Een passief inkomen genereren met dividendaandelen en ETF’s

Passief inkomen verdienen, wie wil dat nou niet? Geld dat binnen komt terwijl je er niks voor doet, we like it! Beleggen in dividend aandelen is een van de manieren om passief inkomen te generen. Maar, hoeveel levert je dat dan op en is het echt zo passief als er wordt gezegd? In deze blog vertel ik je er alles over!

Ik geef geen koopadvies, ik laat je een voorbeeld zien van een dividend aandeel en dividend ETF die ik heb om je een goed beeld te kunnen geven.

Onder de beleggers zijn er verschillende strategieën en visies op beleggen. Er zijn beleggers die uitsluitend in dividend aandelen beleggen, anderen doen dit juist niet en richten zich alleen maar op groeiaandelen. Afhankelijk van je strategie kun je bepalen wat voor jou de juiste keuze is, en uiteraard is een combinatie ook mogelijk.

Verschil groeiaandelen en dividendaandelen

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met aandelen. Bij groeiaandelen wordt er in de toekomst een flinke groei verwacht, dus een koersstijging. Je winst zit dan in het feit dat je het aandeel voor een lagere koersprijs hebt aangekocht, en uiteindelijk tegen een hogere prijs verkoopt. Dit heet koerswinst. Dit is bijvoorbeeld Amazon.

In het geval van dividendaandelen keert een bedrijf winst (dividend) uit aan aandeelhouders over een bepaalde periode. Dit wordt een periodieke winstuitkering genoemd. Vaak gebeurt dit elk kwartaal. Een bedrijf mag zelf beslissen of er dividend wordt uitbetaald of niet.

Bedrijven die dividend uitbetalen zijn in het algemeen oudere gevestigde bedrijven. Het zijn bedrijven die de ruimte hebben om winst uit te kunnen betalen. Om deze redenen zit er ook vaak minder groei in deze bedrijven.

Er zijn bedrijven die dividend aanbieden in de vorm van aandelen of in cash. Om bovengenoemde reden wordt het in het algemeen aangeraden om voor aandelen te kiezen, om zo op termijn meer dividend te kunnen ontvangen. Een bijkomend voordeel is dat je dan ook geen transactiekosten betaalt.

Strategie dividend beleggen

Beleggen in dividendaandelen is onderdeel van een lange termijn strategie om verschillende redenen.

Om een redelijk bedrag aan dividend uitgekeerd te krijgen heb je flink wat beleggingen nodig. Maar, dit hoef je niet in één keer te doen. Je kunt met een klein bedrag beginnen en dit op termijn laten groeien. Wat belangrijk is met dividend beleggen is dat je het ontvangen dividend weer herbelegt. Dit wil zeggen dat wanneer jij bijvoorbeeld € 50 aan dividend ontvangt je dit niet uit je account haalt om te spenden, maar dat je deze € 50 weer belegt. Op deze € 50 maak je ook weer rendement, wat uiteindelijk een sneeuwbaleffect zal veroorzaken. Op die manier zal je portefeuille groeien en uiteindelijk een passief inkomen generen.

Dividendaandelen kiezen

Groei- en hoogdividend aandelen

Dividendaandelen hebben een dividend percentage, waaraan je kunt aflezen of en hoeveel dividend er wordt uitbetaald. Er zijn verschillende soorten dividend aandelen, bijvoorbeeld High Yield (hoog dividend aandelen) aandelen. Zij keren een hoog dividend uit, zoals bijvoorbeeld Shell. Daarnaast heb je ook bedrijven die vrij recent dividend uit zijn gaan keren, zoals Microsoft. Het dividend percentage ligt een stuk lager, maar het is waarschijnlijk dat je ook nog kan profiteren van een koersstijging. Dit is een groeidividend aandeel.

Dividend ETF’s

dividend beleggen

Hier zie je dat ik over 9 Vanguard All- World ETF’s € 3,70 krijg uitbetaald in het 4e kwartaal. Dit gebeurt 4 keer per jaar in mijn DEGIRO account. Update, intussen ontvang ik een stuk meer dividend, dit is puur om je te laten zien hoe dividend eruit ziet.

Stel ik had 90 All-World ETF’s, dan had ik (uitgaande van de koers hierboven) € 37 per kwartaal gekregen, dus € 148 per jaar. Daarnaast stijgt de koers van deze ETF’s ook waardoor je zowel van de groei als van het dividend profiteert. Het dividend is voor mij in dit geval meer een bijkomstigheid.

Lees hier meer over beleggen in ETF’s en mijn favoriete ETF, de Vanguard All-World, die dus ook dividend uitbetaalt.

