Denk aan honden, kippen en paarden. Daar moet je wel mee om kunnen gaan én je hebt hier de verantwoordelijkheid over. Dus doen en laten wat je wilt kan niet helemaal. Daarnaast heb je meestal heb je ook een auto nodig.

Huizenoppas voor langere tijd zonder dieren

Af en toe zie ik ook wel eens het verzoek voorbij komen voor een langere periode en zonder dieren. Bijvoorbeeld als diegene gaat overwinteren. In dit geval heeft diegene geen huisdier, maar vindt hij/zij het prettig dat iemand in zijn huis verblijft. Soms zie ik dit voorbijkomen tegen gas, water en licht kosten. Dit lijkt mij een goede deal!

Hoe vind je een oppas huis?

Vaak het eerste wat mij wordt gevraagd: ‘Hoe vind je die huizen dan?’. Er zijn talloze kanalen waar oppashuizen worden gezocht en aangeboden. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar via via, maar ik heb ook genoeg huizen gevonden via het internet.

 • Via via
  Mensen moeten wel weten dat je een oppashuis zoekt! Dit keer heb ik zelf een oproepje op mijn persoonlijke Instagram geplaatst. Hieruit kreeg ik al twee verzoeken! Ook heb ik wel eens gevraagd aan een vriendin die op vakantie ging of ik in haar huis mocht verblijven. Don’t be shy.
 • Websites
  Ik gebruik zelf de website huizenoppassite.nl. Hier heb ik een profiel. Men krijgt veel verzoeken dus het is wel belangrijk dat je regelmatig de website bekijkt en snel reageert.
 • Facebook
  Ook gebruik ik een Facebookgroep genaamd ‘Vakantieoppas’.

Voordelen van een oppashuis

 • Je betaalt geen huur
 • Je kunt het ook zien als een goedkope vakantie!
 • Ik vind het persoonlijk gezellig om een tijdelijk huisdier te hebben
 • Ook vind ik het leuk eens in een nieuwe stad te verblijven

Nadelen van een oppashuis

 • Het is best gedoe. Je moet namelijk ook afspreken of bellen om kennis te maken en voor een sleuteloverdracht.
 • Regelmatig verhuizen en leven uit een koffer.
 • Afhankelijk van of je thuiswerkt of op kantoor heb je minder opties qua locaties.
 • Je moet het comfortabel vinden in het huis van een onbekende te verblijven.

Ik heb zelf nog geen ervaring gehad met erg vieze huizen of onhandelbare dieren. Kan wel voorkomen, natuurlijk.

In deze aflevering die ik opnam met Ro & Ro van de Spaarpodcast vertel ik meer over het fulltime huizenoppassen

Tips huizen oppas

 • Een weekend oppassen doe ik eigenlijk niet. Dit is te veel werk. Alleen bij bekenden doe ik dit wel omdat je dan niet verder hoeft kennis te maken.
 • Vraag goed door over het huisdier. Vorig jaar had ik een verzoek over een hond die, na wat doorvragen, extreme verlatingsangst bleek te hebben. Daar heb ik vanaf gezien, ook al was het nog zo een leuk appartementje in Amsterdam. Vraag bijvoorbeeld ook of je een nachtje weg kan blijven of niet.
 • Check voordat je wat afspreekt de locatie en ov verbinding. Zeker in het buitenland zou ik heel goed kijken waar het huis zich precies bevindt.

Als mensen een prettige ervaring hebben met je als oppas is de kans groot dat ze je de volgende vakantie weer vragen. Ik heb ondertussen vaste huizen waar ik elk jaar verblijf.

Voor mij het huizenoppassen voor nu te doen, maar ik verwacht dat ik dit niet langer dan een half jaar vol zal houden. Op dit moment betaal ik geen huur waardoor ik sneller mijn ‘Remote Dream’ kan waarmaken. Ik heb het geluk dat ik tussendoor bij mijn ouders of vrienden terecht kan. Al mijn spullen staan opgeslagen bij mijn ouders, daar is gelukkig ruimte voor. Ook het feit dat ik thuiswerk maakt het verplaatsen voor mij mogelijk. Natuurlijk, uiteindelijk heb ik liever mijn eigen fijne paleisje, maar met de prijzen van tegenwoordig wacht ik liever nog even.

Meer lezen?

Haal je financiële doelen met mijn Fix Your Finance sheet: dé Excel budget sheet
Mijn geld systeem – Hoe het mij lukt maandelijks te sparen en te beleggen
7 stappen om een wereldreis bij elkaar te sparen en, hoeveel kost een wereldreis eigenlijk?

Volg je mij al op Instagram? Hier deel ik dagelijkse tips en inspiratie!

2 reacties

 1. Saskia op 22 oktober 2022 om 07:09

  Wow, TOP , je ervaringen met ons te delen. Ik ben de huizenoppassite aan het screenen. En goed te weten dat je zelf ook hun website gebruikt
  Thanks for sharing

  • Jessy op 23 oktober 2022 om 13:40

   Graag gedaan!! Leuk om te horen dat je er wat aan hebt 🙂

Laat een reactie achter