Beginnen met beleggen? Met deze acht tips maak je een knallende start

Wie van plan is te starten met beleggen, zit vaak vol met vragen. En dat snap ik, want ik ervaarde een aantal jaar geleden exact hetzelfde. Want waar moet je beginnen? Hoe veel geld wil je investeren? En waarin wil je beleggen? Het zijn vragen die iedere beginnende belegger heeft, maar gelukkig is er goed nieuws: met een aantal concrete tips kun je op een verantwoorde en veilige manier een knallende start met beleggen maken.

Beginnen met beleggen

Veel mensen denken dat beleggen ingewikkeld is, dat het zeeën van tijd kost én dat je veel kennis over financiën moet hebben. Inmiddels weet ik – vanuit mijn ervaring – dat dat niet waar is. Sterker nog: beleggen is geen hogere wiskunde en iedereen kan het, maar je moet wel weten wat je moet doen en hoe. 

Dat ik nu durf te zeggen dat iedereen kan beleggen, is overigens niet altijd zo geweest. Mijn start in de beleggerswereld ging allesbehalve soepel en dat wijt ik vooral aan het feit dat er niemand om mij heen was om me te vertellen wat en hoe ik moest starten. Ik had werkelijk geen idee waar ik moest beginnen, maar inmiddels durf ik mezelf een ervaren belegger te noemen. En aangezien ik iedereen een knallende start met beleggen gun, deel ik in dit blog mijn ultieme tips.

Waarom beleggen?

Er zijn tal van argumenten waarom beleggen een interessante optie is. Een van de voornaamste redenen is de relatief lage rentestand van het moment. Al het geld dat je op je spaarrekening hebt staan, levert je bijna niks op. Sterker nog: het groeit niet. Tel daar de extreme inflatie (prijsstijgingen) bij op en je weet dat je met de €100-, die je momenteel bezit, over een paar jaar minder kunt kopen dan nu. Zonde, toch? 

Voor veel mensen is dus het feit dat hun geld niet groeit een belangrijke reden om te starten met beleggen. Over het algemeen geldt namelijk dat beleggen een goede manier is om het rendement op je spaargeld te verhogen en je vermogen te laten groeien. Uiteraard is het investeren van geld nooit zonder risico’s en is het dus goed om daar rekening mee te houden.

Tips om te starten met beleggen

Of je nu wil investeren in ETF’s, crypto, goud of aandelen: de tips die ervoor zorgen dat je een verantwoorde en veilige start met beleggen maakt, zijn universeel. Met deze gouden vuistregels lukt het iedereen om een goede start te maken met beleggen.

Tip 1: Beleg enkel met geld dat je kunt missen

Al eerder in dit blog las je dat beleggen niet zonder risico’s is. Vandaar dat ook het verstandig is om enkel te beleggen met geld dat je kunt missen óf waarvan je zeker weet dat je het het komende jaar niet nodig hebt. De waarde van diverse markten kan nogal fluctueren en het is vervelend om geld te verliezen dat je eigenlijk heel hard nodig hebt. Een voorbeeld dat vaak wordt gegeven is die van een kapotte wasmachine. Wanneer dat gebeurt wil je gelijk geld ter beschikking hebben waarmee je een nieuwe kunt kopen. Het is dan vervelend als het geld wat je dan nodig hebt, ergens vast staat in aandelen of crypto.

Tip 2: Beleg voor de lange termijn

De waarde van diverse markten kunnen dus behoorlijk schommelen. Een concreet voorbeeld dat dat toont is de waarde van Bitcoin, die tussen 26 juni 2015 en 26 juni 2020 met 3.456,98 % steeg, maar tussen 2017 en 2018 ook daalde van met 40%. Vandaar dat het goed is om voor de langere termijn te beleggen, zodat je het de kans op tegenvallers verkleint. Hoe korter de termijn is dat je belegt, hoe groter de kans dat je verlies maakt. Beleg je voor de lange termijn? Uit onderzoek is gebleken dat hoe langer je belegt, hoe groter de kans is dat je een hoog rendement behaalt. Geduld is een schone zaak dus. 

Tip 3: Spreid je risico’s

Dit klinkt wellicht als iets wat voor jou meer dan vanzelfsprekend is, maar nog regelmatig zie ik mensen op één paard wedden als het op beleggen aankomt. En dat is risicovol, omdat je dan totaal afhankelijk bent van die ene investering. Tuurlijk is het zo dat je enkel belegt in projecten waar je vertrouwen in hebt, maar dat betekent niet dat er nooit iets mis kan gaan.