Nadelen van dividend aandelen

  • Omdat bedrijven die dividend uit betalen vaak meer gevestigde bedrijven zijn, zal er relatief minder worden uitbetaald in vergelijking tot groeiaandelen. Maar, vaak zijn deze bedrijven ook stabieler dan sommige kleinere bedrijven. Dat maakt het risico dan weer relatief lager.
  • Een ander nadeel is dat een bedrijf dat dividend uitkeert dit niet kan investeren in het bedrijf zelf, waardoor het bedrijf minder groeit.
  • Ook is er de mogelijkheid dat er in mindere tijden geen dividend wordt uitgekeerd. Het is dus geen garantie.
  • Na de bepaling van het dividend, de ex dividend datum, kan het zijn dat de koers wat zal zakken. De uitbetaling van het dividend vindt een paar weken later plaats.

Net zoals bij elke vorm van beleggen is het bij dividendbeleggen ook belangrijk om het risico te spreiden. Dus bijvoorbeeld in verschillende bedrijven uit verschillende sectoren en landen, maar ook een dividend ETF geeft spreiding.

Dividend aandelen en belasting

Hoe het werkt met dividend en belasting, is afhankelijk van het land waar het dividend vandaan komt. Nederlandse bedrijven betalen belasting over hun dividend uitkeringen. Een bedrijf of fonds dat wordt beheerd in Nederland moet 15% dividendbelasting inhouden bij het uitkeren. Dit is een voorheffing. Je ontvangt dus niet het gehele bedrag aan dividend. Vaak kun je dit ingehouden bedrag terugvragen bij je aangifte inkomstenbelasting.

Wat doe ik?

Ik bezit zowel groei- als dividend aandelen. Mijn dividend aandelen en ETF’s koop ik bij DEGIRO. De aandelen en ETF’s heb ik niet gekozen vanwege het dividend. Het dividend is voor mij eerder een bijkomstigheid, omdat ik bij deze aandelen en ETF’s óók een groei (door middel van een koersstijging) verwacht. Ik zie het als een win-win situatie.

Een voorbeeld van een dividend aandeel dat ik heb is Koninklijke Ahold Delhaize NV (NL0011794037). Div/Shr is de som van de cash uitbetaalde dividend per aandeel over de periode van 12 maanden. Deze is 0,71 bij Ahold Delhaize.

Zoals eerder aangegeven is het dividend voor mij eerder een bijkomstigheid. Ik zie het dividend als een klein onderdeel van mijn portefeuille.

Update: nu, een jaar later begin in steeds meer interesse te krijgen in dividendbeleggen, omdat het super passief én relatief laag risico is.

Dividend beleggen bij DEGIRO

Ik vind DEGIRO een prettige broker op dit gebied omdat er duidelijk wordt weergegeven wat ik zal ontvangen aan dividend en wat er eventueel wordt ingehouden. Ook kan ik rapporten uitdraaien van ontvangen dividend. De dividend ETF’s die ik heb vallen in de kernselectie van DEGIRO, waardoor ik geen transactiekosten betaal als ik deze één keer per maand aankoop.

Conclusie dividend beleggen

Een passief inkomen generen met dividend aandelen is een relatief makkelijke manier. Zoals bij alle vormen van passief inkomen zal je iets moeten opbouwen. In begin zal dit om kleine bedragen aan rendement gaan. Naarmate je meer gaat beleggen én wat je aan dividend ontvangt weer herbelegt, zal het dividend vanwege het rente-op-rente- effect steeds hoger worden. Zoals de eerdere voorbeelden al illustreerden, is dividend beleggen dus vooral interessant bij grote aantallen. Maar, als je op een gegeven moment een mooi bedrag hebt belegd, hoef je dus ook niks te doen, en is het een passieve manier van inkomen verwerven.

Ook dividend beleggen bij DEGIRO? Neem een kijkje op de website.

Meer lezen?
Beginnen met beleggen? Met deze acht tips maak je een knallende start
Beleggen in ETF’s: waarom en hoe + mijn favoriete ETF
Emoties en beleggen: met deze tips beleg jij zonder stress

Andere manieren van passief inkomen

Er zijn verschillende manieren om passief inkomen te genereren. Ik doe onderzoek en deel graag mijn bevindingen met je. Laatst schreef ik over drie manieren om passief inkomen te verdienen met crypto. In vergelijking met dividend beleggen vind ik dividend beleggen makkelijker én meer passief, maar de opbrengsten zijn over het algemeen lager dan met crypto. In beide gevallen brengt beleggen risico’s met zich mee.

Passief inkomen met het verkopen van een online product is ook mogelijk. Ook schreef ik over verdienen met een blog. Een deel daarvan is passief, bijvoorbeeld doormiddel van affiliate marketing. Maar, dan moet er eerst wat zijn opgebouwd, zowel een website als bezoekers. Het voordeel is dat je niet met risico’s te maken hebt die je wel met beleggen hebt!

Volg je mij al op Instagram? Hier deel ik dagelijkse(beleggings) tips en inspiratie!

Disclaimer: ik ben (nog :)) geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link. Ik belegde al bij DEGIRO voordat ik met deze blog begon.

Laat een reactie achter