Een gouden tip is dan ook om je beleggingen te spreiden. Dit kun je zowel doen over verschillende categorieën, zoals ETF’s, aandelen en crypto, maar ook door binnen die categorieën je beleggingen te spreiden. Zo bezit ik naast Bitcoin, ook andere crypto munten.

Tip 4: Beleg met een strategie

Lukraak je geld ergens in investeren wordt niet aangeraden en dus is het goed om te gaan voor een sterke strategie waarin je je beleggingsdoel helder hebt. Wanneer je belegt met een duidelijke strategie zul je de juiste keuzes maken en niet zomaar ergens in investeren. Er zijn diverse strategieën die je kunt aanhouden en het is aan jou om na te gaan welke het beste bij je past. Heb je eenmaal een strategie gekozen? Dan weet je exact wat je te doen staat en is het enkel een zaak je daaraan te houden.

Tip 5: Doe je onderzoek

Beleg je geld nooit in iets waar je eigenlijk niks over weet. Het kan verleidelijk zijn om je geld te investeren in een project dat hartstikke hard groeit, maar het is verstandig verder dan dat te kijken. Ga na of het groeipotentie heeft, het is immers minder risicovol om te beleggen voor op de lange termijn. Doe daarom goed je onderzoek, verdiep je in de materie, ga in gesprek met anderen en maak op basis daarvan een weloverwogen keuze.

Beginnen met beleggen

Tip 6: Beheers je emoties

Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is voor je eigen gemoedstoestand heel belangrijk om je emoties te beheersen. Beleggen gaat – zoals al eerder gemeld in dit blog – gepaard met prijsstijgingen -en dalingen en dus kan het goed zijn dat je af en toe op verlies staat. Het is dan belangrijk om je emoties te beheersen, je stress los te laten en uit te zoomen.

Tip 7: Koop elke maand een beetje bij

Het kan zijn dat je hebt besloten om te starten met beleggen en van plan bent om een bepaald bedrag te investeren in diverse markten. Het is dan goed om niet in een klap je geld te beleggen, maar iedere maand een deel te investeren. Op die manier loop je minder risico dat je tegen een groot verlies aanloopt en spreid je je kansen dus. Ook krijg je zo een mooi gemiddelde aankoopkoers.

Mocht je iedere maand een beetje willen bij kopen, dan kan het handig zijn om je geld automatisch te beleggen. Diverse online platformen voor beleggen bieden de mogelijkheid om maandelijks een vast bedrag van je lopende rekening over te boeken naar je beleggersrekening. Zo loop je én minder risico én hoef je er niet weer iedere maand aan te denken.

Tip 8: Houd rekening met kosten

Je geld beleggen is niet gratis, omdat je vaak transactiekosten moet betalen. Die kosten verschillen enorm per broker en dus is het goed om hier goed naar te kijken voordat je je geld investeert. Doe onderzoek naar platformen die lage transactiekosten hebben en zoek ook uit of welke verdere kosten er verbonden zijn aan jouw beleggingen. Naast aan-en verkoopkosten kun je namelijk ook bewaarloon moeten betalen.

Voorbeelden van relatief goedkope brokers die ik zelf gebruik zijn DEGIRO en Brand New Day.

Conclusie

Na het lezen van bovenstaande tips, hoop ik dat je er meer vertrouwen in hebt gekregen dat het ook jou gaat lukken om een goede start te maken met beleggen. Bovenstaande acht tips zorgen er namelijk voor dat je wat meer houvast hebt bij de stappen die je moet ondernemen om daadwerkelijk je geld te investeren. Uiteraard bieden deze tips geen garantie voor succes, maar zorgen ze er wel voor dat je op een veilige en verantwoorde manier aan de slag gaat.

Meer lezen?

Pensioenbeleggen voor beginners: waarom pensioenbeleggen en wat zijn de voordelen?
FIRE: Het pad naar financiële onafhankelijkheid en vroeg pensioen
Financiële vrijheid: 5 stappen hoe je dat creëert

Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

2 reacties

  1. Finansjaal op 13 september 2023 om 09:34

    Goede lijst met tips, zeker nuttig voor de beginnende belegger!

    • Jessy op 13 oktober 2023 om 11:00

      Dankjewel!

Laat een reactie achter